Z čajovne babky-bylinkárky

Liečivú bylinu s prenikavou vôňou mentolu pozná azda každý z nás. Čaj z mäty piepornej patrí medzi najobľúbenejšie bylinkové nápoje v našej krajine. Pre mnohých sa stal každodenným nápojom práve kvôli príjemnej chuti a výraznej aróme, iní zase siahajú po mäte pre jej priaznivé a blahodarné účinky. V každom prípade, nemala by chýbať v žiadnej domácnosti.

Čínska medicína objavila mätu pred viac ako tritisíc rokmi. Ľudia ju kedysi sypali na miesta odpočinku a pokoja. Rimania ju miešali s medom, aby im osviežovala dych a prekryla tak dôsledok „alkoholických orgií“. Ženy v starovekom Grécku si zase mentolovou masťou natierali stuhnuté ramená a nohy. V islamských krajinách si takisto našla svoje pevné miesto a je veľmi populárna. Mäta je vo všeobecnosti vo svete mimoriadne obľúbená a jej využitie skutočne pestré.

Účinný mentol

Mäta patrí medzi najpoužívanejšie aromatické liečivá. Za terapeutický účinok rastliny zodpovedajú éterické oleje, nachádzajúce sa v jej lístkoch. Ide predovšetkým o mentol, ktorý má výrazne antiseptické vlastnosti, potláča citlivosť nervových zakončení a vyvoláva príjemný pocit chladu. Vďaka tomu dokáže prekryť iné nepríjemné pocity, napríklad svrbenie, pálenie, dráždenie alebo mierne bolesti. Práve preto siahajú po mäte mnohé kozmetické a farmaceutické spoločnosti a pripravujú z nej rôzne krémy, masti či tinktúry, ktoré pomáhajú pri mnohých ochoreniach a zápaloch. Mäta vďaka príjemnej chuti našla uplatnenie aj v potravinárskom priemysle.

Proti prechladnutiu

Mäta v akejkoľvek podobe, či už čaju, kvapiek, alebo masti, pomáha pri prechladnutí a chrípke. Prípravky s mätovými výťažkami účinne tlmia kašeľ, uvoľňujú upchaté dýchacie cesty, liečia pľúcne ochorenia. Odvar z mäty možno tiež inhalovať, hlavne ak človeka trápi príliš silná nádcha. Mätový čaj podporuje potenie a znižuje horúčky. Proti bolestiam hlavy sa zase používa mentolová mastička, ktorou možno jemnými krúživými pohybmi masírovať spánky a zmierniť si bolesť.

Podporuje trávenie

Pri tráviacich ťažkostiach, bolestiach brucha, prejedení i ochoreniach žalúdka, čriev, pri poruchách pečene sa odporúča piť niekoľko šálok mätového čaju denne. Zabraňuje zvracaniu a celkovo pôsobí na trávenie priaznivo. Podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a žlče, je účinný pri nadúvaní. Podáva sa ako pomocný liek pri žlčových kameňoch a zápaloch žlčových ciest. Vedci zistili, že čaj z mäty má aj mierny uvoľňujúci vplyv na hladké svaly tepien, čím sa znižuje krvný tlak.

Korenie do jedla

Mnohé národy používajú mätu ako prísadu do jedál či nápojov. A vedia, prečo to robia. Dodáva totiž pokrmom špecifickú chuť exotiky. Navyše tlmí kŕče v tráviacom ústrojenstve, zmierňuje nafukovanie, povzbudzuje chuť do jedla, upravuje činnosť pečene a žlčníka. Možno ňou okoreniť mäso, ryby, ale je vhodná i do šalátov, omáčok, múčnikov, polievok a plniek. Vynikajúco dochutí olej, ocot alebo miešané nápoje.

Proti nepríjemnému zápachu

Protizápalový a antiseptický účinok rastliny sa využíva pri zápaloch horných dýchacích ciest a slizníc ústnej dutiny. S nepríjemným zápachom z úst možno bojovať kloktadlom pripraveným zo zmesi mäty, rumančeka a šalvie. Byliny treba opatrne povariť vo vode, potom nechať krátko vylúhovať a precediť a týmto odvarom vyplachovať ústa niekoľkokrát denne. Mäta dokáže prekryť aj tabakovú chuť v ústach fajčiarov. Účinnejšie ako mentolové žuvačky či cukríky sú surové lístky bylinky.

Mätový kúpeľ

Na uvoľnenie boľavých a opuchnutých nôh, ako aj zmiernenie reumatických problémov či ošetrenie popraskaných rúk je osvedčeným liekom práve mätový kúpeľ. Prenikavá aróma byliny pohladí tiež našu dušu. Mätový kúpeľ pomáha pri psychickej labilite, potláča vnútorné napätie a my sa pri ňom dokážeme príjemne odreagovať od každodenných starostí. Odporúča sa aj pri niektorých kožných ochoreniach.

Upozornenie:

Mätový čaj je síce vhodný pre deti, ale nie pre dojčatá, a to kvôli vysokému obsahu mentolu.

Autor
Gabriela Kubaljaková