Bylinky pre zdravé srdce

Srdcovo-cievnymi chorobami a ich následkami trpí čoraz viac ľudí. Tieto ochorenia patria medzi najčastejšie príčiny úmrtí na svete. Náš spôsob života má, žiaľ, za následok, že sú stále na vzostupe. Nemali by sme preto podceňovať prevenciu. Vysoký krvný tlak, obezita, zvýšená hladina cholesterolu alebo tukov v krvi bývajú veľakrát bez príznakov. Môžeme sa cítiť v „úplnej pohode“ a o pár rokov nás nemilo prekvapí infarkt alebo mozgová cievna príhoda ako následok neliečeného vysokého krvného tlaku alebo cholesterolu. A tieto komplikácie už naozaj bolia a väčšinou zanechávajú trvalé následky. Preto ešte raz: nepodceňujme prevenciu.

Všemocná príroda

Ak nám už zistia vysoký krvný tlak alebo cholesterol či tuky, nepodliehajme panike. Je samozrejme na lekárovi, aby zvážil, či treba nasadiť lieky, alebo či si vieme pomôcť iba úpravou životného štýlu, bylinkami a výživovými doplnkami. Príroda je dokonalá a bohatá, a preto sa v nej nájdu rastlinky, ktorých extrakty sa v boji so srdcovo-cievnymi chorobami osvedčili a dlhé roky sa používajú. Prírodné liečivá alebo výživové doplnky nikdy neprestali byť vyhľadávané. Liečivé rastliny nemusíme používať iba ako čaje. Nie z každej liečivej rastliny sa dá urobiť odvar. Preto ich môžeme dostať aj ako alkoholové extrakty alebo vo forme tabliet či kapsúl.To, že ide o prírodné produkty, neznamená, že sú úplne bezpečné a neškodné. Veď v prírode nájdeme aj mnoho jedovatých rastlín. To je ďalší dôvod, aby sme dodržiavali odporúčané dávkovania a poradili sa s odborníkom.Ak sa rozhodneme skúsiť nejakú tú bylinku ako čajovinu, vždy si pozorne prečítajme, ako sa odvar alebo nálev z nej pripravuje. Spôsob prípravy závisí od druhu obsahových látok v bylinke. Niektoré sa musia variť, iné sa varom ničia. Niektoré zasa varom uvoľňujú aj škodlivé látky.

Cesnak

(Allium sativum)
Blahodarné účinky cesnaku poznali už Babylončania. Cesnak má vďaka obsahovým látkam (zlúčeninám síry) veľmi veľa pozitívnych účinkov. Pôsobí antibakteriálne a antimykoticky, podporuje vylučovanie žlče. U ľudí, ktorí pravidelne konzumujú cesnak, bol pozorovaný pokles hladiny tlaku aj cholesterolu. Cesnak pôsobí proti zhlukovaniu krvných doštičiek, čím znižuje riziko cievnej príhody.Je pevnou súčasťou našej kuchyne. Žiaľ, jeho typický zápach je nevýhodou. Ale aj to môžeme ľahko vyriešiť. Stačí zájsť do lekárne a kúpiť si cesnakový extrakt v tabletkách. Je upravený tak, aby nezanechával pach.

Hloh obyčajný

(Crataegus laevigata)
Hloh je krík alebo malý strom dorastajúci zvyčajne do výšky piatich metrov.Účinné látky (flavonoidy) hlohu pôsobia ako doping pre srdce. Dalo by sa povedať, že zvyšujú efektivitu práce srdca. Zlepšujú jeho prekrvenie aj prekrvenie koronárnych tepien. Zlepšenie prekrvenia znamená aj lepší prietok krvi obličkami a tým aj lepšie vylučovanie moču. Znamená to, že hloh pôsobí aj mierne močopudne. Hlohové prípravky sa dobre vstrebávajú aj pri perorálnom podávaní. Červené farbivo plodov pôsobia sedatívne. Hloh môže ovplyvňovať hladinu a účinok iných liekov, preto ak sa rozhodnete užívať čaj z hlohu, poraďte sa predtým so svojím lekárom alebo zájdite po radu do lekárne.

Imelo biele

(Viscum album)
Určite tento ker parazitujúci na stromoch poznáte ako vianočnú dekoráciu. Vo fytoterapii býva súčasťou čajovín na vysoký krvný tlak. Jeho terapeutické účinky však ešte nie sú celkom objasnené. Okrem toho že pomáha regulovať tlak, boli z neho izolované látky, ktoré majú cytotoxickú aktivitu voči určitým druhom nádorov. Pri jeho dlhšom užívaní však treba byť opatrný, pretože môže spôsobiť alergiu.

