Celulitída – postrach žien

„Pomarančová koža“, odborne nazývaná celulitída, nedá spávať mnohým ženám. Tento predovšetkým estetický problém sa zvlášť spája s nárastom telesnej hmotnosti, odborníci sa však zhodujú, že hrboľatá koža trápi aj štíhle ženy, v ojedinelých prípadoch dokonca postihuje aj mužov! Celulitíde môžeme predísť alebo aspoň zjemniť jej prejav zdravým stravovaním a pravidelným pohybom. V boji proti celulitíde totiž vyhráva hlavne zdravý životný štýl… V najhorších prípadoch pomôže aj návšteva odborníka.

Čo je vlastne celulitída z lekárskeho hľadiska?

Celulitída je estetický problém postihujúci väčšinu žien. Posledné štatistiky uvádzajú, že ňou trpí až deväťdesiat percent žien vo veku nad tridsať rokov, a to bez ohľadu na hmotnosť. Postihnuté sú teda nielen moletné, ale i štíhle ženy. Pri celulitíde sa koža svojimi preliačinami a vyvýšeninami podobá kôre pomaranča, preto sa často označuje i ako pomarančová koža či koža podobajúca sa hrudkovitému tvarohu. Medicínska terminológia tento stav pomenúva lipodystrofia. Spôsobuje ju miestne nahromadenie tukových buniek (adipocytov), následné zväčšenie ich objemu (hypertrofia) a hromadenie tekutín (retencia).

Ako celulitída vzniká?

Mechanizmus vzniku je takýto: Adipocyty sa zhlukujú do hrubých hroznovitých strapcov, tlačia na horné vrstvy kože, čím stláčajú cievy a zhoršujú prekrvenie postihnutých oblastí. To bráni na jednej strane zásobovaniu buniek dôležitými výživnými látkami (tým sa zhoršuje kvalita kože), na strane druhej sa spomaľuje vylučovanie odpadových látok lymfatickými cestami. Voda a tukové kyseliny sa hromadia v tukových bunkách, čo má za následok ďalšie zväčšovanie ich objemu. Zväčšené bunky opäť a výraznejšie tlačia na horné vrstvy kože a takto vzniká akýsi uzavretý bludný kruh. Pri ťažších stupňoch postihnutia sa mení i kvalita spojivového tkaniva, ktoré môžeme zjednodušene prirovnať k akémusi gélu, ktorý však začína byť veľmi hustý, nepoddajný a vzniká tzv. fibróza tkaniva.

Ktorú oblasť ženského tela celulitída najčastejšie trápi?

Najčastejšie postihuje oblasť hornej tretiny stehien a gluteálnu oblasť, teda zadok. U žien sa tuk práve v týchto oblastiach ukladá trikrát rýchlejšie ako inde na tele a napriek prísnej diéte a cvičeniu sa práve z nich stráca najpomalšie.

Čo prispieva k vzniku celulitídy?

Asi najväčším problémom našej doby je uponáhľaný spôsob života poznačený nepravidelným stravovaním a obrovská absencia pohybu. To, že sa neustále ponáhľame, neznamená, že sa dostatočne a kvalitne hýbeme a športujeme. Následkom nedostatku pohybu ochabuje nielen svalstvo, ale aj podkožné tkanivo. Takisto nezdravá strava bohatá na tuky, nedodržiavanie pitného režimu, nedostatok spánku a stres, to všetko prispieva k vzniku celulitídy.

Môže pri tomto probléme pomôcť aj liposukcia?

Čo sa týka medicínskych zákrokov, chirurgická metóda liposukcia nie je metódou na zlepšenie celulitídy, je to metóda na odstránenie tuku z oblastí, v ktorých sa tuk nadmerne ukladá tak, že vytvára asymetriu postavy. Existujú však lekárske zákroky, ktorými sa dá vzhľad kože v oblastiach postihnutých celulitídou podstatne zlepšiť.

Šport je výborným pomocníkom krásy. Existujú športy či nejaké pohybové aktivity účinné proti celulitíde?

Čo sa týka športu, vyberme si predovšetkým ten, ktorý nás baví, aby sme sa mu dokázali venovať trikrát do týždňa.

Trápi celulitída aj mužov?

Postihuje takmer výlučne ženy. Pomer postihnutia žien k mužom je 50 : 1.

Sú na trhu postupy, ktoré by ste odporučili našim čitateľom?

Existujú lekárske zákroky, ktorými sa dá vzhľad kože v oblastiach postihnutých celulitídou podstatne zlepšiť.S úspechom sa na liečbu celulitídy využíva mezoterapia, technika, pri ktorej sa do postihnutých oblastí pomocou elektronickej pištole mikroinjekciami vpravujú účinné látky. Ďalšou účinnou metódou, ktorú využívame i v našom centre, je liečba celulitídy prístrojom Shaper. Je to medicínsky prístroj, ktorý pomocou dvoch mechanických kotúčov vykonáva subdermálnu masáž meniacu hustotu spojivového tkaniva a súčasne rytmickým stláčaním a následným uvoľnením cievnych a lymfatických štruktúr spôsobuje okamžitý zvýšený prísun výživných látok do kože a odtok škodlivých splodín metabolizmu. Zároveň sa pôsobením infračervenej a rádiofrekvenčnej energie dosiahne povrchové a hĺbkové prehriatie kože, čo má za následok zjemnenie kožného povrchu a celkové zlepšenie kvality pokožky. Pri oboch medicínskych zákrokoch je nutné podstúpiť aspoň šesť sedení, aby bol efekt zlepšenia dramatický a dlhodobý. Ale aj pri týchto metódach je nutné, aby klientka súčasne pochopila nutnosť správnej životosprávy a pravidelného pohybu, inak sa efekt liečby udrží len krátkodobo.

Ktoré ďalšie procedúry odporúčate ženám postihnutým celulitídou?

Podpornými prostriedkami účinnými v boji proti celulitíde sú striedanie teplej a studenej sprchy pomocou masážnej hlavice (dostanete ju takmer vo všetkých obchodoch s kúpeľňovými doplnkami) a následná masáž postihnutých oblastí anticelulitídnym krémom či gélom. Tieto prípravky obsahujú zväčša účinné látky na prekrvenie pokožky. Mnohé kozmetické salóny ponúkajú rôzne podporné metódy liečby celulitídy, napríklad lymfodrenáž, rôzne zábaly s účinnými látkami na prekrvenie postihnutých oblastí či špeciálne masáže elektrickými prístrojmi.

Autor
Petra Hüblová