Káva môže znížiť riziko ochorenia na diabetes. Zistili to pracovníci nemeckého Inštitútu na výskum výživy pri deväťročnom sledovaní údajov o spôsobe života a stravovacích návykov 42-tisíc mužov a žien, ktorí sa podrobovali aj lekárskym vyšetreniam.
Počas štúdie 1 400 účastníkov výskumu ochorelo na cukrovku 2. typu, takmer 400 ich utrpelo infarkt srdca, 300 mozgovú príhodu a 1 800 ochorelo na rakovinu. Pri porovnávaní chorých s ich životným štýlom sa ukázalo, že u konzumentov viac než 4 šálok kávy denne je riziko vzniku diabetu o 23 percent nižšie ako u tých, ktorí pijú len jednu alebo ešte menej šálok. Pitie kávy nezvyšovalo ani nebezpečenstvo infarktu či porážky.
Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
Patrí do vydania