Tri najčastejšie príčiny srdcovo-cievnych chorôb

Hlavným spúšťačom srdcovo-cievnych ochorení je chronický stres a agresivita, pretože vyvolávajú negatívne zmeny hladiny hormónov a látkovej premeny.

Vysoký krvný tlak – hypertenzia

Hypertenzia je ako každé srdcové ochorenie zradná, pretože človek mnohokrát cíti príznaky až vtedy, keď je už zvyčajne neskoro. Niekedy aj po desaťročiach. Vtedy sú už následkom choroby v niektorých prípadoch postihnuté obličky, mozog alebo oči. Ak vám lekár diagnostikoval hypertenziu, nemôžete ju len tak ignorovať. Práve naopak, musíte sa jej od tohto dňa intenzívne venovať – navštevovať lekára a pravidelne si merať tlak. Užívanie liekov,úprava stravy, zníženie hmotnosti a zvýšenie telesnej aktivity sa považujú za samozrejmé.Až v deväťdesiatich piatich percentách prípadov nie je príčina ochorenia známa. Odborníci vedia s určitosťou len to, že riziko vysokého tlaku zvyšuje obezita, fajčenie, stres a nekvalitný spánok (trvalo menej ako sedem hodín denne). Ak ste muž, je u vás riziko ochorenia podstatne vyššie. Vysoký krvný tlak je dedičný. Ak ním trpel niekto z vašich príbuzných, je možné (nie isté), že choroba si „vyhľadá“ aj vás. Zvyšných päť percent prípadov tvoria pacienti, ktorých ochorenie je opodstatnené, pretože sú buď alkoholici, alebo majú choré obličky.Krv stúpa každému zdravému človeku. Prirodzene sa zvýši pri strese a silných emóciách. Tak ako sa rýchlo zvýši, tak opäť klesne. O hypertenzii možno hovoriť až vtedy, ak je tlak zvýšený dlhodobo, resp. trvalo.

Mám vysoký alebo nízky tlak?

Vysoký tlak je nebezpečnejší ako nízky. Ale bez toho, aby ste si ho odmerali, jednoznačne nezistíte, ktorý z nich máte. Niektoré ťažkosti sú totiž pri oboch rovnaké alebo podobné: závrat, bolesti hlavy, napínanie na zvracanie, krvácanie z nosa, zhoršené videnie.Aby ste si tlak odmerali správne, vydržte desať minút pred meraním v absolútnom pokoji bez fyzickej aktivity.

Vysoký krvný tlak je skutočne nebezpečný, lebo:

- podporuje proces aterosklerózy,
- zvyšuje riziko ischemickej choroby a zlyhania srdca,
- dochádza pri ňom k poškodeniu mozgových ciev.

Krvný tlak znižujú:

jablká, banány, figy, citrusy, cesnak, cibuľa, sója, tofu, otruby, olivový olej, zelený čaj, čierna čokoláda a vlašské orechy.

Krvný tlak zvyšuje:

Alkohol. Už malá dávka 30 ml čistého alkoholu denne zvýši tlak. Pravidelná denná konzumácia vedie ku zvýšenému tlaku v cievach.

Prevencia proti hypertenzii

Uvoľnite sa a spomaľte pracovné tempo. Obmedzte vo svojom jedálnom lístku mäso (vegetariáni majú krvný tlak nižší ako konzumenti mäsa). Alkohol pite len s mierou. Ak si chcete vypiť, uprednostnite víno, ktoré má v malých množstvách liečivé účinky. Pravidelne športujte.

Angina pectoris

Pri angine pectoris sa do srdcového svalu nedostáva toľko kyslíka, koľko srdce potrebuje, pretože buď sú cievy zúžené a pulzová frekvencia zvýšená, alebo obsah kyslíka v krvi nezdravo klesol. Ako väčšina chorôb, aj angina pectoris je výsledkom nezdravého spôsobu života. Ohrozuje človeka, ktorý sa málo hýbe, nezdravo sa stravuje a fajčí. Laicky povedané, angina pectoris je bolesť za hrudnou kosťou pri námahe. K tomu sa pridružujú zvieravé bolesti, ktoré vyžarujú až do ľavého ramena.

S vysokou pravdepodob- nosťou anginu pectoris dostane človek, ktorý:

- je hyperaktívny a pod trvalým stresom,
- ani vo voľnom čase si nedokáže oddýchnuť a ustavične myslí na prácu,
- robí viac vecí naraz a ani na jednu sa poriadne nesústredí,
- meria úspech výlučne v peniazoch,
- je agresívny, často býva nervózny a podráždený.

Prevencia proti angine pectoris

Športujte a hýbte sa pri každej príležitosti. Pravidelne užívajte vitamín E (má ho v sebe sójový, pšeničný a slnečnicový olej) a horčík (vyskytuje sa v paprike, špenáte, brokolici a v keli). Jedzte menej mäsa a viac zeleniny a ovocia. Pred pitím sladených nápojov dajte prednosť čistej vode.Prestaňte fajčiť.Relaxujte a dosýta oddychujte aspoň cez víkend!

Ateroskleróza

(Kôrnatenie ciev)
Všetko je v poriadku, kým krv nerušene prúdi cievami. Problém nastane, keď vnútorná výstelka cievy začne strácať svoje vlastnosti a narušia sa jej funkcie. Cieva začne hrubnúť a to je nebezpečné. Vznikne zápal a postupne jazva. Najväčším nepriateľom aterosklerózy je cholesterol. Je to látka podobná tuku, nachádzajúca sa v živočíšnych tukoch a olejoch, mlieku, žĺtku, pečeni a obličkách. Určité množstvo cholesterolu sa však v krvi musí nachádzať, lebo bez neho sa nedá žiť. Až jeho vysoká hladina je nebezpečná. Všeobecne rozšíreným názorom je, že ateroskleróza sa nedá úplne vyliečiť. Zmenou životosprávy a nasadením liečby sa dá docieliť iba jej ústup. Ale aj to je dosť. Ak budete dôsledne užívať lieky a vezmete si pokyny lekára k srdcu, môžete predísť alebo aspoň oddialiť infarkt myokardu, mozgovú mŕtvicu či dokonca amputáciu končatín.

Náchylný na aterosklerózu je človek, ktorý:

- má cukrovku,
- fajčí,
- má vyššiu hladinu cholesterolu v krvi.

Prevencia proti ateroskleróze

Prestaňte fajčiť.Vylúčte zo stravy tučné jedlá a nahraďte ich rybami a zeleninou a neprejedajte sa!