Úrazy v detskom veku

Úrazy sú najčastejšou príčinou úmrtia v detskom veku. Zároveň sú, najmä úrazy mozgu, príčinou dlhodobého, v niektorých prípadoch celoživotného neurologického postihnutia. Predstavujú teda pre spoločnosť závažný medicínsky, etický, sociálny a tiež ekonomický problém.

Ako predchádzať úrazom

Ako vyplýva z uvedeného, práve prevencia detských úrazov je naj­účinnejší, najzmysluplnejší a najefektívnejší spôsob ich liečby. V tejto súvislosti si treba uvedomiť, čo my rodičia môžeme spraviť pre to, aby naše dieťa bolo čo najmenej vystavené možnosti úrazu.amozrejme, na prvom mieste zostáva dôsledná kontrola a prehľad o tom, kde naše dieťa je, s kým je a čo robí. Okrem tejto samozrejmosti sú niektoré nutné pomocné opatrenia, ako zabrániť vážnemu úrazu.V prvom rade ide o mechanické pomôcky. Je nutné, aby dieťa pri bicyklovaní nosilo prilbu. Jej správne upevnenie redukuje riziko mozgového poranenia o 63 až 88 %. V žiadnom prípade netreba zabúdať na detské bezpečnostné prvky v autách. Ak sú správne používané, výrazne znižujú riziko úrazu. Systémy fixujúce dieťa chrbtom v smere jazdy znižujú riziko o 90 až 95 %, systémy tvárou v sme­re jazdy o 60 %.V lete je samozrejme vyššie riziko topenia detí, v Európskej únii ide o druhú príčinu úmrtia detí. Nedovoľme deťom kúpať sa v nekontrolovaných jazerách, riekach, venujme absolútnu pozornosť zabezpečeniu šácht, kanálov.Popáleniny a oparenia sú treťou príčinou úmrtia detí v EÚ. Najviac postihujú deti dvojročné a mladšie deti. Dusenie a obesenie sa vyskytujú podstatne me­nej ako iné príčiny úrazu, ale podstatne častejšie končia úmrtím alebo závažným poškodením mozgu. Treba dávať pozor, aby sa deťom, zvlášť malým, nedostali do rúk nebezpečné veci ako igelitové vrecká, latexové balóny, sťahovacie šnúry v oblečení a tak ďalej.

Zlyhanie ľudského faktora

Na záver treba zdôrazniť, že úrazy v detskom veku majú jednu dôležitú vlastnosť – teoreticky sú všetky preventabilné. Za každým úrazom je chyba, zlyhanie ľudského faktora.Doprajme našim deťom krásne prázdniny, plné oddychu, zábavy a pohody, ale všetci – rodičia, starí rodičia, pedagogickí pracovníci v letných táboroch – buďme ostražití, nepodceňujme možnosť úrazu a urobme všetko pre to, aby sme naše deti nevystavovali možným rizikám.Na Slovensku zomiera na úrazy približne 100 až 120 detí do 14 rokov. Vo vekovej kategórii 15 až 19 rokov je to dvojnásobok. Priama úmera je medzi počtom úmrtí a počtom prežívajúcich po ťažkých poraneniach mozgu, teda 1 : 1. Ročne preto pribudne približne 120 detí do 14 rokov, ktoré žijú celý život s väčším či menším neurologickým poškodením.Tieto smutné, alarmujúce čísla si treba uvedomiť zvlášť pred letným obdobím, pred prázdninami, kedy je väčšie riziko úrazov v dôsledku nie takej prísnej kontroly zo strany rodičov. Na príčinách úmrtí detí do 14 rokov sa až v 48 % podieľajú dopravné nehody, v 16 % iné neúmyselné úrazy, v 13 % iné úmyselné úrazy, v 11 % topenie, v 5 % popáleniny, v 5 % pády a v 2 % otravy.

Autor
MUDr. Soňa Ostrihoňová, detský neurológSinalgis, spol. s r. o.Neurologické centrum pre deti a dospelých