Hacienda, kde vás príroda objíme z každej strany

Nielen telo, ale aj myseľ či duša si zaslúži dokonalý relax. Príjemné zážitky doplnené o čarovné miesta – presne táto kombinácia môže vynikajúco pôsobiť na naše zmysly. A práve tie si na konci roka zaslúžia ešte väčšiu pozornosť. Poďte s nami na jedno miesto, kde sa vám bude páčiť.

Dedinka s 3 500 obyvateľmi susedí s Poľskom. Dobrú noc sem chodia dávať líšky. Miesto, odkiaľ široko ďaleko dovidieť na úchvatné panorámy. Turisti tu môžu obdivovať Babiu horu, Roháče, Malý a Veľký Rozsutec, Pilsko a mnohé iné prírodné krásy.

 

Reč je o Novoti, obci s rozvinutou infraštruktúrou a hrdými Goralmi so svojím typickým jazykom. A práve tu sa nachádza aj výnimočná Hacienda na Orave, kde sa môžete schovať uprostred nádhernej lúky pred všetkým. „Očarujúci oravský kolorit dediny, ohromujúca príroda vás objíme z každej strany. Veľkolepé panorámy, ktoré obec ponúka sú neopísateľné,“ hovoria jej majitelia. V zime sa tu môžete pokochať snehovou perinou všade vôkol, no a v lete si len ľahnete do trávy, zavriete oči a užívate si sladké ničnerobenie.

 

A keď sme už pri tom snehu, tak určite sa pýtate, čo v tomto ročnom období tu môžu robiť hostia, ktorí majú radi aktívny pohyb. Jednoznačne vyraziť von. Keď napadne sneh, vytiahnite bežky a môžete vyraziť priamo z haciendy. Milovníci lyžovania si prídu na svoje v neďalekých areáloch Ski Krušetnica alebo Orava Snow. Je to taký malý raj pre všetkých zimných nadšencov.

 

Len 30 minút od dedinky sa nachádza Oravský hrad, Oravská priehrada je vzdialená len 20 minút a Slanický ostrov 30 minút. Obľúbená socha Krista alebo teda Klin – de Janeiro je vzdialená od haciendy len 25 minút. A v lete? Tak v lete sa môžete vybrať nielen na turistiku, ale objavovať na každom rohu zaujímavé miesta. Vybehnúť do susedného Poľska, čo môžete ale v každom ročnom období. Alebo si zájsť na nejaké dobré jedlo, do wellnessu a dopriať si tie „malé radosti“, vďaka ktorým načerpáte energiu.

 

Zaujímavá hacienda

Štyri útulne izby – na poschodí Goral izba a Glamour izba, na prízemí zas Orient izba či Škandinávia izba. Každá je v inom štýle s kapacitou ubytovania pre 10 ľudí. Na prízemí sa holduje vareniu a spoločným chvíľam. Veľkorysá kuchyňa a rovnako i obývacia časť s výhľadom na terasu a do prírody. Interiér je plný rôznych doplnkov, obklad z kameňa pôsobí na zmysly hostí a o atmosféru najmä počas chladných večerov sa zas postará oheň v krbe.

 

Terasa s grilom poskytuje príjemné útočisko na rannú kávu, ale aj neskoré večerné grilovačky. Okrem toho sa tu budete cítiť naozaj luxusne aj vďaka vyhrievanej kadi práve na spomínanej terase. V lete si tu zas oddýchnete na ležadlách, prečítate si konečne dobrú knihu a strávite tu nezabudnuteľné chvíle.

 

A čo hovoria majitelia?

Novoť prirástla k ich srdcu ihneď. Spolu s rodinou sa vybrali na dovolenku na konci letných prázdnin v roku 2017. „Jedno poobedie sme ležali s manželom na lúke, len tak oddychovali a nasávali ticho, načúvali prírode. V ústach obaja steblo trávy, nad nami krásna kopovitá oblačnosť a zlaté slnečné lúče nás príjemne šteklili po tvári. Po chvíľke ticha som si povzdychla, že je tu tak krásne, že tu chcem byť zas a zas a že tu chcem zostarnúť. Môj Ďuri veľmi šikovne vytiahol mobil a naťukal „predaj pozemkov Novoť“. Našiel jediny a vyšlo to. Tu je zhmotnenie nášho bláznivého nápadu. Náš srdcový projekt, naša Hacienda na Orave,“ dodáva na záver majiteľka Erika.

 

Pripravila: Martina Baumann
Zdroj fotografií: Amazing Places
www.amazingplaces.sk

Patrí do vydania