Ako prestať fajčiť

Každý, kto skoncoval s fajčením, vie, že po niekoľkých týždňoch abstinencie nemá ani zďaleka vyhrané. Od momentu, kedy človek zahodí „poslednú cigaretu“, ho totiž ďalšia cigareta ešte dlho pokúša. Nastáva obdobie permanentného boja s pokušením a to sa dá prirovnať k štúdiu na vysokej škole.

Prestať fajčiť je skutočne ako absolvovať vysokú školu. Na to, aby sa človek na ňu vôbec dostal, musí splniť základné kritériá: zmaturovať a spraviť prijímacie skúšky. To je len prvá fáza a u fajčiarov je to deň, kedy odložili cigarety nabok. To však ešte zďaleka neznamená, že nefajčiarsku univerzitu absolvujú a získajú diplom. Ak chcete vyhrať nad závislosťou na cigaretách a dopracovať sa k titulu „nefajčiar“, musíte niekoľko semestrov bojovať so skúškami, ktoré prinesie život.

Pamätajte si pravidlo číslo jeden: ani po mesiaci či po pol roku nefajčenia, kedy sa cítite byť „nad vecou“ a hlavne „nad cigaretami“, si nezapáľte v presvedčení, že to bude len jedna cigaretka a že ste dosť silní na to, aby ste znovu prepadli závislosti. Toto obdobie je len skúška, jedna z mnohých skúšok na ceste k vysnívanej slobode a k zbaveniu sa závislosti. Opravný termín síce dostanete, ale každá cigareta, ktorú v tomto skúškovom období vyfajčíte, podlamuje vaše ego a vy sa stávate opäť slabými a poddajnými. A je úplne jedno, či to bude jedna cigareta za mesiac večer v podniku, alebo jedna, keď sa ocitnete v stresovej situácii. A tiež je jedno, že po tej cigarete vydržíte znovu nefajčiť pár týždňov. S každou ďalšou cigaretou sa totiž znovu vraciate do starých koľají. Čím ďalej, tým viac vás bude fajčenie opäť lákať a vy budete menej a menej odolávať, až kým zase nepodľahnete.Cigarety sú najlacnejšou a navyše dostupnou drogou. Uvedomte si, že keď znova začnete fajčiť, podporíte tabakový priemysel. Ten profituje z ľudskej slabosti či nešťastia človeka a bude sa tešiť, keď sa vrátite ku svojej závislosti. Ak ste raz dokázali prestať fajčiť, neurobte tabakovému priemyslu radosť. Pretože vy z toho nebude mať nič, iba výčitky svedomia. Tým najzákladnejším pravidlom pri abstinencii teda je: odolávať, odolávať a ešte raz odolávať. Čím dlhšie zvládnete nefajčiť a čeliť pokušeniu, tým sa stávate silnejšími. Postupne sa dostanete do štádia, kedy sa psychicky úplne oslobodíte od závislosti na cigaretách. A vtedy si môžete zagratulovať a pýšiť sa titulom „nefajčiar“. Ak ste len na začiatku cesty, verte, že bude dlhá a plná pokušenia. Ale stojí za to! Držíme vám palce!

Tip: Pri každom pokušení si preto skúste spomenúť na prvé euforické pocity, ktoré sa dostavili po týždni abstinencie. Na radosť, akú ste v duši cítili, keď ste si z cigarety nepotiahli celý mesiac. Na obdiv v očiach tých, čo vás podporovali, alebo aj tichú závisť takých, ktorí sa dodnes neodhodlali s týmto zlozvykom skončiť. Spomeňte si na to neslobodné obdobie, kedy ste sa triasli pri pomyslení, že si niekoľko hodín nebudete môcť zapáliť. Keď ste akoby zmyslov zbavení zháňali cigaretu a klopali susedovi na dvere, či by vám jednu nepožičal. Nech vás odrádza skutočnosť, že znovu budete mrznúť na balkóne pri mínus pätnásť, aby ste si doplnili hladinu nikotínu v krvi, a že si budete vyberať prácu podľa toho, či vám zamestnávateľ ponúkne možnosť fajčiarskych prestávok. Nech vám je ľúto času, ktorým ste v zajatí nikotínu mrhali a ukrátili sa tak o mnoho dní z vášho života.

Autor
Gabriela Kubaljaková