Malebný kraj, kde vám dobrú noc dávajú líšky

Chalupy a chaty sa z roka na rok stávajú na Slovensku čoraz vyhľadávanejším miestom pre oddych. V našom lifestylovom časopise sme už písali o mnohých takýchto zaujímavých miestach Slovenska, kde môžete vyhľadať miesto pre svoj nerušený relax, či už pri jazerách, na samote, v lesoch alebo aj v korunách stromov.

S chatami a chalupami, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Banskej Štiavnice, priamo uprostred tajchov sme ešte našich čitateľov nezoznámili. Využili sme preto šancu od rodiny Andrášikovcov, aby sme spolu s vami navštívili nielen tento zaujímavý a trochu pre mnohých aj tajuplný kraj plný tajchov. Komu tajchy nič nehovoria, odhalíme vám jedinečný vodno-energetický systém, ktorý v minulosti pokrýval celú spotrebu energie v regióne Banská Štiavnica. Energiu vody tvorilo kedysi až 66 navzájom prepojených vodných systémov, z ktorých sa dodnes zachovalo 24. Dnes tajchy ponúkajú prírodné kúpanie v tyrkysovej vode, ale aj rybačku, člnkovanie, romantické prechádzky a v zime korčuľovanie. Aj existencia tajchov pomohla zaradiť Banskú Štiavnicu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

 

A práve na týchto miestach bývalých Štiavnických baní vám ponúkame krásne oblasti na odpočinok, či už v Romantickej chate v blízkosti Richňavských jazier alebo na Chate pri Belianskom tajchu. O rozhovor sme požiadali ich majiteľa, pána Martina Andrášika.

 

V akom prostredí sa nachádzajú chaty, ktoré prenajímate? Je k chatám priama dostupná cesta aj s osobným automobilom?

Chaty sa nachádzajú v malebnom prostredí Štiavnických tajchov. Obe sú na skok od jazera. Či už Richňavského alebo Belianskeho. Menšia, richňavská chata je postavená za jazerom, na začiatku lesa, kde vám veveričky ráno zatancujú svoj ranný tanec na streche a večer vám líšky dajú dobrú noc. Väčšia, belianska chata je posadená do svahu nad jazerom, kde si viete vychutnať výhľad na okolité kopce a ak ste ranné vtáča, tak sa aj kochať nádherným východom slnka. K chatám sa dostanete autom celoročne po spevnenej ceste.

 

Ako by ste charakterizovali zariadenie interiérov vo vašich chatách. Majú rovnaký štýl?

Chaty majú podobný charakter, ktorý sa nedá jednoznačne definovať jedným slovom, ale boli sme inšpirovaní provensálskym štýlom. Je to kombinácia nového nábytku so starým. Pokiaľ to bolo možné, snažili sme sa chaty zariadiť nábytkom, ktorý sme našli buď na inzertných portáloch, burzách alebo dokonca aj na zbernom dvore. Moja manželka sa vo voľnom čase naučila čalúniť a renovovať nábytok, tak vdýchla starým kúskom nový šat, ale zároveň si zachovali svoju patinu.

 

Sú v chatách dostupné aj siete? Internet, wi-fi a televízia alebo tu treba jednoducho od vlastnej práce a povinností úplne vypnúť?

Na chatách je mobilný signál, wifi aj smart tv. Chodia k nám rôzni hostia. Sú takí, ktorí k nám zoberú na týždeň svoju rodinu a vďaka internetu môžu mať home office aj v lese a zároveň si neminú dovolenku. Na druhej strane sú hostia, ktorí vyslovene žiadajú, aby na chate bol intenret vypnutý, aby aj deti trošku vypli a na chvíľu sa odpojili od sociálnych sietí. Každému sa dá vyhovieť.

 

Čítal som, že vaše chaty sú hodnotené v rámci Slovenska medzi najlepšie. Čo je podstatou tohto ocenenia?

Aj my sme vďační, že sa hostia u nás cítia dobre a dávajú nám to najavo pozitívnym hodnotením. Základom je komunikácia. Aj keď nie s každým hosťom prídeme do osobného kontaktu, ale pred ich nástupom na pobyt s nimi intenzívne komunikujeme, či už prostredníctvom mailov alebo telefonicky. Snažíme sa vždy vyjsť hosťom v ústrety a ak je to v našich silách, tak splniť aj špeciálne požiadavky. A samozrejme, snažíme sa podávať informácie čo najpresnejšie, aby hostia, keď prídu na chatu, tam našli presne to, čo sa o chatách dočítali a čo videli na fotkách.

 

Čo z hľadiska tunajšej gastronómie odporúčate vašim klientom vyskúšať, prípadne akú reštauráciu by mali navštíviť v okolí počas svojho pobytu?

Určite odporúčame ochutnať Pukanské párance, ktorí majú svoj stánok na Počúvadle. Mňa osobne párance vizuálne moc neoslovili. Nejaká cestovina s tvarohom. Ale známi ma presvedčili, aby som ich ochutnal a bol som veľmi ale veľmi milo prekvapený.

