Postrach zubov - Parodontitída


Krvácajú vám ďasná? Okamžite navštívte ambulanciu zubného lekára. Môžete tak predísť vzniku parodontitídy, ku ktorej je od zápalu ďasien len pár krokov. Zuby sa vám začnú kývať, až vypadnú. A vôbec na nich nemusí byť kaz. Scenár ako zo zlého sna? Nie, iba výsledok vytrvalej práce baktérií. Málokto však vie, že prvotnou príčinou zápalového procesu je nedostatočné či nesprávne čistenie zubov alebo nesprávna technika čistenia či používanie príliš tvrdej alebo nevhodnej zubnej kefky.

Všetci si vieme dobre vyčistiť časti zuba, ktoré vidíme. Problematickejší je však priestor medzi zubami a ďasnom. Tam zostávajú zvyšky jedla. A práve v nich sa množia baktérie, ktoré zápal vyvolávajú. Ďasno začína krvácať, mení sa jeho farba - od normálnej bledoružovej, cez všetky odtiene červenej až po fialovú - opuchne a bolí. Mnohí pacienti si práve v tomto období prestávajú čistiť chrup alebo znížia intenzitu a kvalitu čistenia. A práve ak si tento priestor dlhší čas nečistíme, zápal z ďasna si razí cestu ďalej. A postupne prechádza na väzivo a kosť. Väzivo, ktoré drží koreň zuba v kosti (zubnom lôžku), sa počas zápalu pomaly rozpúšťa - ubúda. Po niekoľkých rokoch zanikne toľko väziva a kosti, že zub sa začne kývať a vypadne. Tento zápalový proces celého závesného aparátu zuba - parodontu - označujeme ako parodontitída (ľudovo sa nazýva aj paradentózou, koncovka óza však označuje v latinčine nezápalový stav). Necháva po sebe spúšť - vytrhané zuby, úbytkom kosti poznačené ďasná so zhoršenými podmienkami pre budúcu protézu a v neposlednom rade vystresovaného pacienta, ktorý prišiel nečakane prakticky o zdravé zuby. A s tým súvisí sťažené spoločenské uplatnenie, strata sebavedomia. Je to už len malý krôčik k vzniku neuoróz a depresií.

Najčastejšie príznaky parodontitídy

- krvácanie z ďasien
- povlakom podmienený zápal ďasien
- zápach z úst
- zvýšená pohyblivosť zubov
- zmena polohy zubov
- parodontálne choboty
- parodontálne abscesy (hnisavé vačky)
- obnažovanie krčkov a koreňov zubov
- precitlivenosť ďasien

Liečba je možná

Parodontitída ohrozuje nielen zuby, ale naše celkové zdravie! V zubnom povlaku (plaku), ktorý vzniká na miestach, kam sa nedostaneme zubnou kefkou, sa zachytávajú a rozmnožujú baktérie. Je to podobne ako s pavučinou. Tá sa vytvorí najčastejšie v kútoch a tam, kde denne nevysávame. Čím je sieť zo slín s baktériami staršia a hrubšia, tým viac škodí. Uvoľňujú sa z nej rôzne škodliviny, ktoré vytvárajú prítomné baktérie. Patrí k nim napríklad:
- sírovodík - je najčastejšou príčinou zápachu z úst,
- kyseliny - spôsobujú zubný kaz, pod kyslým povlakom sklovina mäkne a pomaly sa rozpúšťa,
- enzýmy - pri zápalovom procese kosť a väzivo „natrávia”- pomaly ich rozpúšťajú a tým zub stráca oporu v zubnom lôžku,
- alergény - vyvolávajú poškodenie okolitého tkaniva, ale aj reakciu celého organizmu,
- iné toxické látky - dostávajú sa do kĺbov, poškodzujú vnútornú stenu ciev a podporujú vznik infarktu, mozgovej príhody.
K definitívnej diagnóze ochorenia treba vyšetriť nielen ďasná, ale vždy je potrebný aj röntgenový snímok. Odhalí nám stupeň ochorenia, aj jeho prognózu. Ak vyšetrenie ďasna a kosti poukazuje na začínajúcu parodontitídu, je nevyhnutné povlak odstrániť - aby sa zápal zastavil a kosť ďalej neustupovala. Nepokúšajme sa o to sami, túto procedúru dokonale zvládne iba lekár či dentálna hygienička. Naučia nás, ako si zubnou niťou a medzizubnou kefkou budeme denne čistiť priestor pod ďasnom a medzi zubami a odporučia špeciálnu zubnú pastu.

