Ajurvéda a dlhovekosť

Ajurvéda je jedna z najstarších liečebných metód. Pochádza z Indie, jej prvopočiatky sú zaznamenané v období pred 5 000 rokmi a používa sa dodnes. Zaoberá sa telesným, ale aj duševným zdravím a harmóniou. Dostala preto prívlastok ,,matka medicíny“.

Ajurvéda je uznaná aj Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) za účinný medicínsky systém. Jej pomenovanie pochádza zo slov ayur, čo znamená život a dlhovekosť, a veda, náuka o ňom.Ajurvéda je teda vedou o živote. Je založená na princípoch po tisícročia overených v živote, ktorý je v súlade s prírodnými zákonmi a biorytmami. Podrobne sa zaoberá nielen liečbou, ale aj prevenciou chorôb a dlhovekosťou. Podľa telesnej konštitúcie, rasy a klimatických podmienok odporúča individuálne zloženú stravu, cvičenie a celkovú životosprávu.Podľa ajurvédy je zdravie založené na rovnováhe troch životných energií – dóš – a na rovnováhe tela a mysle. Podstata ochorenia je daná nerovnováhou. Telo vyjadruje túto nerovnováhu prostredníctvom prejavov ochorenia. S príslušnou výživou a inými formami liečby, predovšetkým masážami, pomáha ajurvéda slabé činnosti jednotlivých dóš podporiť alebo príliš výrazné dóše oslabiť. Ajurvéda ako zlatá stredná cesta údajne umožní túto rovnováhu, teda zdravie a dlhovekosť, dosiahnuť.

Základné princípy ajurvédy

Ajurvéda je celostnou medicínou, zaoberá sa celým človekom. Nezameriava sa na potlačovanie príznakov ako alopatická medicína, ale lieči príčinu choroby. Smeruje k zachovaniu rovnováhy energie v tele, najdôležitejšej podmienky zdravia. Ajurvéda nestojí proti klasickej medicíne – oba systémy sa môžu vhodne dopĺňať. Prevencia a rovnako aj liečba sa odporúčajú individuálne podľa konštitúcie. Uznávanie individuálnych odlišností je jedným z unikátnych rysov ajurvédskej medicíny. Odporúčania sú jednoduché a praktické, takže ich môže použiť každý človek vo svojom bežnom živote. V ajurvéde sa používajú len prírodné liečebné prostriedky bez nežiaducich účinkov.Terapia by mala zahŕňať všetky aspekty života, čiže stravu, bylinné preparáty, cvičenie, odpočinok, zmenu životného štýlu, terapeutický rozhovor a masáže. Neobmedzuje sa teda iba na lieky a operácie. Ajurvéda má, rovnako ako byliny, ktoré používa, široké spektrum pôsobenia.

Päť elementov

Podľa ajurvédy je človek zložený z piatich elementov, a to zo zeme, priestoru, ohňa, vody a vzduchu. Týchto päť elementov tvorí nekonečné množstvo kombinácií, takže každý predmet, rastlina alebo človek je jedinečný. Vzájomné aktívne pôsobenie a prepojenie týchto prvkov umožňuje držať svet v pohybe.
U človeka zem predstavuje štruktúru orgánov a tkanív, teda hmotu (kostru, svaly). Charakteristickým príznakom tohto elementu je pevnosť, stálosť a tvrdosť. Zem je ustálená látka.
Priestor sú telesné dutiny (krv, lymfa). Pole, z ktorého všetko vychádza a do ktorého sa všetko vracia. Priestor, v ktorom sa odohrávajú udalosti.
Oheň kontroluje zažívanie (enzýmy), inteligenciu (sila), ktorá dokáže premeniť látku z tuhého stavu na tekutý a naopak.
Voda, to sú telesné tekutiny (lymfa, krv, voda). Jej charakteristickým znakom je prúdenie. Voda je látkou bez stability.
Vzduch predstavuje telesné pohyby – plynný stav hmoty. Charakteristickým je pohyb a dynamika. Je existenciou bez tvaru.

Tri dóše

Päť živlových prvkov kondenzuje do troch dóš. Dóše sú pomenované pôvodnými slovami zo sanskritu: váta, pitta a kapha. Každý jedinec je neopakovateľnou kombináciou vznikajúcou v okamihu počatia. Pre väčšinu ľudí je typické, že prevláda jeden alebo dva princípy.

Ajurvédska masáž

Ajurvédska masáž sa od iných masáží líši tým, že zdôrazňuje určité časti tela a postupnosť jednotlivých masážnych krokov. Ajurvéda kladie väčší dôraz na masáž hlavy a používanie oleja vo vnútri ucha. Veľký význam má taktiež masáž palcov na nohách a masáž chodidiel.Ajurvédska masáž je obvykle energická a osviežujúca, masírovaný mení niekoľkokrát svoju polohu. Zahŕňa taktiež stláčanie tlakových bodov, v ktorých sa križujú energetické dráhy. Bloky na týchto dráhach obmedzujú činnosť organizmu, masáž ich pomáha uvoľniť.

Účinky ajurvédskej masáže

- Pomáha zharmonizovať tri telesné šťavy (dóše) váta, pitta a kapha.
- Zlepšuje krvný obeh a dýchací systém, dodáva telu viac čerstvého kyslíka, životnej energie, výživných látok.
- Uvoľňuje svaly, nervy, kosti a celé telo.
- Pomáha tráviacemu systému udržať rovnováhu, cirkuláciu plynov v tele.
- Vyplavuje toxíny a odpadové látky.
- Navodzuje hlboký spánok, zvyšuje chuť do jedla.
- Prináša pocit radosti zo života.
- Stupňuje celkový pocit telesnej a duševnej pohody, zastavuje predčasné starnutie, redukuje vrásky.
- Zaručuje svalový tonus, vracia kĺbom pohyblivosť, masírovaním sa pleť stáva hebkejšou.
- Posilňuje nervy a umožňuje telu zachovať si správny tvar a pružnosť. Využíva sa pri nespavosti, artritíde, obezite, dne, kolísavom krvnom tlaku, astme, detskej obrne. Pôsobí aj proti bolestiam hlavy.
- Zvyšuje produkciu bielych krviniek a protilátok, ktoré posilňujú odolnosť voči vírusom a infekciám.
- Pomáha obrannému mechanizmu tela a imunitnému systému.
- Zvyšuje schopnosť organizmu prispôsobiť sa náhlym zmenám teploty a zmenám prostredia.
- Stupňuje celkový pocit telesnej a duševnej pohody.
.
.
V ďalšom čísle sa zameriame na jednotlivé druhy masáží a ich účinok na náš organizmus.
-mp-
.
Bližšie informácie získate na adrese: www.darsana.sk