Zdravý a bezpečný sex - MUDr. Danica Caisová


Pri istej oslave narodenín zaznelo aj jedno vtipné želanie: A ja ti prajem, aby si bola zdravá na duši, na tele a aj v posteli. Gratulant tak trochu naznačil aj tému nášho dnešného rozprávania. Lebo či sa to niekomu páči, či nie, či si to niekto pripustí, či nie, sex je pre zdravého človeka potrebnou súčasťou jeho života. A aby bol jeho život šťastný, mal by byť jeho sexuálny život zdravý. Pozrime sa teda spoločne so sexuologičkou a psychiatričkou MUDr. Danicou Caisovou, čo všetko sa za pojmom sexuálne zdravie skrýva.

Asi nik nepochybuje o tom, že sex patrí do života tak, ako mnohé jeho ďalšie prirodzené súčasti. No aj sexuálny život možno žiť, obrazne povedané, zdravo i nezdravo. Čo možno považovať za prejavy sexuálneho zdravia?

V prvom rade je to otázka subjektívnej spokojnosti s vlastným sexuálnym životom. Je to podobné, ako byť spokojný so svojím telesným a psychickým zdravím. Kým človek nemá problém, tak si svoje skutočné zdravie ani neuvedomuje, nepremýšľa o ňom, nezaoberá sa ním. V oblasti sexuality je to o čosi zložitejšie, keďže párová sexualita je založená na súhre partnerov. Inými slovami, nestačí tu iba individuálny pocit spokojnosti, potrebné je, aby boli spokojní obaja partneri. Tí by si mali rozumieť aj v sexuálnej sfére, mali by mať zhodné sexuálne scenáre a ich postoj k sexualite ako takej by sa v žiadnom zo zásadných bodov nemal líšiť. Môžeme teda povedať, že na to, aby sme svoj sexuálny život považovali za zdravý, musí byť splnených viacero podmienok.

Ak hovoríme o sexuálnom „nezdraví“, zrejme budeme mať na mysli nielen sexuálne choroby, ale možno aj rôzne dysfunkcie či iné formy problémov pociťovaných v tejto oblasti. S akými najčastejšími prejavmi sa stretávate, ako ich možno popísať a aká by mala byť správna reakcia človeka, u ktorého sa vyskytli?

Do sexuálneho zdravia či nezdravia môžeme zaradiť jednak poruchy sexuálnych motivačných systémov, ktoré sa navonok prejavujú ako sexuálne deviácie, odchýlky, ale môžeme sem zaradiť aj poruchy sexuálnych funkcií. Najčastejšími poruchami sexuálnych funkcií sú u mužov poruchy stoporenia – erekcie – a poruchy ejakulácie – predčasná ejakulácia. Pomerne často sa vo svojej praxi stretávame s poruchami libida, teda sexuálnej túžby, a s poruchami, respektíve neprítomnosťou orgazmu. Ženská časť našej populácie pozná poruchy vzrušivosti, neprítomnosť orgazmu či stratu chuti na sex, milovanie. Veľmi nepríjemné a pre zdravý sexuálny život nepriaznivé sú bolesti pri sexuálnom styku, prípadne úplná neschopnosť mať sexuálny styk. Tento problém pomenúvame ako vaginalizmus. Ktorákoľvek z týchto sexuálnych porúch môže vzniknúť hneď na začiatku sexuálneho života, vtedy hovoríme o primárnych problémoch, alebo sa môžu vyskytnúť po určitom období bezproblémového pohlavného života a vtedy hovoríme o sekundárnych problémoch.

Spomenuli ste poruchy sexuálnych motivačných systémov. Povedzte nám, ako vznikajú a či je možné liečiť ich alebo nejako korigovať.

Poruchy sexuálnych motivačných systémov sú poruchy vrodené. Ich nositelia sa musia naučiť, ako si svoju deviantnú sexualitu realizovať v medziach zákona. Vyskytujú sa medzi nimi aj také, ktoré už dnes dokážeme úspešne liečiť. Podobne úspešne dokážeme liečiť aj poruchy erekcie, predčasnú ejakuláciu. Samozrejme vyskytujú sa aj také typy porúch, pri ktorých liečba nie je vždy dostatočne účinná.

Prirodzenou potrebou ľudí je byť zdravý, a teda byť zdravý aj vo sfére intímneho života. Môžeme nejakým konkrétnym spôsobom ovplyvňovať svoje se­xuálne zdravie?

Sexuálny život by sme mali neustále kultivovať a rozvíjať. Ochrániť si svoje sexuálne zdravie pred znehodnotením môžeme aj tým, že budeme dbať o svoje fyzické zdravie, napríklad tým, že sa budeme venovať športu, relaxácii. Určite by sme mali pravidelne navštevovať gynekológa a muži po štyridsiatom piatom roku urológa. Rovnako dôležité je aj kultivovať nesexuálny vzťah s partnerom, aby sa medzi nimi nestratila blízkosť, intimita, porozumenie pre sexuálne, ale aj nesexuálne potreby toho druhého.

