Objavte malé Francúzsko na južnej Morave

Oddychujte, degustujte a zresetujte si hlavu. Kraj bohatý na kvalitné víno, ktoré má svoju dobrú povesť široko-ďaleko, ale rovnako sa môže pochváliť dokonalou prírodnou scenériou.

Niekedy stačí len málo k tomu, aby sme sa cítili lepšie. Spomaliť, dopriať si čas a relax, na chvíľu zabudnúť na pracovné povinnosti či na to, že treba ísť nakúpiť, upratať a pripraviť večeru. A práve vtedy je najlepšie vybrať sa na pár dní mimo domu. Niekde, kde si môžete dopriať čas len pre seba a tých, ktorých sa na takúto dovolenku rozhodnete vziať so sebou.

 

Vinárska oblasť Pálava je veľmi obľúbená nielen medzi milovníkmi vína, ale radi sa sem zatúlajú turisti, rodiny, partie priateľov. Kraj obľúbený vďaka svojej patričnej atmosfére, nádhernej prírode a k tomu všetkému s nekonečnými možnosťami vínnych ochutnávok.

 

Česká platforma Amazing Places tradične odporúča južnú Moravu pre ten pravý oddych a má aj jeden čarovný tip v krásnej pálavskej krajine, kde môžete preskúmať miestne cyklistické chodníčky, ktoré vedú okolo viníc. Penzión Pastuška nájdete na južnej Morave v dedinke Brod nad Dyjí, len kúsok od vodnej nádrže Nové mlýny. V jeho okolí sa môžete venovať windsurfingu, ale môžete si zájsť aj na ryby. A čím je ešte zaujímavá táto typická vinárska dedinka? Môže sa pochváliť viac ako 180 vinárskymi pivničkami, pričom je posadená medzi malebnými kopcami a vinicami.

 

Provance a vŕzgajúce postele

Majitelia Pastušku zrekonštruovali v roku 2014 s prihliadnutím na ráz regiónu a teda v tradičnom moravskom štýle vrátane pôvodného nábytku a unikátnej rákosovej strechy. K dispozícii je osem izieb a jeden apartmán s terasou, pričom každá izba je ladená do inej farby. Pôvodný nábytok a zrenovované postele, ktoré údajne trošku vŕzgajú a nádych francúzskeho „Provance“. To všetko pre ten správny pocit, že ste na „venkove“.

 

Súčasťou penziónu je tiež štýlová záhradná reštaurácia, kde sa vojde až 80 hostí, ktorí môžu ochutnať nielen vlastnú produkciu vína z Vinárstva VÍNO LÍPA MIKULOV, ale aj točené pivo Hendrych, domáci koláč s kávou a sezónnu ponuku jedál. V areáli sa nachádzajú dve vínne pivničky, kde sa tiež „odohrávajú“ degustácie. Vo vinotéke ochutnáte viac než desať druhov prívlastkových vín z mikulovskej vinárskej oblasti, pričom rada týchto vín získala aj ocenenia na domácich či zahraničných súťažiach. Nájdete ich tiež i v Salóne vín vo Valticiach.

 

Medzi vyhľadávané cyklistické trasy patrí určite Brno – Viedeň, prípadne sa vyberte k neďalekým pálavským jazerám, môžete si vyjsť na vrch Pálava, či zakončiť rušné popoludnie v aquaparku Moravia. Na ďalší deň si naplánujte výlet do neďalekého Mikulova alebo do nádherného Lednicko-Valtického areálu, ktorý je zapísaný aj na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Vedeli ste, že...

Chránená krajinná oblasť Pálava zahŕňa hrebene Pavlovských vrchov, Milovický les a nížinu južne od neho až po rakúsku hranicu. Ide o vyhľadávanú turistickú oblasť, ktorú tiež nazývajú „Záhrada Európy“.

 

Pavlovské vrchy, ktorým sa teda hovorovo hovorí Pálava, sa tiahnu od ohybu Dyje dvadsať kilometrov na juh okolo Mikulova,  až k štátnej hranici s Rakúskom. Považujú sa za prírodnú dominantu južnej Moravy. Vrchy sa skladajú z vápenca, vyskytuje sa tu množstvo veľmi vzácnych živočíchov a rastlín. Preto sú vrchy súčasťou CHKO Pálava, ktorá je severozápadnou časťou Biosférickej rezervácie Dolní Morava UNESCO.

 

Martina Baumann/Amazing Places. www.amazinglaces.cz

Zdroj fotografií: Amazing Places

Patrí do vydania