Základ úspechu - likvidácia zubného povlaku

Tak, ako je na prevenciu zubného kazu dôležitý správny výber pomôcok spolu s fluoridáciou aminofluoridom, ktorý vytvrdzuje zubnú sklovinu, tak sú potrebné špeciálne prípravky aj na prevenciu vzniku a liečbu parodontitídy. Predovšetkým dôkladne zvážme výber zubnej pasty - používajme špeciálne zubné pasty a ústne vody s dezinfekčným a protikrvácavým zložením. Zvláštne postavenie si aj u nás získava zubná pasta s kombináciou aminofluoridu a a fluoridu cínatého, ktorá bráni tvorbe povlaku, pomáha inaktivovať jeho neodstránené zvyšky, má protizápalové účinky, zabraňuje krvácaniu ďasien, podporuje prirodzenú regeneráciu ďasien a posilňuje parodont. Vďaka kombinácii oboch zlúčenín fluoridov je fluorid cínatý stabilný aj vo vodnom prostredí - zachováva si tak svoj výrazný antibakteriálny účinok a schopnosť potláčať tvorbu zubného povlaku aj v zubných pastách a ústnych vodách.

Ako sa tento komplex chová v ústnej dutine?

Vďaka svojej povrchovej aktivite priľne aminofluorid k povrchu zubov, rýchlo ich pokryje homogénnou molekulárnou vrstvou. Je doslova poslom, ktorý dopravuje na zubné plôšky cínaté aj fluoridové ióny. Vznikajú fluoridové „depá“, čo je zárukou dlhodobého účinku zubnej pasty. Vplyvom iónov vápnika obsiahnutého v slinách sa cínaté ióny vytesňujú z komplexnej väzby s aminofluoridom a aktívne pôsobia proti baktériám. Ich účinok ešte znásobujú antibakteriálne vlastnosti aminofluoridu. Obe zložky spoločnými silami potláčajú a ničia zubný povlak, a zároveň sú akýmsi neagresívnym bielidlom - po odstránení povlaku zvyšujú prirodzenú bielosť zubov! Táto kombinácia naviac podporuje regeneráciu ďasien, znižuje výskyt gingivitídy a prítomnosť fluóru je zábezpekou ochrany zubov pred zubným kazom. Vhodným doplnkom zubnej hygieny v prevencii proti parodontitíde je i ústna voda proti krvácaniu ďasien s antibakteriálnym a regeneračným účinkom.

Priateľská zubná kefka

Regeneráciu podráždených ďasien dokonale podporí aj špeciálna zubná kefka so zaoblenými mikrojemnými koncami vlákien! Je priateľská ku krvácajúcim ďasnám - vlákna zakončené „do stratena“ sú na dotyk mäkké ako štetec a jemne, bez podráždenia, dokonale odstraňujú povlak najmä pri okraji ďasien. Ich pružnosť rastie so zmenšujúcim sa priemerom (0,05 mm) pri konci vlákien. Kompaktný čistiaci povrch na hlavičke kefky tvorí okolo 1700 kónických vlákien. Malá hlava kefky a ergonomická rúčka umožňujú bez námahy dosiahnuť všetky zubné plochy a použiť optimálnu stieraciu techniku.