Fajčiarsky slovník

Farmakologická liečba drogovej závislosti

Súčasne s realizáciou intenzívnej podpory v indikovaných prípadoch je potrebné odporúčanie farmakologickej liečby s jasným vysvetlením a návodom na užívanie. Liečba by mala byť odporúčaná každému fajčiarovi závislému na nikotíne, ak nie sú kontraindikácie pre farmakologickú liečbu.

Abstinenčný syndróm

Abstinenčné príznaky (AP) alebo tiež abstinenčný syndróm je súbor dočasných príznakov, fyzických a mentálnych zmien, ktoré sa objavia pri zastavení alebo obmedzení príjmu nikotínu. Sú výsledkom fyzickej alebo psychologickej adaptácie na dlhodobý príjem drogy. Abstinenčné príznaky sa objavia už do dvoch hodín po poslednej cigarete. Najhoršie AP trvajú tri týždne až tri mesiace, avšak túžba po cigarete môže pretrvávať aj niekoľko rokov. Najviac a najhoršie vnímanie AP majú ťažkí fajčiari, fajčiari so stresovými a ťažkými situáciami v práci alebo v rodine, alebo tí, ktorí sa už pokúšali prestať fajčiť a nepodarilo sa im to. Fajčiara treba o možných abstinenčných symptómoch po prerušení fajčenia cigariet informovať. V prípade, že nie je informovaný a tieto príznaky sa objavia, môže sa zľaknúť, ako aj stratiť dôveru v liečbu. Všetky príznaky môžeme zmierniť farmakologickými aj nefarmakologickými spôsobmi.

Náhradná terapia nikotínom

Na potlačenie vzniku abstinenčných príznakov sa využívajú preparáty, ktoré poskytujú alternatívny prísun nikotínu do organizmu. Ide o náhradnú terapiu nikotínom, NTN. Pretože tieto prípravky neuspokojujú fajčiara do takej miery ako cigarety, je ich možné po určitej dobe liečby vysadiť. NTN neslúži na liečbu fajčenia, ale len na preklenutie abstinenčných príznakov. Úspech určuje pevná vôľa, ale liečba s NTN spolu s podporou lekára môžu znamenať užitočnú pomoc. Na dočasné používanie sa odporúčajú preparáty, ktoré sú voľne dostupné v lekárňach. Fajčiar si liečbu hradí sám. Sú to nikotínové žuvačky a nikotínové náplasti. Jestvujú však aj kontraindikácie a nežiaduce účinky užívania NTN, a preto si treba pozorne prečítať príbalový leták.

Farmakologická liečba beznikotínovými liekmi

Medzi účinné lieky na pomoc pri liečbe tabakovej závislosti patria bupropion a varenicline. Pôsobia na receptory centrálneho nervového systému, ktoré sa podieľajú na vzniku závislosti na nikotíne, znižujú túžbu po nikotíne a sprievodné abstinenčné príznaky. Bupropion aj najnovší liek vareniclin však patria do rúk lekára. Sú na lekársky predpis, aj keď si ich pacient musí hradiť sám bez úhrady zdravotnej poisťovne.Prínos ostatných liekov, ako aj akupunktúry k úspešnosti liečby nebol v kontrolovaných súboroch štatisticky významný, majú účinnosť placeba – 2 až 5 percent. V zahraničí prebiehajú štúdie s liečbou pomocou vakcín.

Čo je to laps a relaps

Tabaková závislosť je chronické relapsujúce ochorenie, pri ktorom neexistuje jeden spôsob liečby alebo intervencie, ktorý by bol účinný pre všetkých fajčiarov.
Relaps je návrat jedinca k fajčeniu po určitej dobe nefajčenia. Medzi hlavné nebezpečné situácie podporujúce relaps patria: fajčenie v domácnosti, na pracovisku, priatelia-fajčiari, stresové situácie, zlá nálada, alkohol, káva. Väčšiu predikciu relapsu signalizujú výrazné abstinenčné príznaky, napríklad túžba po cigarete, anxieta a depresie. Všetky abstinenčné príznaky môžu byť príčinou relapsu. Hmotnostný prírastok, najmä u žien, môže byť psychologickým motívom relapsu. Na prevenciu relapsu je potrebné u fajčiara rozvíjať schopnosti predchádzať rizikovým situáciám, zvládať ich a najmä učiť sa predpokladať vznik týchto situácií a vedieť sa im vyhýbať, učiť sa kognitívne stratégie, ktoré znížia úroveň negatívnych emócii, dosahovať zmeny v životnom štýle, ktoré zredukujú stres, zlepšia kvalitu života alebo navodia príjemný stav, ako aj učiť sa kognitívne behaviorálne aktivity na zvládanie nutkania fajčiť.
Laps (alebo pošmyknutie) je krátkodobé zlyhanie a vrátenie sa k cigarete na krátky čas (1 až 2 dni). Príčinou lapsu môžu byť najmä stresové situácie na pracovisku alebo doma, nehovoriac o tom, že samotné zanechanie fajčenia je pre dlhodobého fajčiara tiež stresujúce. Na zvládnutie stresu sú vhodné relaxačné cvičenia, nácvik relaxačnej techniky na lepšie zvládanie stresových situácií, napríklad cvičenia na hlboké dýchanie a uvoľnenie svalstva. Každý môže využiť na relaxáciu to, čo mu najviac vyhovuje a relaxuje ho. Môže to byť teplý kúpeľ, príjemná relaxačná hudba, ale aj šport, plávanie, záhradkárstvo. Zvládať stresové situácie pomáha aj asertívne správanie. Na druhej strane je prospešné nielen zvládať a ovplyvňovať stres, ale, ak je to možné, vedieť sa aj vyhnúť stresovej situácii.

Prevencia a liečba relapsu

Relaps je rovnako ako pri iných závislostiach najväčšou príčinou poklesu dlhodobej úspešnosti liečby tabakovej závislosti. Kým po mesiaci liečby je úspešnosť okolo 50 až 60 percent, po jednom roku sa znižuje na 20 až 30 percent. V prevencii relapsu má najväčší význam sociálna a psychická podpora. Je výhodné doplniť vysvetlenie aj malým písomným letáčikom. Vhodná inštruktáž, ako aj poučenie šité na mieru každého fajčiara by mali byť vždy doplnené aj behaviorálnym poradenstvom s dôrazom na zmenu životného štýlu.

Telefónne linky na pomoc pri odvykaní od fajčenia

Telefónne poradne pre odvykanie od fajčenia môžu pomôcť pri liečbe tabakovej závislosti tým fajčiarom, ktorí pre rôzne príčiny nemôžu alebo nechcú využiť iné formy odbornej pomoci. Hoci doteraz publikované údaje týkajúce sa účinnosti telefónnych poradní nedávajú jednoznačné výsledky, podľa metaanalýz môžu priniesť približne 1,5-násobné zvýšenie pravdepodobnosti úspešnej abstinencie. Je výhodné, keď je telefónna linka súčasťou iných intervenčných programov a môže zvyšovať ich účinnosť. Jej najväčšou prednosťou je dostupnosť pre pomerne veľkú časť cieľovej populácie, vďaka ktorej dosahuje v porovnaní s inými formami pomoci pri odvykaní vysoký impakt intervencie v populácii.

Linka pomoci na odvykanie od fajčenia Quitline v SR: 0850111682

Autor
MUDr. Elena Kavcová, PhD. Klinika tuberkulózy a pľúcnych chorôb Martinskej fakultnej nemocnice