Vraví sa, že každá generácia má svoje špecifiká. Je súčasná populácia vystavovaná iným nástrahám v tejto oblasti, ako, povedzme, generácia ich rodičov? Čo je podľa vás pre súčasníkov typickým problémom v sexuálnej sfére?

Dnes si kvalitný sexuálny život chcú dopriať aj ľudia vyššieho a vysokého veku, čo sa v minulosti považovalo za neprístojné, dokonca priam až zvrátené. Pre nás nie je nič výnimočné, ak sa na nás obracajú muži po sedemdesiatke s problémami s erekciou, ktoré chcú riešiť. Ako sme už spomínali, najčastejšími poruchami sú práve problémy s erekciou. Predpokladáme, že takmer päťdesiat percent mužov po štyridsiatke trpí rôznymi závažnými poruchami tohto druhu. Poradenstvo a pomoc sexuológov vyhľadávajú ľudia každého veku, od pätnásť rokov až do deväťdesiat rokov.

K zdravému sexu alebo zdravému sexuálnemu životu určite patrí aj bezpečný sex. Má bezpečný sex svoje pravidlá?

Základy bezpečného sexu sú v podstate dva. Jedným je ochrana pred pohlavne prenosnými ochoreniami, pri ktorých vernosť a kondóm sú spoľahlivou cestou, ako si dávať na seba pozor. Druhým základom je účinne zabrániť neželanej tehotnosti, pričom výber spôsobov antikoncepcie je už dnes skutočne mimoriadne široký. Ja osobne by som ešte pri tejto téme dodala, že rovnako dôležitá je aj ochrana pred sexuálnym zneužívaním či sexuálnym násilím. V tomto prípade sú dôležité náležité poučenie a dostatok informácií.

Ako by sme mohli charakterizovať situáciu, v ktorej by si mal človek uvedomiť, že je jeho sexuálne zdravie ohrozené a že práve teraz je správna chvíľa obrátiť sa na odborníka? A čím svoje zdravie spojené so sexom môžeme ešte podporiť?

Najmä vtedy, ak po období bezproblémového, uspokojivého sexuálneho života nastanú problémy. Vždy je dôležité hľadať príčinu. Ak je príčina ukrytá v telesných chorobách, či už gynekologických, urologických, vnútorných, či endokrinologických, treba sa spojiť s príslušným odborným lekárom a daný stav riešiť. Ak v priebehu spoločného života vznikol partnerský sexuálny nesúlad, odporúčam zamyslieť sa nad tým, či by nebolo vhodné navštíviť odborníka na túto oblasť. Ako ukazuje prax, v tomto ohľade sú ženy aktívnejšie a viac hľadajú informácie, viac ich zaujíma, ako nájsť vhodné riešenie problému. Muži často z falošného ostychu či hanblivosti riešenie odkladajú a spoliehajú sa na to, že sa to možno časom nejako upraví samo. Pre každého sexuálne aktívneho človeka by malo byť samozrejmé, že bude pravidelne navštevovať lekára – žena gynekológa, muž urológa. Ľudia by takisto mali venovať pozornosť svojim sexuálnym fantáziám, mali by ich rozvíjať. Dokonca ani ľudia, ktorí aktuálne nemajú partnera, by nemali na svoj sexuálny život rezignovať. Dlhodobá abstinencia totiž neprospieva ani sexualite muža, ani sexualite ženy.

Existujú nejaké dôvody, prečo dnes sex a jeho bezpečnosť považujeme za takú dôležitú kategóriu? Aký vývoj majú na Slovensku napríklad pohlavné prenosné choroby? Môžeme z nejakých objektívnych ukazovateľov vyvodiť záver, či sa my Slováci v oblasti sexu správame zodpovedne?

Úprimne povedané, mohli by sme sa správať aj zodpovednejšie. Pribúda najmä menej závažných ochorení prenášaných pohlavným stykom. Sú to ochorenia, ktoré síce život človeka bezprostredne neohrozujú, dokážu ho však veľmi znepríjemniť a v niektorých prípadoch ohrozujú plodnosť muža a ženy. Všeobecnejšie treba povedať, že pohlavnosť sa týka každého z nás a že dnes sa podstatne rozširujú vekové kategórie ľudí, ktorí chcú byť sexuálne aktívni. Kým v minulosti sme sex vnímali predovšetkým ako spôsob reprodukcie a po určitom období sme na sexuálny život úplne rezignovali, dnes sme sexuálne aktívni aj po reprodukčnom období. Aby sme mohli svoj život prežívať príjemne a aktívne aj v intímnej oblasti, mali by sme, ako sme to už naznačili, dbať starostlivo a tiež kontinuálne o svoje sexuálne zdravie. V tomto prípade sa nám zodpovednosť určite vyplatí.

Autor
Martin Garby