Sexualita a zdravie majú prioritu

Sexualita tvorí dôležitú súčasť života mužov i žien a významnou mierou ovplyvňuje kvalitu ich života. Pri hodnotení významu životných hodnôt zaraďujú ľudia sexualitu hneď za svoje zdravie, lásku k partnerovi, deti a priateľstvo. Považujú ju za podstatne dôležitejšiu hodnotu ako napríklad úspech a spoločenské postavenie alebo peniaze a majetok.

Podľa výsledkov výskumného projektu Kvalita sexuálneho života realizovaného tímom psychológov v roku 2000, až 96,8 % respondentov na Slovensku považuje sex za dôležitý pre kvalitný život. Pri hodnotení frekvencie pohlavného styku sú predstavy mužov a žien vo veku 15 až 69 rokov ružovejšie ako skutočnosť. Niekoľkokrát za týždeň zažíva sex 31 % mužov a 28 % žien. Ideálom sú častejšie pohlavné styky, a to denne či viackrát. Muži si myslia, že takto často súloží až 12 % z nich – skutočnosť je len 4 %. Ženy odhadli, že až 9 % ostatných žien zažíva sex každodenne, dokonca viackrát denne. V skutočnosti sú to len 4 %. Zvyšuje sa pritom počet tých, ktorí po sexe netúžia. Porovnanie výsledkov slovenských štúdií s európskymi poukazuje na fakt, že v sexuálnom správaní tvoria Slováci a Slovenky v Európe priemer.

Sexualita spojená s láskou

Ženské vnímanie sexuality je spojené s láskou a vzťahom. Ženy vnímajú sex ako súčasť určitého väčšieho celku. Pritom žena má pri výbere partnera viac slobody a možností.Sex je dôležitejší, ako sa zdá, slúži na plodenie detí, ale zároveň ovplyvňuje náladu, uvoľňuje napätie, je prevenciou nespavosti a má aj iné priaznivé účinky na ľudský organizmus. Vášnivé bozkávanie podporuje tvorbu slín, znižuje kyselinu v ústach, ktorá zapríčiňuje zubný kaz, a predchádza tvorbe zubného povlaku. Pri milovaní, a obzvlášť pri orgazme, sa uvoľňuje najdôležitejší ženský hormón – estrogén, ktorý zabezpečuje krásnu pokožku a správnu hladinu cholesterolu. Je dôležitý pre dobré fungovanie reprodukčného systému ženy.Okrem estrogénu sa pri sexe do krvného obehu uvoľňuje aj prirodzený endorfín, známy ako hormón „šťastia“. Práve pre tento efekt sa milovanie odporúča aj ako pohotovostný liek na depresiu a proti bolestiam hlavy.

Sexom ku zdraviu

Ako prevencia pred infarktom sa odporúčajú ľahké aeróbne cvičenia. Jednou z príjemných alternatív môže byť aj sex. Ak je pravidelný, má vplyv aj na imunitný systém, a tak pomáha predchádzať infekčným ochoreniam. Pravidelný pohlavný styk, najmä pokiaľ muž ejakuluje v tele partnerky, udržiava steny pošvy pružné, zlepšuje prekrvenie, a tým aj zvlhčenie pošvy. Milovanie do vysokého veku je zároveň prevenciou inkontinencie moču. Sexuálne aktivity našich mužov a žien vykazujú progresívny trend v zmysle posunu veku pri prejavoch biologického zrenia a aj pri iniciálnych sexuálnych aktivitách – masturbácii, „randení“, bozkávaní sa, neckingu, pettingu a prvého pohlavného styku – do nižších vekových kategórií.Varovným signálom je, že až 54 % mužov a 44 % žien pri prvom pohlavnom styku nepoužije žiadnu antikoncepciu.

Účinná a bezpečná antikoncepcia

Pod vplyvom sociálnych a kultúrnych faktorov sa zmenili postoje celých civilizácií k reprodukčnému správaniu. Stále viac sa uplatňuje rodičovstvo želané, plánované. Presadzovanie reproduk­čných práv ľudí sa významne uľahčilo zavedením účinnej a bezpečnej antikoncepcie začiatkom šesťdesiatych rokov. Od začiatku osemdesiatych rokov ovplyvňuje sexuálny život ľudí epidémia HIV/AIDS.Sociálna úloha ženy sa podstatným znížením reprodukčnej záťaže priblížila mužskej. Je charakterizovaná zvýšenou zodpovednosťou žien za vlastnú reprodukčnú históriu.Asi polovica párov vo svetovom meradle používa nejakú formu antikoncepcie. Ženy so stálym partnerom uviedli štatisticky významné zníženie prerušovanej súlože a metód neplodných dní a súčasne výrazne vyššie používanie hormonálnej antikoncepcie. Podľa celosvetových štatistík sa ženy o ochranu pred otehotnením starajú až v 75 % prípadov – antikoncepcia sa teda stále považuje za ženskú vec.V súčasnosti sa preferuje individuálny model antikoncepcie – so zohľadnením veku partnerov, ich vzájomného vzťahu, postoja k otehotneniu a napokon zvládnutia metódy antikoncepcie.

Antikoncepcia formou náplaste

Antikoncepciu delíme na hormonálnu, nehormonálnu a kombinovanú. K najčastejšie používaným typom antikoncepcie patrí hormonálna antikoncepcia. S jej používaním sa spája niekoľko mýtov, napríklad obavy z neplodnosti po jej dlhodobom užívaní, z nutnosti vysadenia antikoncepcie po roku užívania, mýtus z karcinogénnych nežiaducich účinkov antikoncepcie, negatívnych vplyvov na metabolizmus pečene, ako aj pravdepodobnosti jej zlyhania napríklad pri ťažkostiach s trávením. Súčasná kvalitná hormonálna antikoncepcia ponúka žene účinný a bezpečný liek s vysokým komfortom a jednoduchou aplikáciou, ktorá výrazne zlepšuje kvalitu života. Hlavnými výhodami modernej transdermálnej formy antikoncepcie je jednoduchá aplikácia a redukcia intervalu podávania z dennej frekvencie na raz týždenne. Jej použitie je ideálne pre ženy s intoleranciou k perorálnej terapii. Nezaťažuje žalúdok a v pečeni nedochádza k „first pass“ efektu. Preto ani hnačkové ochorenia a zvracanie neznižujú jej antikoncepčný účinok tak ako pri tabletkách. Vďaka týmto vlastnostiam zabezpečuje antikoncepcia vo forme náplasti užívateľkám komfort a spokojnosť pri užívaní. Záverom možno konštatovať, že hormonálna antikoncepcia vo forme transdermálnej náplasti má okrem medicínsky deklarovaných nesporných výhod aj ďalší rozmer – podobne ako zlatník dáva punc na svoj jedinečný šperk, aplikácia transdermálnej náplasti umožňuje okrem kvalitnej antikoncepcie dať punc na svoje telo.

Autor
MUDr. Igor Bartl, urológ, sexuológ, Urologické oddelenie FNsP Bratislava, Ružinov