Zopár tipov na bezpečné opaľovanie

1/ Širokospektrálny vysoký faktor krému na opaľovanie (30 a viac) a balzam na ústa sú základnými prostriedkami, ako sa chrániť pred škodlivými účinkami slnka. Pamätajte však na to, že žiadny krém na opaľovanie nedokáže zablokovať všetky slnečné lúče, takže treba nosiť ochranné oblečenie, klobúk so širokou strieškou a slnečné okuliare. Mali by ste sa zdržiavať v tieni a vyhýbať sa slnku počas poludnia a v strede dňa.

2/ Aspoň dvadsať minút pred opaľovaním si na pokožku naneste opaľovací krém a každé dve hodiny sa natrite znova. Ak plávate či cvičíte, mali by ste si vybrať krém odolný voči vode a natierať sa častejšie.

3/ Použite dostatok opaľovacieho krému – priemerná dávka pre dospelého na tvár, uši a krk je aspoň polovica čajovej lyžičky a aspoň jedna lyžička na ruky a nohy a tiež na chrbát, hruď a brucho.

4/ Krém na opaľovanie by ste nemali používať na to, aby ste sa mohli dlhšie opaľovať. Dlhší pobyt na slnku zvyšuje riziko rakoviny typu melanóm.

5/ Vyberte si slnečné okuliare, ktoré majú UVA a UVB filter. Veľké a priliehavé okuliare sú najvhodnejšie, keďže redukujú žiarenie a odrážanú UV radiáciu.

6/ Noste voľné, ľahké obleče nie, ktoré pokrýva čo najviac pokožky. Tesne utkané látky poskytujú najlepšiu ochranu pred slnkom – čím menej svetla prejde cez látku, keď ju podržíte proti slnku, tým lepšie chráni. Zakrytie rúk, trupu a nôh je rovnako dôležité ako ochrana tváre a krku.

7/ Nevystavujte sa priamemu slnečnému svetlu v strede dňa, keď sú slnečné lúče najsilnejšie. Nemali by ste chodiť von medzi jedenástou a pätnástou hodinou letného času a počas roka medzi desiatou a štrnástou hodinou.

8/ Zapamätajte si, že povrchy ako voda, piesok a betón odrážajú ultrafialové lúče, takže keď si sadnete do tieňa, aj tak sa môžete spáliť.

9/ Nevystavujte bábätká mladšie ako šesť mesiacov priamemu slnečnému svetlu, keďže ich pokožka je veľmi citlivá a ľahko sa poškodí.

10/ Ochráňte pred slnkom svoje deti, pretože ich pokožka je veľmi citlivá na poškodenie. Rakovina pokožky je spojená nielen s celoživotným vystavovaním sa slnku, ale tiež s tým, ako ste sa spálili počas detstva a v puberte.

11/ Niektoré lieky môžu citlivosť na slnečné svetlo zvýšiť. Poraďte sa preto s lekárom alebo lekárnikom.

12/ Vystavovanie sa UV žiareniu nielenže zvyšuje riziko spálenia a riziko ochorenia na rakovinu kože, ale pokožka i predčasne starne. Ak sa teda budete pobytu na slnku vyhýbať, môžete tak znížiť tvorbu vrások.