Pohľad z USA - Chrípky a virózy detí

Najčastejšie otázky, ktoré si kladú mamičky v USA.

Ako vieme, že je naše dieťa nachladnuté?

Nachladnutie je zaužívaný názov pre zápal dýchacich ciest, ktoré spôsobuje vírus. Inými slovami, keď vaše dieťa kýcha, má upchatý nos a veľa smrká, tak je pravdepodobne nachladnuté. Lekári radia, aby matky skontrolovali farbu ich soplíkov. Ked sa zloženie zmení z tekutého na žltý alebo zelený, vaše dieťa je prechladnuté.

Aký je rozdiel medzi prechladnutím a chrípkou?

Chrípkové obdobie trvá od októbra do mája s vyvrcholením koncom decembra a začiatkom marca. Keď je dieťa choré v tomto období, ide pravdepodobne o chrípku. Chrípka je virózne ochorenie, ktoré spôsobuje vysoké teploty, triašku, bolesť tela a svalov s dýchacími symptómami ako pri nachladnutí. Počas chrípkoveho obdobia lekári doporučujú, aby deti medzi 6 až 24 mesiacom boli zaočkované.

Prečo sú deti tak často nachladnuté?

Je normálne, že dieťa je viackrát do roka nachladnuté. Lekári tvrdia, že väčšina zdravých detí má šesť i viac prechladnutí v prvom roku života. Dieťa má sklon nachladnúť častejšie ako dospelý, pretože detský imunitný systém nepracuje zatiaľ na plnú kapacitu. Takisto deti nemajú ešte vybudovanú imunitu proti rôznym vírusom, ktoré spôsobujú nachladnutie.Aj tým, že sme v blízkosti našich detí, vystavujeme ich vírusom, alebo jednoducho vírus prinesú domov zo školy či škôlky starší súrodenci. Výskumy preukázali, že deti v skôlkach sú častejšie nachladnuté, majú rôzne zápaly či iné dýchacie problémy ako deti, o ktore sa staráme doma. Dieťa častejsie ochorie v chladnejších mesiacov, pretože vtedy je i viac vírusov. V domácnostiach je zapnuté kúrenie, ktoré vysušuje dýchacie cesty a to tiež spôsobuje, že sa vírusy sa rozmáhaju. Kvôli zime trávime viac času vo vnútri, kde sa vírusy ľahšie prenášajú.

Ako je najlepšie liečiť nachladnutie dieťaťa?

Na vírusy nepomôžu antibiotiká, a ani väčšina liekov nachladnutie nevylieči. Imunitný systém detí musí sám zvíťaziť. Hlavne deťom do dvoch rokov sa neodporúča dávať lieky bežne dostupné. Lekári upozorňujú napríklad na používanie mnohých liekov proti kašľu, pretože podľa nich kašeľ hrá dôležitú úlohu pri čistení dýchacich ciest vášho dieťaťa. Keď má dieťa teplotu, používajú sa väčšinou lieky na uvoľnenie bolesti alebo na jej zníženie. Dieťa je potom pokojnejšie a v noci lepšie spí.Je veľa ďalších možností, ako dieťaťu pomôcť, aby sa cítilo lepšie a aby mu nachladnutie rýchlejšie prešlo.
- Postarajte sa, aby malo vaše dieťa dostatok oddychu a spánku
- Dajte dieťaťu dostatok tekutín, vody alebo džúsiku, resp. materinské mlieko alebo sunar. Pomáha to uvoľňovať upchatý nos a je to súčasne prevencia pred dehydratáciou detského organizmu. Na upchatý nos môžete použiť aj slanú vodu v spreji do nosa a potom ju odsať bombičkou. Tým, že sa dieťatku uvoľnia nosné cesty, môžete ho lepšie kojiť alebo kŕmiť. Vyskúšajte to!
- Aby ste pomohli namáhaným miestam okolo nošteka dieťaťa, natrite mu ich detským krémom. Zvlhčovanie vzduchu zase pomôže vášmu dieťaťu k lepšiemu dýchaniu. Môžete si aj sami urobiť parnú miestnosť tým, že zoberiete dieťa do kúpeľne a pustíte horúcu vodu, ktorá vytvorí paru
- Dieťaťu zľahčíte dýchanie aj tým, že ho necháte spať v autosedačke alebo nadvihnete matrac a pod hlavičku mu vložíte uterák. Je to lepšie ako použiť vankúš, na ktorom po otočení hlavičky dieťa nemôže dýchať.

Ako zistíte, či sa nachladnutie zmenilo na niečo vážnejšie?

Keď má dieťa len bežné nachladnutie mali by ste vidieť zlepšenie už za pár dní. Keď je dieťa mladšie ako 3 mesiace, spojte sa radšej s lekárom, pretože nachladnutie sa môže vyvinúť progresívnejšie, napr. aj na zápal pľúc. Takisto keď teplota vystúpi nad 38 stupňov C. Keď je už dieťa staršie ako 3 mesiace, zavolajte lekára len pri teplote nad 39 stupňov C alebo je teplota okolo 38.6 stupňov C dlhšie ako 3 dni.

Príznaky vážnejších ochorení:
- Problémy s dýchanim, piskľavé dýchanie alebo lapanie po dychu. Môže to byť symptóm zápalu pľúc alebo vírusu v dýchacích ciest u detí mladších ako 1 rok.
- Strata alebo pokles chuti do jedla
- Kašeľ, ktorý trvá dlhšie ako týždeň
- Žltý výtok z oka
- Plač počas jedla, alebo keď si dieťa ťahá alebo škriabe uško. Môže ísť o zápal ucha.

Čo môžeme urobiť pre prevenciu nachladnutia?

