Fajčenie a zdravie - MUDr. Tibor Baška, PhD.


Závislosť na tabaku je chronická, ide o recidivujúce ochorenie so život ohrozujúcimi následkami. „Dnes už existujú nepochybné dôkazy o príčinnej súvislosti medzi fajčením a vznikom viacerých závažných ochorení. V priemere každá cigareta skracuje život fajčiara približne o sedem minút,“ hovorí MUDr. Tibor Baška, PhD., prezident Národnej koalície pre kontrolu tabaku v SR.

Prestať fajčiť je prospešné pre zdravie v ktoromkoľvek veku, hoci čím skôr sa fajčiarsky návyk ukončí, tým sa riziko ochorení výraznejšie zníži. Pre úspešné ukončenie fajčenia je rozhodujúca pevná vôľa a odhodlanie, v prípade závislosti na tabaku však môže ísť o veľmi náročnú záležitosť. V takejto situácii môžu poskytnúť významnú pomoc nikotínové žuvačky a náplasti, ktoré znižujú abstinenčné príznaky a uľahčujú tak proces odvykania.„Cigaretový dym obsahuje približne štyritisíc rôznych chemických látok s účinkom na organizmus. Ide o pevné častice aj plyny, napríklad nikotín, dechty, oxid uhoľnatý, formaldehyd, kyanovodík, benzén, rádioaktívne polónium, močovinu, nitrozamíny, voľné radikály, čpavok, nikel, arzén, kadmium a ďalšie. Z nich viac ako šesťdesiat priamo dokázateľne poškodzuje organizmus. Cez krvný obeh sa dostávajú do celého tela, kde môžu vyvolávať najrôznejšie ochorenia,“ upresňuje MUDr. Tibor Baška, PhD.

Medzi tri najdôležitejšie zložky obsiahnuté v tabakovom dyme patria:

Nikotín – látka rastlinného pôvodu pôsobiaca na centrálny nervový systém. Je to tá zložka cigaretového dymu, ktorá vyvoláva príjemné pocity z fajčenia, a práve pre ňu fajčiar vyhľadáva cigaretu. Jeho vplyv na vznik nádorových ochorení sa nepreukázal, má však vplyv na kardiovaskulárny systém – zvyšuje tlak krvi a urýchľuje látkovú výmenu, a tak kladie na srdce zvýšené nároky. Najvýznamnejšia vlastnosť nikotínu je tá, že je príčinou závislosti na tabaku, pre ktorú je také ťažké, ba v niektorých prípadoch až takmer nemožné prestať fajčiť. Z tejto skutočnosti vychádzajú výrobcovia nikotínových žuvačiek a náplastí (tzv. náhradná nikotínová liečba) používaných počas odvykania: dodávajú organizmu určité množstvo nikotínu (toto množstvo sa v priebehu liečby postupne znižuje), čím zmierňujú abstinenčné príznaky a fajčiari sa ľahšie zbavujú závislosti.
Dechty – zmes viacerých látok, ktoré majú silný rakovinotvorný účinok. Okrem toho poškodzujú výstelku tepien, čím vyvolávajú artériosklerózu.
Oxid uhoľnatý – jedovatý plyn, ktorý znižuje schopnosť krvi prenášať kyslík, čo vyvoláva a zhoršuje srdcovo-cievne ochorenia a môže narúšať vývoj plodu počas tehotenstva.

Pasívne fajčenie sa neprávom podceňuje

V porovnaní s inými návykovými drogami majú cigarety tú nepriaznivú vlastnosť, že okrem fajčiarov poškodzujú zdravie aj ľuďom, ktorí tabakový dym vdychujú nedobrovoľne. Vplyv pasívneho fajčenia závisí od koncentrácie dymu a dĺžky pobytu v zafajčenom prostredí. Zvlášť vysoké riziko predstavuje pasívne fajčenie pre pracovníkov fajčiarskych podnikov, napríklad barmanov a čašníkov, ktorí sú vystavení jeho účinkom prakticky celú pracovnú dobu. „Epidemiológovia odhadujú, že na Slovensku ročne umiera na následky pasívneho fajčenia viac ako tisícsedemsto ľudí (v Európe vyše sedemdesiatdeväťtisíc).Na Slovensku je takmer polovica (46,7 percent) detí vystavených aspoň raz za týždeň pasívnemu fajčeniu vo svojich domovoch. Pritom neexistuje takzvaná bezpečná koncentrácia dymu, ktorá by nemala škodlivý vplyv na detský organizmus. Deti fajčiarov častejšie trpia zápalmi dýchacích ciest a stredného ucha. Mávajú častejšie astmu a bol dokázaný aj vplyv pasívneho fajčenia na detské leukémie a iné onkologické ochorenia,“ dopĺňa MUDr. Tibor Baška, PhD.Fajčiarov aj nefajčiarov treba na škodlivosť pasívneho fajčenia neustále upozorňovať. Zákazy fajčenia vo verejných priestoroch majú význam najmä z hľadiska ochrany nefajčiarov.

