Očista a imunita


Keď očistíme organizmus, nemôžeme počítať s tým, že budeme hneď vyliečení od všetkých porúch a chorôb. Ale môžeme rátať s tým, že štartujeme z ideálnej pozície v boji proti zdravotným problémom, ktoré máme. Keď získame čistý organizmus, získame možnosť koncentrovať sa na očistu a liečenie vnútorných orgánov a meridiánov pomocou taoistických cvikov, akupunktúry a moxibustie, shiatsu technikou, bankovaním a inými technikami, ako je joga, thajská masáž, chi chung, tai chi, bylinnými prípravkami, výživovými doplnkami, liekmi, stravovaním atď. A potom sa môžeme plne venovať jednému problému, ktorý trápi viacerých z nás. Ten problém voláme deficit imunity.

Hneď na začiatku treba zdôrazniť, že tí, ktorí si v strachu pred nízkou imunitou želajú pozdvihnúť svoj imunitný systém podľa svojich predstáv na„maximum“, si nevedomky robia medvediu službu. Naša obranyschopnosť nesmie byť stále v maxime ani počas normálnej činnosti organizmu a ani sa nesmie pozdvihovať rôznymi „imunoposilňovačmi“ vtedy, keď si my myslíme, že je to vhodné. Musí byť primeraná vlastnostiam organizmu, s ktorými sme sa narodili, niekedy vyššia a niekedy nižšia. Imunita musí plávať, to znamená, že sily jin a jang musia byť v dynamickej rovnováhe. Keď imunita „ujde“ kontrole nášho organizmu a stane sa príliš silnou, môže odmietnuť transplantovanú ľadvinu, na ktorú sme čakali pár rokov, ale aj pri „banálnych chorobách“, ako je chrípka, nám môže vyprovokovať horúčku, ktorá potom spôsobí problém so štruktúrou nášho tkaniva a veľakrát sa to skončí pre nás fatálne. To sa stáva vo viacerých prípadoch, ako si môžete predstaviť. Takýmito „posilňovačmi“ môžeme pomýliť našu prirodzenú aj adoptívnu imunitu. Takisto môžeme bezvýznamným zvyšovaním imunity začať reagovať na tie druhy potravín, na ktoré sme dodnes nereagovali, a teraz bez dôvodu dostaneme alergickú reakciu, ktorá môže byť životu nebezpečná. Ide o tzv. anafylaktický šok. Ak bez dôvodu posilníme náš imunitný systém, môže sa stať, že imunita nebude viac môcť rozpoznať niektoré svoje vlastné bunky a následkom sú autoimunitné choroby.

Deficit imunity

Dnes sa trochu pozrieme na deficit imunity. Ešte stále sú lekári oficiálnej medicíny, ktorí píšu, že imunita sa nedá zlepšiť stravou, ale výlučne imunomodulátormi. Či je to naozaj tak, posúďte sami. Poďme od toho najdôležitejšieho, čo naozaj moduluje náš imunitný systém. Kvalita krvi a pH krvi určuje základy imunity. A práve preto stále hovoríme o očiste organizmu a krvi, lebo to je základom všetkého. Krv putuje po celom tele a dáva energiu každému orgánu a tkanivu. Imunitný systém, v medicíne ho nazývajú retikuloendotelný systém, má niekoľko komponentov. Tieto komponenty bojujú so všetkým, čo považujú za ohrozujúce život. Úlohou tohto systému je ochrániť nás od infekcie a chorôb. Na konci vám poviem, že bez nasledujúcich hlavných faktorov by nebolo imunitného systému. A to sú kostná dreň, slezina, lymfatické uzliny, týmus, pečeň, tenké črevo a žalúdok. Práve preto v našom Centre ČTM na vstupnej konzultácii kladieme otázky, ktoré sa týkajú kvality činnosti a zdravotného stavu týchto orgánov. Teraz si položme otázku, čo môže narušiť činnosť týchto orgánov. V prvom rade prílišná konzumácia mäsa, ktoré obsahuje priveľa bielkovín. Tie nám prekysľujú krv. Mäso vytvára kyslú krv, t. j. milieu, ktoré vyhovuje rozvíjaniu rôznych mikróbov. Potom tieto mikróby, v prípade pádu obranyschopnosti, vyvolávajú rôzne choroby. Okrem toho aj dusík, ktorý sa transformuje do moču, a takisto síra a fosfor z mäsa priamo ovplyvňujú činnosť pečene, ľadvín, tenkého čreva a najmä hlavy a pankreasu. Keď jesť mäso, tak primerané množstvo. Naše každodenné sladkosti nám znižujú zásoby minerálov. A ak vám to nie je dosť, cukor konzumovaný dlhší čas znižuje teplotu tela, a tým ho unavuje. Telo si potom vytvára túžbu jesť mäso. Mnohí impotentní muži a ženy bez sexuálnej chuti „vyzdravejú“, ak na dlhšie obdobie vylúčia sladkosti zo svojho stravného lístka. Ešte raz: cukor veľmi rád „kradne“ kalcium z krvi. Krv potom nemá kalcium na stavbu kostí, zubov, reguláciu pH a biochemických procesov. Nikdy nezabúdajme, že existuje silný vzťah medzi krvou, orgánmi, telesnými tekutinami a energiou. Takáto krv ovplyvňuje aj činnosť našej psychiky.

