MUDr. Anna Strehárová, PhD. - O kliešťovej encefalitíde

Kliešťová encefalitída je nepríjemné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal mozgu a mozgových blán. V dnešnej dobe ešte stále nie je o tejto chorobe, ktorá môže v najhorších prípadoch končiť až smrťou pacienta, dostatočná informovanosť. Odborníci sa zhodujú, že najdôležitejšia je opatrnosť a prevencia. O kliešťovej encefalitíde, o jej príznakoch a priebehu sme sa porozprávali s MUDr. Annou Strehárovou, PhD., profesorkou Trnavskej univerzity a prednostkou Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave.

Čo presne znamená pojem kliešťová encefalitída z lekárskeho hľadiska?

Kliešťová encefalitída je najznámejším a obávaným typom zápalu mozgu a mozgových blán. Vyskytuje sa v prírodných ohniskách listnatých a zmiešaných lesov, kde medzi hlodavcami, nízkou a vysokou zverou udržuje kolobeh infekcie kliešť. Domáce zvieratá i človek sa môžu infikovať aj v parkoch, záhradách, na lúkach a iných trávnatých porastoch.

Ako sa táto nepríjemná choroba prejavuje navonok? Aké sú jej príznaky?

Ochorenie spôsobuje vírus prenášaný priamo zaklieštením cez kožu, hovoríme transmisívne, ale môžeme sa nakaziť aj konzumáciou neprevareného kozieho či ovčieho mlieka alebo jeho produktov, najmä syra. Po určitom, takzvanom inkubačnom čase, ktorý trvá sedem až štrnásť dní, začnú neurčité príznaky – bolesti hlavy, zvýšená teplota, škrabanie v hrdle – alebo príznaky chrípky, ktoré ustupujú po niekoľkých dňoch. Asi týždeň je pacient úplne bez ťažkostí. Potom má choroba najčastejšie druhú fázu s vysokými teplotami 40 až 41 °C, silnými bolesťami hlavy, zvracaním, stuhnutím šije a ostatnými príznakmi zápalu centrálnej nervovej sústavy. Po ústupe teplôt môže vzniknúť obrna, najmä na hornej končatine.

Akým spôsobom sa môžeme proti kliešťovej encefalitíde brániť?

Všeobecná ochrana spočíva vo vhodnom svetlom a priliehavom oblečení, vyšších topánkach, používajú sa aj rôzne odpudzovacie repelenty, ktoré však majú účinnosť len asi dve hodiny. Po návrate z prírody treba dôkladne prezrieť všetky miesta na tele a kliešťa vytiahnuť priamym ťahom alebo kývavým spôsobom do strán pomocou pinzety. Kliešť sa nemá potierať olejom, lebo vtedy sa dusí a zo slín kliešťa sa do rany vyvrhne infikovaný obsah.

Čo môže pre nás urobiť lekár?

Všeobecný praktický lekár by mal pri prípadnom nedokonalom odstránení kliešťa pacienta odoslať na chirurgické odstránenie, pacienta poučiť o eventuálnych ochoreniach prenášaných kliešťom a ich typických príznakoch, ale aj možnostiach špecifickej prevencie.

Ako prebieha liečba kliešťovej encefalitídy?

Chorý s kliešťovou encefalitídou je hospitalizovaný na infekčnom oddelení alebo klinike. Ťažké prípady vyžadujú intenzívnu starostlivosť. Na rozdiel od iného ochorenia prenášaného kliešťami, lymskej boreliózy, liečenej antibiotikami, kliešťová encefalitída sa lieči len symptomaticky, teda príznakovo. Už diagnostikovaná lumbálna punkcia pôsobí odľahčujúco, okrem toho sa podávajú lieky na tíšenie bolestí hlavy, lieky proti opuchu mozgu a proti teplote. Ochorenie má pomerne dlhú rekonvalescenciu, ktorá je sprevádzaná miernymi bolesťami hlavy, nespavosťou, poruchou sústredenia, ale môžu byť aj prípady vyžadujúce invalidizáciu.

Dá sa skorým zistením choroby zmierniť jej negatívny účinok?

Zápaly mozgu a mozgových blán patria medzi najzávažnejšie infekcie, preto vyžadujú starostlivú a včasnú diagnostiku, ktorá môže zabrániť trvalým následkom alebo ohrozeniu života.

V akých prípadoch môže choroba končiť smrťou?

Najťažší priebeh má kliešťová encefalitída u ľudí vo veku nad šesťdesiat rokov, u ktorých môže byť postihnutá predĺžená miecha, čiže časť mozgu, kde sú vitálne centrá.

Pomôže ľuďom očkovanie proti tejto chorobe?

Viac ako tridsať rokov je v prevencii proti kliešťovej encefalitíde k dispozícii vakcína. Dnes sú už dokonca aj na Slovensku dve rôzne vakcíny a aj detská očkovacia látka pre deti do jedného roka. Očkovanie je vysoko imunogénne a chráni po dobu troch rokov, po prvom preočkovaní až päť rokov. V krajinách, kde je vysoká preočkovanosť (napríklad v Rakúsku), sa výskyt kliešťovej encefalitídy výrazne znížil.

Ako prebieha ochorenie u detí? Je rozdiel v liečbe detí a dospelých pacientov?

Ochorenie u detí nie je také časté, ale môže mať podobný priebeh ako u dospelých. Môžu byť chabé obrny, ale častejšia je dlhá rekonvalescencia.

Prebieha v súčasnosti nejaký výskum, ktorý mapuje výskyt kliešťovej encefalitídy na Slovensku?

Kliešťová encefalitída patrí medzi takzvané zoonózy, ochorenia prenosné zo zvierat. Podlieha povinnému hláseniu regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Každoročnú štatistiku na Slovensku podáva Regionálny ústav verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. V ostatných piatich rokoch je mierny nárast ochorení. Vysvetlenie by mohlo byť v pomerne miernych zimách a prežívaní kliešťov. Stále však u nás veľmi významne za okolitými štátmi viazne prevencia proti kliešťovej encefalitíde očkovaním. Slovensko má zmapovaných tridsaťsedem endemických oblastí s vyšším výskytom kliešťovej encefalitídy, ktoré sú na Záhorí, Považí a v okolí Rožňavy. V ostatných rokoch boli objavené tri nové oblasti aj na Východnom Slovensku.

Myslíte si, že je v dnešnej dobe dobrá informovanosť o tejto chorobe?

Informovanosť o kliešťovej encefalitíde je veľmi kolísavá. Sporadicky o nej vysielajú relácie okrajové rozhlasové stanice, menej televízia. Občas sa nájdu články v novinách a časopisoch alebo reklamné inzeráty na očkovaciu látku, ktorým však bez odborného slova čitatelia asi nevenujú veľkú pozornosť.

Sú na trhu lieky, ktoré sú proti kliešťovej encefalitíde účinné?

Ako som už uviedla, proti kliešťovej encefalitíde, ktorá je vírusovým ochorením, nie je na svete špecifický antivírusový liek, od špecifického imunoglobulínu sa v ostatných rokoch už upustilo. Preto je taká dôležitá jej prevencia.

Autor
Petra Hüblová