Dovolenka ako vytúžená relaxácia

Žijeme rýchlym a stresujúcim životným štýlom. Neustále sa za niečím naháňame, veľa vecí nestíhame a večer doslova padáme od únavy. Ideálna možnosť, ako sa brániť stresu, je letná dovolenka. Prázdniny, ktoré strávime mimo nášho domova, sú pre nás obrovským prínosom, pretože niekedy z nich čerpáme sily po celý rok.

Utiecť od stresu

Dnes sa veľký dôraz kladie na výkon. Úspešný je ten, kto odvádza obrovské množstvo práce a robí viacero vecí súčasne. Pracujeme od ráno do večera a po návrate zo zamestnania nás čaká starostlivosť o rodinu a domácnosť. Fakt, že priveľmi rýchle tempo si vypýta krutú daň v podobe podlomeného zdravia, si nestíhame uvedomiť alebo nechceme pripustiť. Jednoducho, myslíme si, že všetko zvládneme, sme hyperaktívni. Naše telo nám však skôr či neskôr naznačuje, že už nevládze… Stále častejšie sú mozgové príhody, infarkty či syndróm vyhorenia u mladých ľudí. Stres je veľmi nebezpečný, môže aj zabíjať. Dovolenka má preto v živote človeka nenahraditeľné miesto. More a krásna príroda dokážu s naším telom a dušou urobiť zázraky. Polihovanie na pláži či horská turistika nám navodia pohodu, pokoj a umož­nia prepotrebné oddýchnutie.

Vedieť oddychovať

Pri plánovaní dovolenky je veľmi dôležité rozhodnúť sa pre vhodných partnerov, s ktorými ju strávime. Najlepšie je vybrať sa na ňu s ľuďmi, ktorí sú pozitívne naladení a s ktorými je zábava. Idete si predsa oddýchnuť a uvoľniť sa a nie riešiť konflikty či počúvať ufrfľaného partnera, ktorý sa na každého a všetko mračí. Na dovolenke by sme mali zabudnúť na problémy, ktoré nás čakajú doma, a sústrediť sa na vychutnávanie si nádherných okamihov oddychu.I keď sme na neustály kolobeh života zvyknutí, je dôležité na chvíľu sa zastaviť a oddeliť prácu od súkromia. V zamestnaní sa snažíme čo najlepšie vykonávať svoje povinnosti, dbáme, aby naše výsledky boli kvalitné a prijateľné, no musíme si budovať i svoje súkromie. Nepochybne je dôležitejšie byť zdravý, mať krásnu rodinu a po svojom boku milovanú osobu. Treba si preto určiť priority, rozhodnúť sa, či dať prednosť funkcii riaditeľa, alebo sa venovať malým deťom, ktoré vyrastú veľmi rýchlo a čas ich detstva nevrátime späť.Vedieť oddychovať by mal každý človek bez ohľadu na svoje finančné možnosti. Či už si vyberieme šport, stretnutia s priateľmi, návštevu kina alebo prechádzky v prírode, všetky tieto činnosti nám pomáhajú načerpať sily. Dovolenka je ideálnym časom na oddych. A hoci si každý nemôže dovoliť tráviť ju pri mori, je možné naplánovať si lacnejšie prázdniny na Slovensku. Niekedy stačí vybrať sa na neveľmi vzdialené miesto na návštevu k príjemným známym a už máme pocit uvoľnenia, radosti a oddychu.

Dovolenka na Slovensku

Slovensko je krásna krajina, ktorá má čo ponúknuť nielen zahraničným turistom, ale aj obyvateľom Slovenska. Stačí spomenúť Vysoké a Nízke Tatry či Slovenský raj a mnoho ďalších prírodných parkov a zaujímavých oblastí. Mnohí dávajú pred dovolenkou pri mori prednosť poznávaniu a obdivovaniu prírodných krás a kul­túrneho bohatstva vlastnej krajiny. Je tu veľa možností: môžeme navštíviť hrady, zámky a iné historické pamiatky, vodné priehrady, môžeme podnikať cyklotúry či romantické prechádzky po lesoch. Najlacnejšou formou dovolenky na Slovensku je stanovanie. Uprednostňujú ho väčšinou mladí ľudia, ktorí navštevujú rôzne hudobné festivaly, ale i rodiny s deťmi, ktoré chcú prežiť dobrodružnejšiu formu oddychu. Mnohí cestovatelia sa orientujú na zahraničné krajiny, hoci na Slovensku je stále čo objavovať a obdivovať. Nepoznanie vlastnej krajiny je smutná črta jej obyvateľov.

Dovolenka v zahraničí

Dovolenka v zahraničí je pre Slovákov veľmi atraktívna. Zážitok máme z kúpania v mori i z poznávania cudzích krajín, ich kultúrnych pamiatok, z obdivovania prírodných krás, z poznávania životného štýlu a spôsobu života ich obyvateľov. Cestovné kancelárie ponúkajú širokú paletu zahraničných dovolenkových pobytov či poznávacích zájazdov rozličnej cenovej kategórie. Dovolenkári si majú možnosť vybrať z bohatej ponuky luxusných hotelových komplexov s mnohými službami a all inclusive alebo môžu dať prednosť apartmánovému ubytovaniu s kuchyňou, v ktorej si budú môcť sami pripravovať stravu. Niektoré cestovné kancelárie ponúkajú dovolenkové pobyty pri mori v stanoch, so stravou a dopravou autobusom. Takáto forma dovolenky nie je nákladná a dovoliť si ju môžu aj menej zarábajúci cestovatelia.Mnohí ľudia odmietajú služby cestovných agentúr a vyberajú si destinácie prostredníctvom internetu. Takýmto spôsobom si rezervujú ubytovanie i dopravu. Odvážnejší so zmyslom pre dobrodružstvo cestujú „na vlastnú päsť“ a ubytovanie si hľadajú priamo na mieste. Takýto spôsob dovolenkovania je oveľa lacnejší ako cestovanie s cestovnou kanceláriou.Slnko a more majú úžasne pozitívny vplyv zvlášť na deti. Mimoriadne vhodné sú pre deti, ktoré cez rok trápia rôzne choroby. Pobyt pri mori prospieva najmä alergikom.

Dovolenka ako liek

V živote každého by mala existovať optimálna rovnováha medzi povinnosťami, ktoré treba plniť, a oddychom, pokojom, pohodou. Človek predsa nie je stroj, neznesie všetko. Dovolenka dokáže liečiť, nabiť energiou. Tá v exotických krajinách i tá prežitá na Slovensku dotykom s jeho krásami…

Autor
Petra Hüblová