 

Ďalej odporúčam Penzión na Kopci. Majú výbornú sezónnu kuchyňu chutné steaky, tatársky biftek a vedia kuchyňu prispôsobiť aj vašim zdravotným ťažkostiam. (napr. celiakia) A ako bonus tam majú najkrajší výhľad na Banskú Štiavnicu. V pivovare ERB si prídu na svoje milovníci piva, pretože ich pivo je unikátne nielen na slovenské pomery. Určite treba navštíviť reštauráciu 4sochy, najlepší pomer cena/výkon sú v Cosmopolitane na Dolnej ul., v 6/4 restaurant, v Hoteli Grand Matej, Rebellion Streetfood, v Bristole a v Reštaurácii Svätá Barborka. Vegetariánsku a vegánsku stravu nájdete v Lemberg bistre. Pizzu vám donesú z UV pizzerie, Black M, alebo z Kachelmana, kde je tiež reštaurácia s parkoviskom. Z mimo štiavnických reštaurácií odporúčam Starý hostinec vo Svätom Antone a vychýrenú Terasu u Blaškov pri Počúvadlianskom jazere. Na sobotné pečené prasiatko sa tam zbiehajú návštevníci zo široka ďaleka.

 

Najnavštevovanejšou kaviarňou v Štiavnici je Divná pani, inú takú na Slovensku nenájdete. Dobrú kávičku si vychutnáte aj v 4sochy, Trotuár Cafe, Old men´s Clube (fajčiarska) alebo Starej škole, v Gavalieri majú naviac výborné zákusky vlastnej výroby. Podniky so “štiavnickou atmosférou” a víkendovými koncertmi sú napríklad Art cafe, či Archanjel, určite nezabudnite ani na čajovňu Klopačka.

 

Aké prírodné zážitky ponúkate klientom v blízkosti vašich ubytovacích zariadení? A čo je pre nich pripravené v jesenných a zimných mesiacoch priamo v Banskej Štiavnici? Ponúka príležitosti aj pre rodiny s deťmi?

– Obe chaty sú situované v blízkosti tajchov, v ktorých sa dá kúpať v horúcich letných dňoch, ale aj zimných. Keďže som otužilec, chodím sa v zime otužovať, vrele odporúčam.

– Ak je dostatočne teplo a máte šťastie, tak na Belianskom tajchu uvidíte plávať sladkovodné medúzy. Ale nemusíte sa báť, nepŕhlia a sú maličké ako dvojeurová minca.

– Športovo založeným návštevníkom okolie ponúka množstvo cyklotrás, ktorých je tu vyše 300 km. Menej zdatným môže pomôcť ebike z miestnych požičovní.

– Z Belianskej chaty je krásna prechádzka na Štiavnickú kalváriu, ktorú dáte v pohode za 45 minút.

– Túru na Rosniarky zvládnu aj rodiny s deťmi. Z vrcholu je krásny výhľad na celé okolie, na bývalý štiavnický stratovulkán. – Sú tu tiež umiestené štiavnické menhiry, čo je netypické nielen pre Štiavnicu ale aj pre celé Slovensko.

– Z Richňavskej chaty to je na skok k Počúvadlianskemu jazeru, ktoré je východiskový bod výstupu na Sitno. Prechádzky v okolí chaty majú, ale tiež svoje čaro. Kopčeky nad chatou ponúkajú krásne výhľady.

– V zimných mesiacoch ponúka blízky Salamandra resort možnosť lyžovania a bežkovania.

– Pre rodiny s deťmi dávam do pozornosti Terra permonia. Je to unikátny projekt, kde sa deti, hravou formou, učia pracovať s rôznymi technickými zariadeniami. Pília, režú, ohýbajú, farbia, vŕtajú, zvárajú a veľa ďalšieho.

– A samozrejme miestne kaviarničky, múzeá, retro kino dotvárajú kolorit mesta.

Pripravujete pre klientov aj nejaké aktuálne príjemné prekvapenia?

Na našich hostí vždy čaká malý darček v podobe balíčka kávy z Pražiarne Veľké Zálužie. Ide o skutočne výnimočnú kávu, ktorú si pravý kávičkár zamiluje a vychutná. Máme hostí, ktorí k nám chodia pravidelne a my sme vďační, že si vybrali práve nás...pre nich máme pripravené vždy niečo osobité, napr. mali sme hostí (bol to pár), ktorí mali požiadavku, že chcú veľa sviečok pridali sme aj dobrú fľašu vína s názvom Marína, ktoré je už tradícia, keďže Štiavnica je hlavne „zaľúbená a romantická“ a určite odporúčam navštíviť zážitkový dom Banku lásky, ktorá je venovaná Sládkovičovej básni Marína, najdlhšej ľúbostnej básni na svete. Momentálne pripravujeme pre našich hostí interiérovú fínsku saunu, ktorá bude priamo v chate.

 

Akým životným heslom/krédom sa riadite pri svojej práci?

Ročné obdobia nás učia dve veci: 1.nič netrvá večne, 2. život ide ďalej. Snažíme sa užiť si život každý deň i keď niekedy je to neuveriteľne ťažké a o tom sú aj naši hostia. Niektorí sú pohodoví a úžasní, iným zasa nedokážeme naplniť predstavy, čo nás mrzí. Ale to je život. Ale máme túto prácu radi, učí náš že všetko dobré si musí človek zaslúžiť a nič nie je zadarmo. Tešíme sa, keď sa u nás hostia cítia príjemne a nechávajú nám na chatách odkazy, ktoré už manželku aj rozplakali (samozrejme v dobrom).

 

Redakcia Beauty&Woman vám ďakuje za rozhovor.

Foto/Gabriela Halajová

 

Patrí do vydania: 
Október 2022