Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně na Zozname UNESCO

Jedenásť kúpeľných miest, sedem európskych krajín a spoločné úsilie o zápis na Zoznam UNESCO: to je medzinárodný projekt Slávne kúpele Európy/Great Spas of Europe. Jedenásť kúpeľných miest Európy, medzi ktorými sú aj Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně, získalo titul svetového dedičstva UNESCO. Rozhodol o tom medzivládny Výbor svetového dedičstva na svojom 44. zasadnutí v meste Fu-čou v Číne. Kvôli celosvetovej pandémii sa rokovanie od 16. do 31. júla konalo online.

Slávne kúpele Európy

Žiadosť o zápis Slávnych kúpeľných miest Európy medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO pripravilo sedem krajín spoločne, Česká republika projekt zaštítila a koordinovala. Medzinárodný projekt je výnimočným dokladom fenoménu európskeho kúpeľníctva, ktoré rozkvitalo predovšetkým od 18. do začiatku 20. storočia. Kúpeľníctvo v tej dobe prinieslo nielen množstvo inovatívnych myšlienok v oblasti balneológie i medicíny, ale za pozornosť stoja aj samotné kúpeľné mestá. Stretávali sa v nich ľudia z celého sveta a kúpele tak mali obrovský význam pre demokratizáciu európskej spoločnosti. Svoju úlohu zohráva aj ich výnimočná architektúra s kolonádami a promenádami, vilami, parkami a záhradami, a tiež stovkami minerálnych prameňov. Príbehy veľkých osobností, počiatky cestovania ako nového spôsobu trávenia voľného času, kultúrne dedičstvo aj filozofická podstata: to všetko spája jedenásť najkrajších kúpeľných miest Európy.

 

Okrem západočeského kúpeľného trojuholníka bolo na Zoznam svetového dedičstva UNESCO zapísaných ďalších osem kúpeľných miest – Baden-Baden, Bad Ems a Bad Kissingen v Nemecku, Spa v Belgicku, Vichy vo Francúzsku, Montecatini Terme v Taliansku, Baden pri Viedni v Rakúsku a City of Bath v Anglicku. Všetkých 11 kúpeľných miest tak spoločne predstavujú jednu položku na Zozname svetového dedičstva.

 

Český kúpeľný trojuholník: Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně

Najväčšie kúpeľné mesto v Českej republike s prírodnými termálnymi prameňmi, hlboké údolia riečky Teplej, skaly a zalesnené kopce: to sú Karlovy Vary. Meno pripomína, že ich podľa povesti založil už v 14. storočí kráľ a cisár Karol IV., avšak malebné kúpeľné mesto vznikalo hlavne od konca 19. a začiatku 20. storočia v štýle historizmu a secesie. Karlovy Vary navštevovali vedecké, politické a umelecké špičky 19. storočia ako Beethoven, Franz Jozef I., Dobrovský, Paganini, Chopin, Mozart, Gogol, Purkyně, Freud a mnoho ďalších. Takmer po každom významnom hosťovi je niečo pomenované. Dnešné Karlovy Vary sú kozmopolitné a štýlové mesto s neopakovateľnou atmosférou, jedine tu tiež zbadáte gejzír horúcej minerálnej vody zvaný Vřídlo, tryskajúci až do výšky 12 metrov. Miestne horúce i studené liečivé pramene sú využívané k pitným kúram, kúpeľom a ďalším procedúram.

 

Podobne ako Karlovy Vary aj Mariánské Lázně patrili a patria k obľúbeným cieľom európskych panovníkov, šľachticov, štátnikov a politikov, slávnych spisovateľov, skladateľov a vedcov. Mesto plné krásnych parkov je dokonalým príkladom kúpeľných miest: jeho architektúru nenarušili neskoršie prestavby, a tak tu môžete mať pocit, že ste sa vrátili do čias klasicizmu na počiatku 19. storočia. Centrom kúpeľného života je novobaroková secesná liatinová kolonáda s bohatou dekoratívnou výzdobou a niekoľkými prameňmi. Pred ňou objavíte spievajúcu fontánu, kde hudbu každý večer dopĺňa veľkolepé osvetlenie. V Mariánských Lázňach a okolí sa nachádza viac ako 40 prameňov. V kombinácii s podhorskou klímou a všadeprítomnou prírodou sú ideálnym miestom nielen na liečbu, ale predovšetkým na prevenciu a zaslúžený relax.

 

Český kúpeľný trojlístok dopĺňajú Františkovy Lázně, založené v roku 1793 na počesť budúceho rakúskeho cisára Františka I. V malebnom meste so šachovnicovým pôdorysom a množstvom klasicistických a empírových budov, si pre šťastie siahnite na sochu chlapčeka s rybou a užite si pobyt v aquaparku Aquaforum. Svetovo preslávené kúpele Františkovy Lázně ponúkajú široké spektrum klasických kúpeľných aj moderných rehabilitačných procedúr.

 

Viac inšpirácií na cestovanie do Českej republiky nájdete na www.kudyznudy.cz/sk

Patrí do vydania