Nespavosť

A teraz je to na vás. Pri vstupnej konzultácii v našom Centre ČTM dostanete dotazník, v ktorom sa vás pýtame, či netrpíte nespavosťou. Prečo je to pre nás taká dôležitá otázka? Nespavosť je jeden zo zásadných problémov, ktorý zanecháva ľudí vyčerpanými, so zlou náladou, neschopných sa zorientovať, hádavých, ospalých, práceneschopných a okrem toho sa im zvyšuje kyslosť krvi, čo znižuje imunitu. Prečo ľudia nemôžu zaspať? Niektorí jedia večer veľa mäsa a pijú alkohol. Ak už musíte jesť, jedzte radšej uhľohydráty. Keď sú telo aj duch rovnako unavení, spánok príde rýchlo. Ak sme sa neunavili počas dňa, spánok nepríde rýchlo. Nerovnováha medzi duchom a telom vám neprinesie rýchly spánok. Naopak. Ak pijete veľa kávy, energetických nápojov alebo máte starosti, takisto spánok neprichádza. Aj pri silných bolestiach je spánok vylúčený. Zapamätajte si, že po dobrom spánku by ste sa mali cítiť čerství, vitálni a dobre naladení. Ak to nie je tak, niečo nie je v poriadku. Teraz vám zdôrazním, že pre dobrú imunitu je veľmi dôležitá dobrá cirkulácia telesných tekutín a energie a ich kvalita. Ak jeme priveľa potravín, ktoré som vám označil ako škodlivé pre organizmus, dochádza k nahromaďovaniu nečistôt v organizme, ktoré brzdia kvalitnú činnosť buniek a vnútorných orgánov. Bunky sa časom prispôsobia takejto nekvalitnej činnosti a menia sa. Tieto bunky sú zmenené, nenormálne a ďalej pracujú. Ak naše telo počas takejto aktivity zoslablo, prídu na rad rôzne poruchy vo forme alergií, únavy, choroby – a čo je najhoršie, všetko to vedie k trvale zníženej imunite. Na konci aj lymfa prestáva pracovať tak dokonale ako predtým.

Dôraz na očistu tela

Teraz sa vrátime k niektorým lekárom, ktorí neuznávajú možnosť zlepšenia stavu imunitného systému pomocou stravy. Vieme však, že strava má priamy vplyv na imunitný systém. Práve takýto odmietavý postoj spôsobil, že sa veľa ľudí bez viery a nádeje vo vyliečenie svojich chorôb obrátilo na prírodnú medicínu. Preto v našom Centre ČTM prikladáme taký dôraz základnej očiste tela a hodnote pH. Minule som vás oboznámil s otázkou, ako spoznať prekyslenosť organizmu a aj teraz vám dám otázku: Ako spoznať v ranej fáze nesprávnu činnosť vášho imunitného systému? Príznaky sú: únava, malátnosť, strata hmotnosti, horúčka, zimnica, bolesti hlavy a pomätenosť, nedostatočnosť dychu a nočné potenie, bolesti svalstva a zápal hrdla, opuchnuté lymfatické uzliny, neprirodzené krvácanie, vyrážky na koži, stále hnačky, rany v nose, ústach a anuse. Ak vy, ktorí čítate tento článok, zistíte, že máte viacero týchto príznakov, pohľadajte odborníka a požiadajte o pomoc, pokiaľ nie je neskoro. Čím skôr začnete s očistou, tým máte väčšie šance ochrániť si imunitu, ktorá je v súčasnosti veľmi potrebná. Sme svedkami situácií, že každý deň pribúdajú noví ľudia, ktorí sú alergickí na bežné potraviny, ako sú chlieb, múka, vajcia, jahody, cukor, ryby, bravčové mäso. To je preto, že keď my chceme pekné ružové mäso, tak nám ho priemysel zafarbí podľa nášho želania a povie: To ste chceli, nech sa páči. Takto isto je to aj so všetkými potravinami. Ak chceme paradajky, ktoré k nám prichádzajú z iných západných krajín absolútne nezrelé a zelené, predať, zavrieme ich do miestnosti, do ktorej napustíme plyn. A namiesto toho, aby sa obchodníci červenali kvôli takejto nečestnej práci, červenajú sa za nich paradajky. Takáto červená nezrelá paradajka so všetkými svojimi chemikáliami sa dostane k nám na stôl v čase, keď u nás ešte ani nezačína vychádzať zo zeme. Sme vystavení komickej situácii, lebo sme pažraví a rozmaznaní. Vždy, keď aj ja jem takýto surogát (náhrada), spomeniem si na mimoriadne krásnu rozprávku O dvanástich mesiačikoch, ktorú som ešte ako mladý počúval v Chorvátsku. Myslím si, že my všetci sme aktérmi tejto rozprávky. Počul som ešte jedno „príslovie“: „Každý tovar si nájde svojho kupca, čítaj blbca“.

Autor
Dr.Ac. Boris Subotič