NEBEZPEČNÉ KLIEŠTE

Očkovanie najspoľahlivejšou prevenciou

Aj keď sa na ochorenie spôsobené kliešťovou encefalitídou zomiera len výnimočne, mnohým ľuďom sa práve kvôli nemu na dlhší čas zhorší kvalita života. Rok čo rok sa objavujú správy o možnosti nechať sa zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde. Podľa štatistiky sa však zdá, že varovania nemajú veľký zmysel. Počet očkovaných je zatiaľ taký malý, že nemá vplyv na zníženie počtu ochorení. Napríklad v susednom Rakúsku sa však práve vďaka očkovaniu podarilo znížiť počet ochorení na menej než sedemdesiat prípadov ročne. U nás je ich až desaťnásobne viac. Situácia nie je o nič lepšia ani v susednej Českej republike. Prečo teda Slováci na rozdiel napríklad od Rakúšanov zatiaľ neberú slová epidemiológov vážne? Čiastočne ide o slabú informovanosť, ľudia si myslia, že ich ochorenie neohrozuje, no odradzujúcou môže byť i cena očkovacej látky. Jedna dávka očkovacej vakcíny stojí okolo 500 Sk. Potrebná je aplikácia troch v priebehu jedného roka. Preočkovanie je potom nutné každé tri roky jednou dávkou očkovacej vakcíny. Podľa slov Mgr. Zuzany Hrabákovej, vedúcej lekárne Zelená farmácia v Bratislave, tento rok žiadna zo zdravotných poisťovní vakcínu neprepláca.

Deti lepšie znášajú infekciu

Deti sa po infekcii vyliečia skôr než dospelí. Kliešťová encefalitída má totiž u detí menej komplikovaný priebeh ako u dospelých. Deti nemajú tak dlho vysoké teploty, mozog obvykle nebýva ťažko zasiahnutý a celková doba liečby je kratšia. Okrem toho sa prejavuje iba minimum následkov, čo sa u dospelých, najmä po šesťdesiatke, rozhodne nedá povedať. Neznamená to však, že by deti nemali byť očkované. Nemožno totiž vopred odhadnúť, či práve u vášho dieťaťa nebude mať prípadné ochorenie ťažký priebeh.

Prekonané ochorenie máva následky

Ochorenie prináša postihnutým v akútnej fáze veľa zdravotných problémov. Asi u percenta z nich má veľmi ťažký priebeh a postihnutým hrozí smrť. Ďalší chorí majú veľmi ťažké poruchy, napríklad poruchu vedomia a obrnu končatín. Ochrnutého pacienta je potrebné dlhodobo rehabilitovať a časť takto postihnutých ľudí máva trvalé následky. Problémy pre chorého však nekončia prepustením z nemocnice. Pri ambulantnom sledovaní sa asi 70 percent chorých po kliešťovej encefalitíde sťažuje na bolesti hlavy, 54 percent má problémy s triaškou a ďalších 33 percent trpí poruchami spánku a koncentrácie. Celkovo asi štvrtina chorých trpí celým súborom príznakov označovaným ako postencefalitický syndróm. Títo ľudia majú množstvo jednotlivých zdanlivo bežných problémov, ktoré spoločne ovplyvnia ich schopnosť zvládať všedné životné situácie tak intenzívne, že sú dlhodobo práceneschopní a len s veľkými problémami sa vracajú do normálneho života. Zaraďujeme sem už spomenuté poruchy spánku, nižšiu schopnosť sústrediť sa, únavu, nevýkonnosť v práci, horšiu pamäť, podráždenosť, úzkosť zo spoločnosti či mnohé ďalšie. Problémy sa vzájomne sčítavajú a chorý ich cíti ako stratu radosti zo života. Má teda nižšiu kvalitu života, ktorá sa dá aj objektívne zmerať.

