Letná grilovačka ako od šéfkuchára

Chystáte letnú grilovačku s rodinou či priateľmi? Nechajte sa inšpirovať skvelými pochúťkami od grilmajstra Marcela Ihnačáka, ktorý sa s nami podelil aj o niekoľko zaujímavých tipov a trikov. Presvedčte sa s nami, že okrem klasických klobások a páročkov sa na gril hodia aj lahodné syry, šťavnaté steaky, chrumkavá zeleninka či dokonca sladké ovocie!

Krásne počasie, svieži drink v ruke, rodina partia dobrých kamarátov a rozpálený gril. Čo viac si priať? Produktový rad Grill&Fun ponúka tie najrôznejšie klobásky. Medzi tie najobľúbenejšie určite patria paprikové grilovacie klobásky, bavorské klobásky alebo bravčové klobásky plnené ementálom zabalené v slaninke. Ak preferujete čerstvé mäsko, v regáloch Lidl si prídete na svoje! Čerstvé šťavnaté hovädzie steaky i bravčová panenka pre grilovacích začiatočníkov je v regáloch Lidl vždy pripravená. „Všeobecne na grilovačke rád pripravujem mini steaky z bravčovej panenky. Tento typ mäsa považujem za jedno z najvhodnejších na gril, pretože je jednoduché ho pripraviť aj keď človek nemá s grilovaním veľa skúseností, na rozdiel od hovädzích steakov. Tie sú na prípravu oveľa náročnejšie,“ priznal Marcel Ihnačák, šéfkuchár Kuchynalidla.sk.

 

„Pri príprave steakov je treba dodržať zopár základných zásad. V prvom rade je potrebné mäso dostatočne ugrilovať, aby malo peknú hnedú farbu a po grilovaní ho chvíľu nechať odpočinúť aby steak ostal šťavnatý,“ prezradil Marcel. Možno sa pýtate, čím dochutiť kvalitný steak tak, aby sa zvýraznila jeho chuť. Odpoveď je jednoduchá – soľ, čierne korenie a čerstvé bylinky. „Na grilovanie sú vhodné drevnaté typy byliniek ako tymián, rozmarín alebo šalvia, ktoré vydržia na grile dlhšie v porovnaní s jemnejšími bylinkami ako napríklad bazalka. Tie sa skôr hodia na prípravu salsy alebo omáčky k steakom,“ hovorí Marcel a jedným dychom dodáva: „Ja vždy steaky, či už hovädzie, bravčové alebo kuracie, pokvapkám citrónovou či limetkovou šťavou – to mäšo osvieži, čo je obzvlášť chutné v letných mesiacoch. Tak, ako máme v lete chuť na kyslé a svieže drinky a limonády, nám dobre padne mäso osviežené citrónovou šťavou alebo kyslejšia omáčka, salsa či príloha v podobe marinovanej zeleniny s limetkovou šťavou a čerstvými bylinkami.“

 

K steaku sa väčšinou podávajú zemiaky, domáce hranolky s rôznymi dipmi alebo chrumkavé pečivo. V lete však mnohí uprednostnia ľahšie prílohy. Marcel sa s nami podelil o jeho obľúbenú prílohu: „Čo sa týka vhodných príloh k steakom, máme veľa možností ako byť kreatívni. Môj tip na túto grilovaciu sezónu je pripraviť letný svieži zemiakový šalát, ktorý určite vaši hostia ešte nejedli. Príprava spočíva v spojení uvarených zemiakov, reďkoviek a cherry paradajok v kombinácii s jogurtom, bazalkou a limetkovou šťavou.“ Všeobecne v lete odporúča šaláty dochutiť bielym jogurtom namiesto majonézy. Je to tak oveľa ľahšie stráviteľné a človek sa po jedle necíti taký zaťažený.

 

Kto povedal, že grilovačku si vedia užiť len mäsožravci? Nestarnúcu klasiku v podobe Camembertu pozná každý z nás, ale počuli ste už o syre s názvom Gretiky? Ručne pripravovaný syr podľa tradičnej gréckej receptúry je na gril ako stvorený a radi ho uvidia nielen vegetariáni. Za vyskúšanie určite stojí vegánske Tofu. Aby toho nebolo málo, v ponuke nájdete všetky syry v tých najrôznejších príchutiach – bruschetta, gyros a aj s cibuľkou.

 

Na správnej grilovačke nesmie chýbať ani množstvo čerstvej sezónnej zeleniny i ovocie. Zeleninu môžeme podávať ako šalát a tiež ako grilovanú prílohu. Vedeli ste však, že aj jemne ugrilované ovocie má svoje čaro? Napríklad taká broskyňa či ananás poliate troškou medu a pokvapkané citrónovou šťavou určite potešia vaše chuťové poháriky.

-DD-

Patrí do vydania