Ruta voňavá

(Ruta graveolens)
Ruta je ďalšou z byliniek, ktoré zlepšujú krvný obeh a pomáhajú znižovať lámavosť drobných cievok (kapilár). Je typická svojimi žltými kvetmi a výraznou vôňou odpudzujúcou hmyz. V našich končinách sa niekedy vysádza ako odpudzovač mačiek. Jej väčšie množstvá sú však jedovaté.

Srdcovník obyčajný

(Leonorus cardiaca)
Srdcovník je nenápadná bylinka rastúca v priekopách a pozdĺž ciest. Pôsobí celkovo upokojujúco, mierne zlepšuje srdcovú činnosť, pôsobí mierne diureticky a tým mierne znižuje tkrvný tlak.

Lecitín

Lecitín je prírodná látka. Najčastejšie sa používa sójový lecitín. Lecitín je potrebný na správnu činnosť všetkých buniek nášho tela. Preventívne pôsobí proti rozvoju aterosklerózy tým, že pomáha pri odbúravaní tukov a cholesterolu z krvi. Je dôležitý pri regenerácii pečene, ktorá je zodpovedná za detoxikáciu organizmu.

Rastlinné fytosteroly

Rastlinné fytosteroly sú látky, ktoré majú veľmi podobnú štruktúru ako cholesterol, a preto ich spoločne nazývame steroly. Aj napriek tejto veľkej podobnosti pôsobia steroly v našom organizme odlišne ako cholesterol. Kým živočíšne steroly (cholesterol) hladinu cholesterolu zvyšujú, rastlinné steroly pôsobia presne naopak. Pomáhajú ju znižovať. Ako to dokážu? Väčšina z nich sa z nášho tráviaceho traktu nevstrebe. A to je ten trik: tým, že ostávajú v tráviacom systéme, obsadia transportný systém pre cholesterol, bránia cholesterolu, aby sa vstrebal z potravy, zároveň však vychytávajú cholesterol vylúčený žlčou, ktorý by sa opätovne vstrebal naspäť do organizmu.Fytosteroly sa nachádzajú najmä v rastlinných olejoch (repkovom, olivovom, ľanovom, slnečnicovom), mandliach, slnečnicových a sezamových semienkach, ryži natural, figách, hrachu…

Ginko dvojlaločné

(Ginkgo biloba)
Ginko je v poslednej dobe veľmi obľúbená rastlina. Na trhu nájdeme z neho veľké množstvo prípravkov, sú medzi nimi dokonca aj lieky. Ginko zlepšuje prekrvenie (mozog, končatiny). Pôsobí antioxidačne. Podobne ako cesnak znižuje zrážanlivosť krvi, preto by mali byť opatrní najmä pacienti užívajúci lieky proti zrážaniu krvi (warfarin, ticlopidin, kyselinu acetylosalycilovú a i.).

Artičoka zeleninová

(Cynara scolymus)
Artičoka je zelenina na prvý pohľad pripomínajúca bodliak. Okrem toho, že pôsobí detoxikačne, močopudne a ako cholagogum, pomáha upravovať hladinu cholesterolu v krvi.
.
Toto je iba veľmi stručný prehľad najčastejšie používaných byliniek pri liečbe vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Určite nájdeme oveľa viac bylín a rastlinných produktov, ktoré pomáhajú krvný tlak alebo hladinu cholesterolu či tukov znižovať.Bylinky s pozitívnym účinkom na srdcovo-cievny systém sa často používajú v kombinácii s bylinkami, ktoré majú upokojujúci účinok (ľubovník, medovka, mäta). Čajovinu na vysoký tlak si môžete namiešať sami alebo, čo je oveľa jednoduchšie, kúpiť si už hotový produkt. Môže to byť kapsula, tabletka, čaj či kvapky. Nikdy však nezabúdajme, že ak máme predpísané lieky, mali by sme ich užívať a nie svojvoľne vysadiť a začať sa liečiť iba bylinkami. A ak ich už vysadíme, mali by sme o tom informovať svojho lekára. Takisto majme na pamäti, že vážnou súčasťou boja so srdcovo-cievnymi ochoreniami je najmä zdravý životný štýl –vyvážená strava, dostatok pohybu, zanechanie fajčenia a vyhýbanie sa stresu, ktorý sa v dnešnej uponáhľanej dobe stal naším každodenným spoločníkom a aj takým symbolickým klinčekom do rakvy. Jednoducho, treba bojovať na všetkých frontoch.

Autor
Mgr. Zuzana Hrabáková