Fajčenie tabaku predstavuje významné ohrozenie zdravia

Je paradoxné, že napriek mnohým vedeckým zisteniam dokazujúcim vplyvy fajčenia na zdravie je stále veľké množstvo fajčiarov, ktorí si takto vážne ohrozujú svoje zdravie. „Na základe odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku umiera na následky fajčenia skoro každý piaty človek, čo je viac ako desaťtisíc úmrtí ročne. V každom lekárskom odbore možno nájsť ochorenia, ktoré priamo či nepriamo súvisia s fajčením. Napríklad fajčiar má pätnásťnásobne vyššie riziko, že ochorie na rakovinu pľúc, ako nefajčiar, viac ako dvojnásobne je ohrozený ischemickou chorobou srdca. Chronická obštrukčná choroba pľúc sa u nefajčiarov vyskytuje len výnimočne,“ vysvetľuje MUDr. Tibor Baška, PhD. Fajčenie sa okrem iného tiež spolupodieľa na vzniku vredovej choroby žalúdka a dvanástnika, cukrovky, šedého zákalu, osteoporózy a podobne. U mužov spôsobuje poruchy potencie a u žien narúša menštruačný cyklus, zhoršuje možnosť otehotnieť a vyvoláva skorší nástup menopauzy. Zvlášť nepriaznivé je fajčenie počas tehotenstva, pretože pôsobí nielen na ženu, ale aj na jej nenarodené dieťa. Zvyšuje riziko potratu a predčasného pôrodu, ako aj poškodenia placenty. Deti matiek, ktoré fajčili počas tehotenstva, majú v priemere nižšiu pôrodnú hmotnosť, čím sa u nich zhoršuje popôrodná adaptácia a zvyšuje sa riziko rôznych komplikácií. Dokázala sa tiež jednoznačná súvislosť medzi fajčením počas tehotenstva a syndrómom náhleho úmrtia dojčaťa.Avšak nielen fajčenie cigariet, ale každá forma používania tabaku má škodlivý vplyv na zdravie. Často sa podceňujú účinky fajčenia cigár a rôznych druhov fajok a tiež v poslednej dobe sa rozširujúcich vodných fajok.

Úloha lekárov a sestier

Fajčiari sú častými pacientmi ordinácií a odporúčania lekára a sestry majú pre nich veľký význam. Preto by mali zdravotnícki pracovníci vedieť poskytnúť odborné rady pri odvykaní. Samotný zákaz fajčenia nestačí a už vôbec nie je vhodné fajčiara odsudzovať za to, že doposiaľ neprestal fajčiť. Väčšina fajčiarov si je vedomá škodlivosti cigariet a chcela by prestať fajčiť. Problém však spočíva v tom, ako prestať. Jasným dôkazom toho, že trvalo ukončiť fajčiarsky návyk je niekedy veľmi ťažké, je veľké množstvo lekárov a sestier, ktorí fajčia napriek tomu, že veľmi dobre poznajú zdravotné vplyvy fajčenia. Preto sa proti fajčiarom nemá bojovať, ale každý fajčiar by mal mať možnosť dostať odbornú pomoc, ktorá môže výrazne zvýšiť jeho šancu na úspešné ukončenie návyku. Významnú úlohu majú aj lekárnici: účinnosť voľnopredajnej náhradnej nikotínovej liečby (nikotínové žuvačky a náplasti) možno kvalifikovanými radami značne zvýšiť. Fajčiar by mal mať možnosť poradiť sa, či je táto forma liečby pre neho vhodná, a ak áno, ktorý druh by mu najviac vyhovoval, mal by dostať informácie o správnom užívaní, možných vedľajších účinkoch, ako aj o praktických tipoch, ako zlepšiť šancu na úspech. Preto aj Svetová zdravotnícka organizácia odporúča a presadzuje začlenenie liečby závislosti na tabaku do štandardnej zdravotníckej starostlivosti a tiež čo najväčšiu dostupnosť náhradnej nikotínovej liečby.

Autor
MUDr. Tibor Baška, PhD., prezident Národnej koalície pre kontrolu tabaku v SR