Ženy bývajú postihnuté ťažšie ako muži

Tento fakt vyplýva predovšetkým zo skutočnosti, že sú u nás ženy preťažené. Okrem svojej práce majú ešte mnoho povinností v domácnosti a starostí o rodinu. Človek preťažený pred začiatkom ochorenia totiž horšie znáša ochorenie i následnú rekonvalescenciu.

Kto by sa mal predovšetkým nechať zaočkovať

Ľudia, ktorí žijú alebo pracujú v ohniskách nákazy, alebo takéto oblasti navštívia.
Ľudia starší než šesťdesiat rokov.
Ľudia pracujúci v prírode.

Ako je to s aktivitou kliešťov

Aktivitu kliešťov podporuje teplé a vlhké počasie, v období sucha naopak zaliezajú do zeme. Čakajú prichytené v tráve či kríkoch vo výške do jedného metra nad zemou. Nespúšťajú sa teda zo stromov, ako sa mnoho ľudí domnieva. Ak nájdeme na tele prisatého kliešťa, musíme ho čo najskôr odstrániť. S každým kliešťom je nutné zaobchádzať tak, ako keby bol nakazený. Na kliešťa prichyteného k pokožke nakvapkajte dezinfekciu a niekoľko minút počkajte. Kliešťa nie je dobré mastiť. Najlepšie tupou pinzetou ho opatrne, čo najbližšie k pokožke uchopte a kývajte ním do strán, kým sa sám neuvoľní. Ranku opäť vydezinfikujte. Celkom určite sa kliešťa nedotýkajte rukou, infekcia sa totiž môže do tela dostať aj malou rankou na pokožke či záderom. Pri vyťahovaní nie je vôbec nutné vytáčať ho v smere ani proti smeru hodinových ručičiek. Po vytiahnutí ho ešte pokvapkajte dezinfekčným roztokom, vhoďte do toaletnej misy a spláchnite. V žiadnom prípade ho nesmiete roztláčať nechtami, nepáľte ho ani nehádžte do koša. V mieste prisatia kliešťa sa môže objaviť začervenanie. To je varujúcim alarmom v prípade, ak je priemer začervenenia väčší ako päť centimetrov. Vtedy je namieste myslieť aj na možnosť ďalšej nákazy prenášanej kliešťom, na lymskú boreliózu. Obávať sa nemusíte, ak je priemer začervenania menší než tri centimetre. Potrebné je však sledovať, či sa počas niekoľkých nasledujúcich dní neobjavia zdravotné ťažkosti pripomínajúce chrípku (malátnosť, bolesti kĺbov a podobne).

Aké sú prvé príznaky nákazy kliešťovou encefalitídou

Kliešťová encefalitída prebieha spočiatku bez príznakov, zatiaľ čo sa v organizme tvoria protilátky. Prvé príznaky sa väčšinou objavujú prvý až druhý týždeň od prisatia kliešťa. Ochorenie potom prebieha v dvoch vlnách. Prvá má obraz ľahkej chrípky. Po troch až štyroch dňoch príde k zmierneniu. Zhruba po týždni nastúpia vysoké teploty, bolesti hlavy a ďalšie neurologické príznaky, napríklad svetloplachosť. Nutná je veľmi rýchla hospitalizácia.

Niekoľko užitočných rád na záver

Pred pobytom v prírode použime vhodný repelentný prípravok s účinkom na odpudenie kliešťov. Repelent použijeme v dostatočnom množstve, nevynecháme žiadnu partiu tela, prípadne, ak to výrobca odporúča, ho aplikujeme aj na odev. Pri pobyte v trávnatých porastoch dbáme aj na vhodný odev. Nevhodná je otvorená obuv, krátke nohavice a tmavé oblečenie, na ktorom nedokážeme kliešťa spoľahlivo identifikovať.Po návrate domov je potrebné odev odložiť na jedno miesto, najlepšie hneď do práčky. Dôkladne skontrolujeme povrch celého tela, vrátane intímnych partií. Tým možno účinne predísť tomu, aby sa kliešť prisal na pokožku.Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde však naďalej zostáva najlepšou a najspoľahlivejšou prevenciou.