Cholesterol nemá srdce

Počet pacientov s vysokou hladinou cholesterolu sa z roka na rok zvyšuje. Podľa odborníkov nerobíme pre svoje zdravie dosť. Dôkazom sú aj výsledky viacerých štúdií, ktoré analyzovali optimálnu liečbu cholesterolu do roku 2020. Výsledky hovoria o dosahu na sociálnu politiku, zvyšovaní nákladov a náraste srdcovo-cievnych ochorení. Na celom svete ich výskyt neustále stúpa a do roku 2020 sa koronárna choroba srdca stane príčinou smrti číslo 1. So súčasným životným štýlom súvisí aj rastúci výskyt jednotlivých rizikových faktorov. Ich pozitívnym ovplyvnením si môžeme predĺžiť život a zlepšovať jeho kvalitu tým, že zabránime vzniku srdcových a cievnych komplikácií, ako sú srdcový infarkt, mozgová príhoda, náhla srdcová smrť, obličkové poškodenie či srdcové zlyhávanie.

Úspech liečby – prevencia a terapia

Z množstva analýz vyplýva, že liečba nie je dostatočná. Ako zdôvodniť nedostatočné úspechy v liečbe srdcovo-cievnych ochorení a najmä vysokej hladiny cholesterolu? V popredí stojí nedostatočná spolupráca pacientov pri liečbe – pacienti nedodržiavajú odporúčania lekárov týkajúce sa zdravšieho životného štýlu a užívania liekov. Odmietajú lieky užívať, na druhej strane ich však lekári nechcú predpisovať.Zvyšujúci sa počet srdcových ochorení do roku 2020 bude mať devastujúci vplyv na európsku verejnú politiku. Srdcové ochorenia spôsobia v Európe 1,9 milióna úmrtí ročne z dôvodu rizikových faktorov, ako je cholesterol, vysoký krvný tlak, fajčenie a obezita. Náklady na liečbu sú vysoké. Kríza však môže byť odvrátená iba okamžitým zlepšením prevencie. Z hľadiska medicíny je zase nutné používanie najnovšej, doslova razantnej terapie na pozitívne ovplyvnenie hladiny cholesterolu, aby sa dosiahla úspešná liečba pacientov.Od septembra 2007 začali všeobecní lekári pre dospelých v rámci bežnej preventívnej prehliadky vykonávať jedinečný súbor vyšetrení, ktorý pacientom predpovie riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení ešte pred ich prepuknutím. Zdravé srdce je program zdravotnej poisťovne APOLLO, ktorý zostavili jej špecialisti v intenzívnej spolupráci s kardiológmi a všeobecnými lekármi. Podkladom pre tvorbu programu boli epidemiologické dáta Národného centra zdravotníckych informácií o špecifickej úmrtnosti mužov a žien na choroby obehovej sústavy. Z nich vyplýva, že významnejší nárast úmrtnosti na tieto ochorenia sa vyskytuje u vekovej skupiny 40 až 44 rokov. Na základe týchto štatistík bola stanovená veková hranica ohrozenej populácie – sú to ľudia vo veku 40 až 60 rokov. Program Zdravé srdce je teda určený 29,1 % obyvateľov Slovenska.

Včasná diagnostika

„Súbor vyšetrení trvá iba tridsať minút, včasný záchyt prináša nielen zníženie ceny liečby, ale aj zlepšenú kvalitu života pacienta,“ upozornil MUDr. Branislav Koreň, autor programu Zdravé srdce.Program je nadstavbou bežnej preventívnej prehliadky a využíva ako základ na určenie celkového srdcovo-cievneho rizika systém SCORE, ktorý hodnotí rizikové faktory: pohlavie, vek, fajčenie, systolický krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Tento súbor vyšetrení je účinnejší ako vyšetrenie EKG, pretože prináša informáciu o riziku ochorenia skôr. EKG je elektrofyziologickým obrazom stavu srdcového svalu v reálnom čase. Program Zdravé srdce tieto zmeny s určitou mierou pravdepodobnosti predpovedá do budúcnosti.„Program Zdravé srdce by som určite nenazval prevenciou, ide tu skôr o včasnú diagnostiku. Uznáte, že u pacienta vo veku 40 až 60 rokov už môže byť na prevenciu neskoro. S tou treba začať v detstve. Podľa môjho názoru na Slovensku máme ešte veľké rezervy v počtoch preventívnych prehliadok, a to najmä u mladších vekových skupín. Je to chyba, pretože práve podporou zdravia možno dosiahnuť to, aby ochorenie, ktoré človeku hrozí o pár rokov, nevzniklo. Ak si pacient vezme rady lekára k srdcu a zmení svoju životosprávu, môže sa infarktu, mozgovej porážke či cukrovke skutočne vyhnúť,“ uviedol MUDr. Peter Lipták, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.Predpokladá sa, že vyšetrenie Zdravé srdce odhalí aj prípady, ktoré budú mať vyššie riziko ochorenia na srdcovo-cievne choroby a bude pre ne nutná intenzívna liečba. S týmto efektom poisťovňa počíta. „Ak už má niekto rozvinuté ochorenie, treba ho intenzívne liečiť. Zabezpečenie liečby je nakoniec naším hlavným poslaním. Ale tým, že riziko ochorenia odhalíme, predpokladáme, že ochorenie sa buď prejaví neskôr, alebo sa neprejaví vôbec,“ vysvetlil MUDr. Branislav Koreň.Zdravotná poisťovňa APOLLO už ponúkla zmluvu všetkým všeobecným lekárom pre dospelých na Slovensku. Každý lekár bude oboznámený s detailnou metodikou vykonania jednotlivých krokov programu a po každom vyšetrení vyplní protokol, na základe ktorého bude poisťovňa program celoplošne vyhodnocovať.Na základe záverov vyšetrení dostanú poistenci zdravotnej poisťovne APOLLO adresne ďalšiu komunikáciu o ich rizikách a možnostiach ich prevencie. Program Zdravé srdce týmto kladie dôraz na aktívny, efektívny a adresný vzťah medzi poisťovňou, lekárom prvého kontaktu a poistencom.

Viac informácií nájdete na www.zdravesrdce.sk.