MUDr. Stanislav Žiaran - Imunológia v urológii


Symbióza využitia imunity a liečby nádorových ochorení sa využíva niekoľko storočí. Napríklad už koncom 19. storočia americký chirurg Coley experimentálne infikoval pacientov trpiacich nádorovým ochorením (sarkómom) baktériami a pozoroval zmenšenie pokročilého nádoru a dokonca aj úplné vyliečenie. Tento objav znamenal oživenie záujmu o liečbu nádorov prostredníctvom stimulovania imunity, ktorá hrá pri rozvoji a raste nádoru veľmi dôležitú úlohu.

BCG vakcína

Rovnaký princíp sa začal využívať v klinickej praxi až podstatne neskôr. Od osemdesiatych rokov minulého storočia sa začala v urologickej onkológii využívať tzv. BCG vakcína na liečbu neinvazívnych (povrchových) nádorov močového mechúra. BCG vakcína sa doteraz využíva na očkovanie proti tuberkulóze. Jej základom sú upravené kmene baktérií pôvodcov tuberkulózy (Mycobacterium tuberculosis). K využitiu tejto vakcíny pri liečbe recidív nádorov močového mechúra viedol experiment pána Moralesa na začiatku sedemdesiatych rokov. Táto vakcína sa aplikuje v niekoľkých cykloch priamo do močového mechúra. Zistilo sa, že použitie BCG vakcíny je aj v súčasnosti najúčinnejší spôsob pri liečbe recidív týchto nádorov.Presný mechanizmus účinku doteraz nie je celkom známy. Vie sa, že táto baktéria spôsobuje výraznú imunitnú odpoveď, ktorá je spôsobená najmä bunkovou imunitou. Táto odpoveď je sprostredkovaná „koktejlom“ látok vylučovaných pri imunitnej odpovedi, tzv. cytokínov, pričom aj niektoré z nich môžu zabrániť ďalšiemu rastu nádoru. V princípe sa jedná o „povolanie“ buniek imunitného systému na miesto, kde rastie nádor, a ich následnú aktiváciu prostredníctvom baktérií tuberkulózy. Takto „nabudený“ imunitný systém okrem likvidácie prirodzeného nepriateľa, baktérií, účinnejšie likviduje aj nádorové bunky. Upravené baktérie tuberkulózy sa stávajú „trójskym koňom“ v boji proti nádorom močového mechúra. Napriek pomerne vysokej účinnosti môže byť táto liečba komplikovaná nežiaducimi účinkami (napríklad až systémovou tuberkulózou), preto musí byť pacient počas nej pozorne sledovaný a liečba vhodne indikovaná.

Proti infekciám vlastnými zbraňami

Moderná medicína sa naučila infekcie poraziť aj vlastnými zbraňami. Pri chronických a stále sa opakujúcich infekciách sa okrem dôkladného vyšetrenia imunitného systému využíva stimulácia imunity formou autovakcín alebo liekov, ktoré obsahujú „čiastočky“ baktérií spôsobujúcich infekciu. V urológii sa na stimuláciu imunity používajú tie typy baktérií, ktoré najčastejšie spôsobujú zápal dolných močových ciest. Tieto „kúsky“ baktérií sú však neaktívne, preto nemôžu spôsobiť chorobu, ale „učia“ imunitný systém účinnejšie proti baktériám zakročiť pri ich „strete naostro“. Táto liečba je súčasťou opatrení pri opakujúcich sa zápaloch močového mechúra.Nekomplikované zápaly močového mechúra bývajú časté u mladých, ale aj zrelších žien. Príčínou ochorenia sú baktérie, ktoré sa prirodzene nachádzajú v hrubom čreve a v okolí konečníka, preto je ich „preskočenie“ do močového systému u žien veľmi jednoduché. V močovom mechúri však spôsobujú zápal, ktorý sa ojedinele môže dostať až do obličiek a vtedy sa jedná o vážne ochorenie sprevádzané vysokými teplotami, ktoré vyžaduje pobyt v nemocnici.
Bežná cystitída (zápal močového mechúra) je banálnou chorobou, ale jej priebeh je veľmi nepríjemný, lebo je spojený s pálivými a rezavými bolesťami v priebehu močenia. Močenie je pritom veľmi časté a v malých množstvách. Pacientky často opisujú pocit, „akoby močili ostré kúsky skla“. Našťastie pri vhodne zvolených antibiotikách, ktoré sa zvyčajne užívajú tri dni, ochorenie odoznie v priebehu jedného až dvoch dní. Na zmiernenie bolestí, kým antibiotiká „zaberú“, sa niekedy pridávajú lieky proti bolesti (analgetiká, príp. spazmolytiká). V takomto prípade cystitída nebýva problémom a po krátkom trápení je všetko v poriadku. Problém však vzniká, keď sa cystitída opakuje častejšie. Vtedy sa stáva ozajstným trápením a zložitejším problémom. Okrem zvládnutia bolestí a infekcie je potom potrebné dôkladnejšie urologické vyšetrenie, pravidelné kontroly a opatrenia, aby sa ochorenie neopakovalo.
Ak sa vylúčia iné príčiny, ktoré môžu prispievať k opakovaniu sa infekcie, je potrebné urobiť niektoré opatrenia. U mladých žien sa infekcia často spája s aktívnym sexuálnym životom, ktorý však netreba obmedzovať, ale dbať na niektoré drobnosti. Dôležitý môže byť aj výber antikoncepcie. Použitie kondómov a spermicídnych prípravkov mení pH pošvy, čo prispieva k možnosti infekcie. Preto je dôležité mať stáleho partnera a zvoliť skôr perorálnu formu antikoncepcie. Po milovaní je vhodné, keď sa partnerka vymočí, čím sa využije prirodzený obranný mechanizmus močových ciest – baktérie sa močením „vyplavia“. Preto je súčasťou opatrení aj príjem dostatočného množstva tekutín. Veľmi vhodné je pitie brusnicového džúsu a užívanie prípravkov s laktobacilom, ktorý obnovuje prirodzenú flóru. U zrelších žien dochádza v období menopauzy ku kolísaniu hladín ženských hormónov, preto sa po vyšetrení gynekológom používajú lokálne hormonálne masti. Do úvahy prichádza aj dlhodobé užívanie nízkych dávok antibiotík alebo výroba autovakcín. Ak žiadne z týchto opatrení nie je úspešné, zrejme sa žena nevyhne prezretiu sliznice mechúra „zvnútra“ na operačnom stole. Toto je však veľmi nepríjemná procedúra, preto ak vás trápia časté infekcie močových ciest, treba čím skôr vyhľadať urológa.

Autor
MUDr. Stanislav Žiaran