Tip na MDŽ? Skúste zmenu a hľadajte riešenia

Medzinárodný deň žien sa blíži a s ním aj otázka, ako potešiť nežné pokolenie. Kým v minulosti bolo starým dobrým zvykom zájsť do kvetinárstva po kytičku z karafiá­tov a k tomu pridať ešte nejakú bonboniéru, dnes už sú páni vynaliezavejší. Na čo však určite netreba zabúdať a platilo to rovnako vtedy ako aj dnes – každá žena si (nielen) počas tohto dňa zaslúži milé slovo, pochvalu a uznanie.

Práve 8. marec nám má pripomenúť, že ženy majú v spoločnosti svoje miesto a za to, čo dokážu, ich treba patrične oceniť. Nezabúdajte, že ich vo svojom okolí máte dosť – či už je to mama, babka, sestra, priateľka, švagriná, suseda, kolegyňa, kamarátka – pripomeňte im, aké dôležité pre vás sú. Môžete ísť na to niekoľkými spôsobmi. Niektorá dáma ocení drobnosť, maličkosť, ktorá je zo srdca, iná večeru alebo luxusný šperk, susedke možno postačí drobný kvietok či nejaká dobrá čokoláda. Čo ale s tými ženami, ktoré trápi cigaretový dym a zápach?

 

Ženy sa často pozerajú na nejaké tie neresti a zlozvyky. Prvé týždne a mesiace v roku sa preto mnohé snažia urobiť niečo viac pre seba a svoje telo. Vtedy je ale veľmi dôležitá motivácia. Mnohí odborníci prirovnávajú motiváciu k motoru, ktorí vás ženie dopredu. Bez nej sa dá k zmenám pristúpiť len ťažko. Pri zlozvykoch to platí dvojnásobne.

 

Stres ako spúšťač fajčenia

Vedeli ste napríklad, že jedným z hlavných spúšťačov fajčenia je stres? Neistota v zamestnaní a problémy v súkromnom živote môžu negatívne ovplyvniť bývalých fajčiarov. Tieto problémy sú totiž častými faktormi recidívy – návratu k fajčeniu po abstinencii. K „rozfajčeniu“ prispieva i fakt, že vďaka zvýšenému pobytu doma, fajčiari stratili kontrolu okolia. Obviňovanie tu však nepomôže. Pomocníkom môže byť motivácia, fyzická aktivita a pocit, čo môžete urobiť pre svoje zdravie.

 

Cigaretový dym nie je určite vhodným spoločníkom na ceste za lepším životným štýlom. Je tu ale veda, ktorá môže podať pomocnú ruku, ako sa klasických cigariet zbaviť. Prečo je cigaretový dym nepriateľ zdravia? Podľa vedeckých poznatkov, príčinou ochorení súvisiacich s fajčením je proces horenia a následné vdychovanie dymu. Ten obsahuje okrem iného oxid uhoľnatý, arzén, benzén, ťažké kovy (olovo, kadmium), kyanovodík a ďalšie chemikálie, ktoré tvoria decht a usádzajú sa v tele fajčiara.

 

Na MDŽ bez dymu

Dnes už niektoré tabakové spoločnosti vyzývajú ľudí, aby prestali fajčiť. Upozorňujú na riziká, ktoré im hrozia a pripomínajú, že väčšina škodlivých látok v cigaretovom dyme pochádza zo spaľovania, nie zo samotného tabaku. Dym z horenia akejkoľvek rastliny obsahuje desiatky škodlivých alebo potenciálne škodlivých chemických látok.

 

Aj keď najlepšou voľbou stále zostáva abstinencia akéhokoľvek fajčenia, tak bezdymová alternatíva ponúka riešenie v boji proti klasickým cigaretám a zostáva tak lepšou voľbou pred dospelého fajčiara ako pokračovanie vo fajčení cigariet. Vďaka technológii bezdymového zariadenia sa v ňom tabak nespaľuje, ale iba nahrieva a namiesto dymu produkuje aerosól. A ten už obsahuje významne menej škodlivín ako cigaretový dym. Okrem abstinujúceho dymu bezdymové zariadenia neprodukujú žiaden popol.

 

Prichádzajúci MDŽ je obdobím, keď páni rozmýšľajú nad tým, čím obdarovať aj ženu – dospelú fajčiarku. Dymovú bodku klasickej cigarete tak môžete dať vďaka IQOS 3 DUO. Menej riziková alternatíva, pri používaní ktorej vzniká namiesto dymu aerosól, ponúka niekoľko benefitov – už žiaden dym, cigaretový zápach a popol. Okrem toho však aerosól z nahrievaného tabaku zanecháva na zuboch výrazne menej škvŕn než cigarety.

 

IQOS nie je bez rizika. Dodáva nikotín, ktorý je návykový. Je určený len pre dospelých, ktorí by inak pokračovali vo fajčení alebo užívaní iných nikotínových výrobkov.

Patrí do vydania