Motivácia k zdravému životnému štýlu nie je len o športe

Viete, akú úlohu zohráva cigaretový dym?

S príchodom teplejších dní si naše telo pýta zmenu. Túžime sa cítiť a vyzerať lepšie – nielen zvonku, ale aj znútra. Citlivejšie vnímame nedokonalosti, možno túžime zhodiť zopár kíl. Tí, ktorí nezačali so zmenou v Novom roku, práve s príchodom jari počítajú kilá a kalórie a snažia sa zbaviť aj nejakých tých zlozvykov. Nastaviť sa na zmeny, lepšiu životosprávu, zdravý životný štýl, vyčistiť si hlavu a zlepšiť svoje návyky, nemusí však byť pre každého jednoduché. Naopak, jarné výzvy dokážu potrápiť mnohých ľudí. Keď k tomu priradíme aj zvyky, ktorým holdujeme, a priznajme sa, že nie všetky sú v súlade so zdravým životným štýlom, máme do leta čo robiť.

 

Mnohí odborníci prirovnávajú motiváciu k motoru, ktorý vás ženie dopredu. Bez motivácie sa dá k zmenám pristúpiť len ťažko. Pri zlozvykoch to platí dvojnásobne. Na druhej strane naše odhodlanie ovplyvňujú aj vonkajšie faktory ako i počasie, preto so slnečnými lúčmi nadobúdame energiu a už spomínanú motiváciu pracovať na sebe a to nielen po fyzickej stránke.

 

Stres ako spúšťač fajčenia

Vedeli ste napríklad, že jedným z hlavných spúšťačov fajčenia je stres? Ľudí trápi neistota ohľadom prípadnej straty práce, taktiež medziľudské a rodinné vzťahy, ktoré sa vplyvom izolácie mohli naštrbiť. Neistota v zamestnaní a  problémy v súkromnom živote môžu negatívne ovplyvniť bývalých fajčiarov. Tieto problémy sú totiž častými faktormi recidívy – návratu k fajčeniu po abstinencii. Zabudnite však na obviňovanie. Naproti tomu je vynikajúcim pomocníkom motivácia a fyzická aktivita, vďaka ktorej sa cítime lepšie, máme viac energie a prichádzajú aj nejaké tie endorfíny.

 

Pri športovaní a fyzickej aktivite môže človek pociťovať zo začiatku mnohé nepríjemné situácie – bez kondície lapá po dychu a niektoré zlozvyky, ako napríklad fajčenie, tiež neprospieva k podávaniu skvelých športových výkonov.

 

Vybehnúť si do lesa alebo popri rieke odbehnúť pár kilometrov je síce pekný štart jarnej výzvy, ale ak nevládzeme s dychom, môže veľmi rýchlo dôjsť aj k strate motivácie. Cigaretový dym nie je určite vhodným spoločníkom na ceste za zdravším životným štýlom. Je tu ale veda, ktorá môže podať pomocnú ruku, ako sa klasických cigariet zbaviť.

 

A prečo je cigaretový dym nepriateľ zdravia? Podľa vedeckých poznatkov, príčinou ochorení súvisiacich s fajčením je proces horenia a následné vdychovanie dymu. Ten obsahuje okrem iného oxid uhoľnatý, arzén, benzén, ťažké kovy (olovo, kadmium), kyanovodík a ďalšie chemikálie, ktoré tvoria decht a usádzajú sa v tele fajčiara.

 

Vedeli ste, že napríklad na Slovensku fajčí 26 percent dospelej populácie, v celosvetovom meradle sa cigarety ročne podpíšu pod približne šesť miliónov vyhasnutých životov? Fajčenie spôsobuje najmenej 20 rôznych typov a podtypov rakoviny a zodpovedá až za 90 percent úmrtí na rakovinu pľúc.

 

Pohyb, ale bez dymu

Demotivácia pri športovaní často prichádza napríklad i pri fajčiaroch, ktorí môžu mať problém po dlhých zimných mesiacoch ničnerobenia nielen so zhoršenou fyzickou kondíciou, ale celkovo im pri zvýšenej intenzite pohybu dochádza dych. Rýchlejšie sa zadýchajú, nevládzu a ich chuť po športovaní postupne mizne. Niektorých fajčiarov ale môže táto negatívna skúsenosť povzbudiť k tomu, aby raz a navždy s cigaretami skoncovali. Nie je to však také jednoduché, čísla opäť nepustia.

 

Len štyri percentá fajčiarov dokáže svoju závislosť z vlastnej vôle opustiť aspoň na jeden rok (12 mesiacov). S odbornou pomocou sa 35 percentám fajčiarom darí prestať s ich neduhom. To si vyžaduje náročnú a v mnohých prípadoch aj opakovanú liečbu. Štúdie hovoria o tom, že motivácia a vôľa sú kľúčové, aby fajčiari prestali so svojím zlozvykom a ak už nedokážu prestať úplne, tak aby aspoň fajčenie nejakým spôsobom obmedzili. Veď zbaviť sa cigariet a nikotínu natrvalo je to najlepšie, čo môže človek pre svoje zdravie urobiť. Je to ale boj na dlhú trať a nie vždy sa to, žiaľ, aj podľa týchto uvedených štatistík podarí.

 

A tu už prichádza na rad veda. Škodlivého cigaretového dymu sa dá zbaviť natrvalo a dymový opar môže zostať len nepríjemnou spomienkou. Dnes už niektoré tabakové spoločnosti vyzývajú ľudí, aby prestali fajčiť. Upozorňujú na riziká, ktoré im hrozia a pripomínajú, že väčšina škodlivých látok v cigaretovom dyme pochádza zo spaľovania, nie zo samotného tabaku. Dym z horenia akejkoľvek rastliny obsahuje desiatky škodlivých alebo potenciálne škodlivých chemických látok.

 

Aj keď najzdravšou voľbou stále zostáva abstinencia akéhokoľvek fajčenia, tak bezdymová alternatíva ponúka riešenie v boji proti klasickým cigaretám a zostáva tak lepšou voľbou ako fajčenie cigariet. Vďaka technológii bezdymového zariadenia sa v ňom tabak nespaľuje, ale iba nahrieva a namiesto dymu produkuje aerosól. A ten už obsahuje podstatne menej škodlivín ako cigaretový dym. Okrem abstinujúceho dymu bezdymové zariadenia neprodukujú žiaden popol.

Patrí do vydania: 
Marec 2022