MUDr. Margita Horanová - Detské choroby

Mnohí rodičia, ktorí majú malé deti, musia častokrát zápasiť s nepríjemnými chorobami, ktoré postihnú ich deti. Odborníci tvrdia, že aby deti boli zdravé, je veľmi dôležité dbať o zdravú stravu, či pobyt na čerstvom vzduchu. O detských chorobách sme sa porozprávali s Mudr. Margitou Horanovou, lekárkou pre deti a dorast na Poliklinike v Karlovej Vsi v Bratislave.

Ktoré obdobie života detí, je najrizikovejšie, čo sa týka chorôb?

Najrizikovejšie obdobie života detí je do jedného roka.

Ktoré choroby možno považovať za výlučne detské ochorenia?

Výlučne detské choroby sú infekčné ochorenia, napríklad kiahne. Na kiahne sa u nás zatiaľ neočkuje, ale už je vo svete pripravená vakcína, ktorá má byť zaradená do očkovacieho programu. Nie je však ešte schválená.

Ktoré detské ochorenia sú najnebezpečnejšie a môžu zanechať trvalé následky na celý život?

Je to rozdielne. Môžu to byť rôzne druhy alergii ako napríklad alergia na lieky, či alergia na potraviny. Takisto to môžu byť rôzne geneticky dedičné ochorenia.

Môžu sa niektoré tzv. detské choroby končiť aj smrťou?

Môžu, ale nám sa to našťastie ešte nikdy nestalo. Ak sú vážne prípady, tak sa zvyčajne riešia v nemocnici. My môžeme akurát poskytnúť prvú pomoc, či dodať pacientovi kyslík.

Čo považujete za najlepšiu prevenciu voči detským chorobám. Respektíve, čo môžu urobiť rodičia pre to, aby ich dieťa bolo čo najzdravšie?

Rodičia môžu v tomto prípade urobiť veľmi veľa. Dôležitý je pohyb na čerstvom vzduchu, takisto plnohodnotná výživa. Je dôležité, aby deti neboli ani chudé, ani obézne. Mali by dostávať rôzne druhy minerálov a vitamínov, tak aby boli rovnomerne rozložené. My robíme pre deti to, že ich očkujeme.

Ktoré druhy očkovania, odporúčate rodičom? S ktorými očkovacími látkami máte najlepšie skúsenosti?

Očkovania rodičom, odporúčame. Máme očkovací program, tzv. povinné očkovanie, ktoré musíme dodržiavať. To znamená, že po 14-tom mesiaci dieťa očkujeme na rubeolu, mumps a osýpky. V treťom roku je preočkovanie a medzi 5–6 rokom je ďalšie preočkovanie. Samozrejmé by malo byť očkovanie proti kliešťom, dievčatá zvykneme očkovať proti rakovine krčku maternice, takisto očkujeme aj proti Hepatitíde typu B a A.

Prečo majú niektoré v podstate detské choroby, ako sú ovčie kiahne, či mononukleóza, v dospelosti oveľa ťažší priebeh ako v mladom veku?

Preto, že sú to detské choroby. Aj keď mononukleóze sa zvykne hovoriť aj ako chorobe tínedžerov, či mladistvých. Osýpky aj kiahne je lepšie prekonať ešte pred nástupom do základnej školy, dospelí tieto choroby znášajú oveľa horšie.

Myslíte si, že zdravá strava a šport, napomáha deťom na ceste ku zdraviu?

Samozrejme, to je jednoznačné. Odporúčame rodičom v byte vetrať a menej vykurovať. Takisto pre deti sú veľmi vhodné vytlačené čerstvé ovocné šťavy a probiotiká ako sú napríklad Actimel, či Aktívia.

Dnes čoraz viac detí trpí obezitou. Čím si to vysvetľujete?

Súčasné stravovacie návyky detí sú v katastrofálnom stave. Vysvetľujem si to tým, že zdravé potraviny sú veľmi drahé a nie každý si ich môže dovoliť, preto kŕmia deti rôznymi nezdravými múčnymi jedlami, ktoré sú veľmi kalorické. Samozrejme sladkosti môžu jesť, ale len v menšom množstve. Treba uprednostniť horkú čokoládu, kde je veľké percento kakaa.

Ako hodnotíte predčasnú vyspelosť dnešných detí. Aké sú jej pozitíva, či negatíva?

Deti sú dnes naozaj veľmi vyspelé. Máme pacientky, čo dostali menštruáciu už vo veku 10 rokov. Niektoré pätnásťročné dievčatá užívajú antikoncepciu a veľmi mladé deti už majú aj skúsenosti s drogami, či anorexiou, alebo depresiami. Je to spôsobené aj tým, že rodičia nemajú na deti čas, pretože musia zarábať a ich deti sú častokrát odkázané na ulicu a kamarátov.

Autor
MUDr. Margita Horanová