Infekcia močových ciest - Nepríjemný spoločník


Nepríjemné bolesti v podbrušku, časté nutkanie na močenie, pálenie a rezanie počas močenia, krv v moči, to všetko sú veľmi nepríjemné a bolestivé príznaky infekcie močových ciest. Toto ochorenie je častým nepríjemným „spoločníkom“ mnohých ľudí.

Jej príčinou bývajú anaeróbne baktérie, pseudomonády, mikrokoky a streptokoky, ktoré sa do močových ciest dostávajú práve cez močovú trubicu, najčastejšie sú to však Escheria coli, baktérie, ktoré sa v našom tele vyskytujú prirodzene v črevách. Keď sa však dostanú do močových ciest, spôsobujú zápal. Ženy trpia močovými infekciami častejšie ako muži. Je to vďaka anatomickému usporiadaniu urogenitálneho systému. Močová trubica ženy je oveľa kratšia, a preto je pravdepodobnosť prieniku infekcie do močových ciest oveľa vyššia. Ďalším rezervoárom patogénov je vaginálna flóra, preto liečba infekcií močových ciest veľmi úzko súvisí aj s liečbou vaginálnej infekcie.Zápaly močových ciest by sme nemali podceňovať. Neliečená akútna infekcia môže prejsť do chronickej. Ak problémy neustúpia do dvoch dní alebo sa dokonca zhoršujú, mali by sme preto navštíviť lekára, ktorý nám s najväčšou pravdepodobnosťou predpíše antibiotiká. Pri miernejších príznakoch si vieme pomôcť bylinkami alebo tabletkami s obsahom prírodných látok. Čajoviny na pomocnú liečbu zápalov močových ciest obsahujú najmä bylinky s močopudným a protizápalovým účinkom.

Medvedica lekárska

Z tejto rastlinky sa používa list. Pripravujeme z neho odvar: na 2 dcl vody použijeme 1 kávovú lyžičku a varíme 10 minút. Pije sa trikrát denne. Obsahové látky pôsobia antibakteriálne (arbutín) a diureticky. Jeho antibakteriálne vlastnosti sa však uplatňujú v zásaditom prostredí moča, preto je vhodné užívať počas obdobia pitia čaju z medvedice lekárskej sódu bikarbónu. Najjednoduchšie je pridať ju priamo do nápoja (1 kávová lyžička na 2 dcl odvaru). Nemala by sa však užívať dlhodobo. U detí a citlivých pacientov môže vyvolávať žalúdočnú nevoľnosť.

Praslička roľná

Praslička roľná je ďalšou klasickou bylinkou, ktorá sa používa pri zápaloch močových ciest. Býva súčasťou takmer všetkých urologických čajovín. Má diuretický účinok. Obsahuje kyselinu kremičitú, ktorá pomáha ochraňovať sliznicu močových ciest pred usadzovaním rôznych metabolitov, a tým zabraňuje vzniku močových kameňov. Pije sa zápar.

Ihlica tŕnistá

Ihlica tŕnistá má taktiež močopudné účinky, nezaťažuje obličky. Väčšinou sa používa v kombinácii s ostatnými bylinkami vhodnými pri infekciách močových ciest alebo podporujúcimi funkciu obličiek.

Breza previsnutá, stavikrv vtáčí, petržlen

Pre svoje močopudné účinky sú ďalšou súčasťou urologických čajovín.

Vŕbovka malokvetá

Mohli by sme ju nazvať i „pánskou bylinkou“, pretože okrem svojich močopudných a protizápalových účinkov sa používa najmä pri hyperplázii prostaty. Pripravuje sa z nej zápar, ktorý sa pije vždy čerstvý.

Brusnica obyčajná

Má zázračné účinky na močové cesty. Používajú sa jej plody. Okrem toho, že je bohatým zdrojom vitamínu C, jej účinné látky pôsobia antibakteriálne, zabraňujú usádzaniu sa baktérií na slizniciach močových ciest. Brusnice pôsobia ako silný antioxidant močových ciest. Extrakt z brusníc spomaľuje rozklad moča, a tým zabraňuje vzniku zápachu. Brusnice sú preto veľmi vhodné aj pre ľudí trpiacich samovoľným únikom moča. Extrakt z brusníc možno užívať dlhodobo. Je veľmi vhodný aj ako prevencia pri opakovaných infekciách. V lekárni dnes dostať kúpiť brusnicový extrakt v rôznych formách a silách (250 mg, 300 mg, 500 mg). Najčastejšie sú tablety, ktoré obsahujú buď čistý extrakt z plodov (Urologica, Urinal, Swiss kanadské brusnice), alebo sú skombinované s ďalšími zložkami, ktoré sa používajú pri podpornej liečbe močových infekcií (Uroval manosa, GS triurin, Uromax). Kto má problém s prehĺtaním tabliet, môže siahnuť po tekutých extraktoch, šumivých alebo cmúľacích tabletách.

