Kvercetín a vitamín C

Flavonoid kvercetín so silným antioxidačným účinkom, ktorý sa nachádza vo väčšine rastlín, ponúka celý rad terapeutických možností pri prevencii a zvládaní rôznych zdravotných problémov. Popísané účinky boli v posledných rokoch pozorované a zaznamenané v mnohých vedeckých štúdiách.*

Od osemdesiatyh rokov je známe, že flavonoidy majú antimikrobiálny účinok, ktorý má základ v inhibícii prepisu genetickej informácie mikroorganizmu. Pomáha pri ochorení horných dýchacích ciest tak bakteriálneho, ako aj vírusovéhp pôvodu. Podľa najnovších výskumov má súčasné podávanie kvercetínu spolu s vitamínom C priaznivý účinok aj pri ochorení COVID-19.

 

Vďaka silnému antioxidačnému a rovnako mocnému protizápalovému účinku má kvercetín nepriamy antidiabetický efekt. Ten spočíva v redukcii oxidačného stresu a produkcie prozápalových enzýmov, ktoré sa podieľajú na poškodzovaní tkanív. Oxidačný stres a chronický zápal sú totiž jedným z faktorov, ktoré môžu viesť k rozvoju diabetu. Okrem toho kvercetín pomáha pri sekundárnych problémoch, ktoré sprevádzajú diabetes, ako sú napríklad poškodenie nervov, sietnice, obličiek a sivý zákal. A to účinnou podporou inhibície enzýmu aldehyd reduktáza, podieľajúceho sa na premene glukózy (cukor) na sorbitol (alkohol), ktorý je za tieto poškodenia priamo zodpovedný. Pri zaradení do výživového manažmentu diabetu môže byť tak kvercetín nápomocný pri liečbe tohto stále viac sa rozširujúceho civilizačného ochorenia.

 

Najnovší výskum poukazuje na mimoriadnu prospešnosť všetkých bioflavonoidov pri liečbe diabetu. Veľkou nádejou v tejto oblasti sú aj účinné látky obsiahnuté v škorici, ktorá je dostupná ako potravina i vo forme výživových doplnkov. Škoricu a kvercetín možno užívať spolu s ďalšími antioxidantmi, vrátane vitamínu D3.

 

Vitamín C je jednou z najdôležitejších látok, potrebných pre náš organizmus – podieľa sa na mnohých procesoch v našom tele, napríklad je nezastupiteľný pri tvorbe kolagénu. Ďalej predlžuje účinok vzácneho kvercetínu, pri redukcii voľných radikálov sa totiž kvercetín sám oxiduje, čím sa stáva neúčinným a jeho spätnú redukciu na aktívnu formu zabezpečuje práve vitamín C. Aj preto je účinnosť kvercetínu v novom osobitom prírodnom doplnku výživy Jamieson Kvercetín podporená vitamínom C (kvercetín je zastúpený vo forme upraveného dihydrokvercetínu, ktorý je stabilnejší než prírodný kvercetín).

 

Prípravok Jamieson Kvercetín s vitamínom C vďaka výbornej biologickej využiteľnosti významne posilňuje imunitný systém, nervovú sústavu, ako aj psychiku, a rovnako pomáha znižovať únavu i vyčerpanosť.

Bioflavonoidy – kvercetín, rutín, hesperidín, resveratrol spolu s vitamínom C obsahuje aj ďalší prírodný prípravok Jamieson – Vitamin C Complex Premium. Ide o jedinečný komplexný produkt tvorený unikátnou kombináciou prírodných účinných látok – rastlinných extraktov spolu s kyselinou alfa-lipoovou, ktorý má ochranný účinok nielen pri prevencii a liečbe horných dýchacích ciest, ale aj celkovo posilňuje organizmus pri strese a oslabení.

 

Doprajme si preto dostatok spánku a bráňme sa aktívne proti nepriaznivým vonkajším vplyvom.

 

* Literatúra: Lakhanpal P. & Rai D.K.: Quercetin: A Versatile Flavonoid; Internet J. of Medical Update, Jul-Dec 2007

Patrí do vydania: 
Október 2022