Alergia - ako sa s ňou dá žiť

Alergia je prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému na látky, s ktorými sa bežne stretávame vo svojom prostredí, no iba alergický organizmus na ne reaguje.

Ako sa alergia prejavuje?

Typické prejavy alergie sú nádcha, zápal spojiviek, kašeľ, pocit nedostatku vzduchu, kožné vyrážky, opuchy, ekzém alebo aj celkové prejavy vyžadujúce rýchlu pomoc.

Ktoré látky v prostredí môžu byť príčinou alergie?

- Peľ, prach, roztoče, huby alebo plesne.
- Zvieratá (výlučky, kožný maz a šupiny, úlomky srsti, perie).
- Potraviny (kravské mlieko, vajcia, ryby, mäkkýše a kôrovce, niektoré druhy ovocia a zeleniny, orechy).
- Lieky.
- Iné.

Alergická nádcha

Prejavuje sa svrbením nosa, kýchaním, vodovou sekréciou z nosa a opuchom nosovej sliznice. Najčastejšou príčinou je peľ rastlín – stromov, tráv, burín, bylín. Preto sa jej tiež hovorí peľová nádcha alebo ľudovo „senná nádcha“. Príznakmi je viazaná na jarno-letné obdobie, ale predlžuje sa až do konca peľovej sezóny na konci septembra, niekedy začiatku októbra. Inou príčinou môžu byť domáce roztoče alebo plesne. V takom prípade sa príznaky alergie vyskytujú počas celého roka. Neliečená, nedostatočne či zle liečená nádcha sa komplikuje až v polovici prípadov vznikom astmy, inokedy sa k nej pridá zápal vedľajších nosových dutín.

Čo robiť, ak mám upchatý nos?

V tomto prípade platí nepoužívať v nadmernom množstve nosové uvoľňujúce kvapky alebo spreje. Ich účinok je dočasný a pri dlhodobom používaní strácajú účinnosť, vzniká závislosť a poškodenie nosovej sliznice! Na každodennú hygienu nosa používajte špeciálne roztoky morskej soli, dostať ich v lekárni.

Priedušková astma

Prejavuje sa dusnosťou, najmä sťaženým výdychom spojeným s hvízdaním. Častá je dusnosť v noci, pri alebo po telesnej námahe, dráždivý chronický kašeľ, pískavé dýchanie. Vzniká reakciou na rôzne podnety (cigaretový dym, kriedový prach, farby, spreje, smog, ale aj hmlu, studený suchý vzduch, telesnú námahu, silné emócie a stres).

Môžem športovať, keď mám astmu?

Telesné cvičenie je všetkým astmatikom prospešné. Nielenže pomáha astmu zvládať a kontrolovať, ale učí ich správne dýchať. Vhodné športy sú turistika, plávanie a bicyklovanie. O podrobnostiach sa poraďte so svojím lekárom.

Kožné alergie

Ekzém. Na koži sa objavujú pupence, koža je zapálená, červená, v ložiskách zvykne mokvať. Stav sprevádza silné svrbenie a celkovo zvýšená dráždivosť. Príznaky ekzému vo väčšine prípadov do začiatku školského veku celkom ustupujú alebo pretrvávajú iba v občasných ložiskových prejavoch. Od školského veku do dospelosti máva ekzém ložiskovú podobu suchej, svrbivej kože so začervenaním, pupencami a šupinatením.Kontaktný ekzém. Vzniká tam, kde koža prichádza do kontaktu s materiálom, ktorý neznáša. Spúšťačom sú vonkajšie podnety (lieky, kozmetika, oblečenie a pracovné látky).Žihľavku sprevádza pupenec a svrbenie, vyskytujú sa kdekoľvek na tele. Príčinou akútnej žihľavky môžu byť potravinové alergény, lieky, vzdušné alergény, hmyzie jedy, infekcie a fyzikálne vplyvy.

Ako sa alergia lieči?

Odstránenie alergénu (látky, ktorá zapríčiňuje alergiu).
Po určení diagnózy je prvou úlohou vylúčenie alebo obmedzenie kontaktu s alergénom.
Imunoterapia alergénovými vakcínami. Jej cieľom je znížiť precitlivenosť pacienta na príčinný alergén a znížiť či potlačiť tvorbu alergických protilátok. Liečbu riadi alergológ.
Protialergické lieky. O ich výbere rozhoduje vždy lekár.
Fyzioterapia je súčasťou liečebného režimu astmatikov. Zakladá sa na cvičení správneho dýchania, na nácviku uvoľňovacích polôh, podporuje vykašliavanie a je dôležitou pomôckou na zvýšenie telesnej kondície.