D-manosa

D-manosa nie je rastlina, ale vlastne jednoduchý cukor. Môžeme ho v malom množstve nájsť v niektorých druhoch ovocia. Ak sa prijme vo väčšom množstve (400 až 800 mg), vstrebe sa priamo do krvného riečišťa a je krvou nesený do močového mechúra, kde si plní svoju funkciu ako „obaľovač“ baktérií, a to najmä Escherichia coli. Takto obalené baktérie nemajú šancu usadiť sa na sliznici a množiť sa, ale sú vyplavované močom von z organizmu. D-manosu nájdeme v prípravkoch spolu s brusnicovým extraktom (Uroval manosa, Uromax).

Probiotiká (laktobacily)

Probiotiká sú živé organizmy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v tráviacom systéme, u žien sú súčasťou prirodzenej vaginálnej flóry. Zabraňujú premnoženiu patogénnych baktérií, posilňujú imunitný systém. Pri opakovaných a častých infekciách môžu byť vhodným doplnkom liečby.

Tabletky a bylinky však nie sú všetko

Veľmi dôležitý je pitný režim. Denne by sme mali vypiť 2 až 3 litre tekutín. Aby sa baktérie mohli vyplavovať a nemnožili sa v moči, je príjem tekutín nutnosťou. Výborné sú rôzne urologické čajové zmesi, ktoré obsahujú bylinky s protizápalovým a diuretickým účinkom (Nephrosal, Urcyston, Sp. diureticae, Obličky a močový mechúr atď.). To, či sme pili dostatočne, veľmi ľahko zistíme na farbe moča. Mal by byť svetlý, ak je tmavý, príjem tekutín je nedostaočný. Ak trpíme zápalom močových ciest, mali by sme obmedziť nápoje, ktoré dráždia močové cesty. Patrí sem silná káva a čierny čaj, vysokomineralizované minerálky, veľké množstvá koncentrovaných citrusových štiav.Nikdy nezadržujte moč. Nedajte šancu baktériám množiť sa. E. coli to dokážu veľmi rýchlo. Platí to nielen pri infekciách, ale aj ako prevencia. Ženy by sa mali vymočiť aj pred a po pohlavnom styku. Vymočenie vyplaví baktérie, ktoré mohli preniknúť do močovej trubice počas pohlavného styku. Správna intímna hygiena je ďalšou časťou skladačky pri liečbe a prevencii infekcií močových ciest. V tomto prípade na sto percent platí, že každý extrém je škodlivý. Za vznik infekcie môže na jednej strane nedostatočná, na druhej strane však aj prehnaná intímna hygiena, najmä u žien. Prečo? Príliš častým sprchovaním, výplachmi, používaním zásaditých mydiel sa veľmi ľahko naruší vaginálna flóra a patogénne baktérie majú vhodné podmienky na usadenie sa a premnoženie a následné vniknutie aj do močovej trubice. Tu nesmieme zabudnúť ani na ďalšiu dôležitú vec pri intímnej hygiene. Pri sprchovaní alebo na toalete si konečník utierajte vždy spredu dozadu, zníži sa tak pravdepodobnosť prenosu baktérií. Táto zásada platí už pri prebaľovaní malých bábätiek-dievčatiek.Je bežné vidieť mladé dievčatá v chladnom počasí v zime v krátkych bundičkách, spod ktorých vykúka holé bruško a kríže. Je to síce módne, ale aj veľmi nebezpečné. Mnohé z nich to, žiaľ, skôr či neskôr oľutujú.Príroda nám teda ponúka rôzne možnosti, ako bojovať s močovými infekciami. Ak však problémy pretrvávajú, zhoršujú sa alebo sa často opakujú, mali by sme navštíviť lekára.

Autor: 
Mgr. Zuzana Hrabáková
Patrí do vydania: 
Máj 2008