Nemôžete zabrániť každému nachladnutiu, ale môžete minimalizovať vystavovanie vášho dieťaťa na verejnosti a tým maximalizovať jeho ochranu.

- Presvedčte sa, že členovia vašej rodiny a priatelia si vždy umyjú ruky predtým, ako sa idú hrať s vašim dieťaťom
- Snažte sa, aby bolo vaše dieťa mimo chorých detí alebo dospelých
- Naučte každého v rodine dôležitosti kýchania do servítka
- Presvedčte sa, aby vaše dieťa malo dostatok tekutín, pretože dehydratácia môže spôsobiť vysušenie nosných buniek, ktoré sú potom náchylné na prechladnutie
- Uchráňte dieťa pred vystavovaním ho pre fajčiarmi, ktorí sú vystavovaní veľkému riziku problémov s hornýmií dýchacími cestami
- Kojte dieťa čo najdlhšie, pretože kojenecké mlieko obsahuje silné protilátky, ktoré zvyšujú jeho imunitu proti chorobám
- Keď vaše dieťa chodí do škôlky, poproste opatrovateľky aby si vždy umývali ruky, hlavne ak prichádzajú do styku s iným chorým dieťaťom.

Pravdou je aj to, že vírusy sa prenášajú aj dotykom hračiek a iných vecí detí, ktoré kýchajú a utierajú si nos. Jednou z ciest ako zabrániť nachladnutiu resp. ho šíriť ďalej je nechať si dieťa doma, ak prejaví už prvé príznaky ochorenia. Tým pomôžete predísť nachladnutiu iného dieťaťa, ktoré môže ochorieť práve od toho vášho.

Aké sú výhody očkovania malých detí proti chrípke?

Deti pod 5 rokov sú vystavované veľkému riziku a komplikáciam súvisiacich s chrípkou a zápalom pľúc. Každoročne sú v USA hospitalizované tisíce detí pod 5 rokov na chrípku. Najviac sú náchylné na chrípku deti vo veku 2-4 rokov. Práve na ochranu pred chrípkou a komplikáciami s ňou súvisiacimi sa doporučuje každoročné očkovanie detí mladších ako 5 rokov. Takisto sa doporučuje aj očkovanie ľudí, ktorí sú s nimi v úzkom kontakte, hlavne rodičia, starší súrodenci alebo opatrovateľka. Čím je vek dieťatka nižší, tým by mali byť všetci ľudia v jeho okolí tolerantnejší.

Očkovanie proti chrípke je zvlášť dôležité pre deti, ktoré:
- sú diabetikmi
- majú chronickú srdcovú, pľúcnu (astmu) chorobu alebo onemocnenie pečene
- majú iné ochorenie, ktoré môže komplikovať funkciu dýchania
- žijú v domácnosti s malými deťmi alebo dospelými, ktorí majú oslabení imunitný systém, sú diabetici, chorí na srdce alebo trpia chorobu pľúc či pečene.

Chrípka obyčajne spôsobuje bolesti celého tela, extrémnu slabosť, triašku, potenie a stratu chuti do jedla. V niektorych prípadoch vám môže dôjsť nevoľno s prípadným zvracaním a hnačkou, najmä u malých detí. Chrípka nepoškodí vaše vnútorné orgány. Napríklad „žalúdočná chrípka“, ktorá spôsobuje nevoľnosť, hnačku a zvracanie, je od klasickej chrípky veľmi odlišná. Chrípka je inak vysoko nákazlivé ochorenie. Rozširuje sa kašľom, kýchaním a kontaktom s infikovaným prostredím. Inkubačná doba chrípky je až 4 dni. Preto ľudia často tento vírus rozšíria ešte predtým, ako o tom sami vedia.Je dobré, že chrípková vakcína chráni aj proti iným druhom chrípky. Takže aj keď sa stane, že vaše dieťa nečakane dostane chrípku a má za sebou vakcínu, určite sa nemoc prejaví miernejšie. Vakcína ochraňuje proti trom rozdielnym druhom chrípkoveho vírusu. Každý rok vedci vyrobia rozdielnu vakcínu, a to už približne 9 mesiacov pred obdobím vakcinácie. Nová vakcína je pripravená na reakciu vírusu v obehu v tom čase, keď experti predpovedajú rozšírenie určitého druhu v nadchádzajúcom chrípkovom období. V USA sa očkovanie robí jedenkrát do roka, väčšinou v októbri alebo v novembri. Dieťa musí mať dostatok času na vybudovanie imunity pred blížiacom sa chrípkovým obdobím.Zdravé deti do 2 rokov, ktoré netrpia astmou môžu dostať vakcínu ako nosný sprej. Táto vakcína obsahuje oslabený živý vírus. Preto nie je doporučovaná deťom, ktoré sú v kontakte s niekým, kto má oslabený imunitný systém, ako tehotné ženy alebo deti do
6 mesiacov.

Kto by sa nemal dať očkovať proti chrípke?

- deti pod 6 mesiacov
- každý, kto má alergiu na vajcia. Vakcína sa totiž vyvíja v slepačích vajciach a môže obsahovať zvyšky vaječného proteínu.

Ake môžu byť vedľajšie účinky očkovania proti chrípke?

Najrozšírenejšia u detí i dospelých je bolesť v mieste očkovania. Deti, najmä tie, ktoré boli vystavené chrípke, môžu dostať teploty a cítiť bolesť a únavu. Tieto symptómy obyčajne trvajú do dvoch dní od očkovania (vedľajšie účinky nosnej vakcíny su soplíky, bolesť hlavy, zvracanie, bolesť svalov a teplota). Symptómy, ako horúčka, zimnica a bolesť svalov sa však vyskytnú u menej ako 1 % ľudí, očkovaných proti chrípke. Ide hlavne o tých, ktorí boli očkovaní po prvýkrát.