Na posilnenie imunity myslime včas

Leto sa pomaly končí a s ním aj slnečné teplé dni, ktoré nás nabíjali pozitívnou energiou. No tá nám, žiaľ, nevystačí na boj s mikroorganizmami – vírusmi a baktériami, spôsobujúcimi nachladnutie a ťažkosti s dýchacími cestami, ktoré na nás čochvíľa, počas nastávajúceho chladnejšieho, vlhkého a sychravejšieho počasia začnú útočiť.

Zvlášť v tomto období, ktoré hrozí ďalšou vlnou pandémie Covidu-19, nezabúdajme na nevyhnutnosť posilnenia odolnosti organizmu, jeho regeneráciu a začnime s nimi včas. Na jeseň a v zime sa totiž patogény, zvlášť u oslabeného organizmu, šíria veľmi rýchlo a boj proti nim môže byť úspešný, len ak sme v dobrej kondícii. Ak chceme zabrániť vírusovej alebo bakteriálnej infekcii, mali by sme povzbudiť hlavne imunitný systém. Ako? Pravidelným pohybom, outdoorovými aktivitami, odbúravaním stresu, a samozrejme zdravou stravou.

 

Práve jej vyváženosť je veľmi dôležitá, ak v strave totiž trvale chýbajú niektoré živiny, ako sú vitamíny, minerály a sekundárne rastlinné látky (najmä flavonoidy a karotenoidy), imunitný systém nemôže pracovať na plný výkon a riziko infekcií sa zvyšuje. V takýchto prípadoch účinných pomocníkov pri posilňovaní imunity a celkového zdravia nájdeme vo výživových doplnkoch. Po ktorých teraz siahnuť?

 

Vitamín C – hlavný aktér prevencie

Vitamín C patrí medzi najznámejšie stimulátory imunity. Podieľa sa na tvorbe kolagénu – základného proteínu nachádzajúceho sa vo všetkých spojivových tkanivách. Posilňuje tak ich pevnosť a celistvosť, vďaka čomu zabraňuje rozširovaniu infekcií v tele. Bdelosť vitamínu C nad imunitou je výsledkom dlhodobého vytvárania komplexných mechanizmov, preto je dôležitý jeho systematický príjem. Je považovaný za najúčinnejšieho pomocníka pri prvých príznakoch prechladnutia.

 

Podľa posledných výskumov dostať ho do krvi a tkaniva rovnomerne na dlhší čas umožňuje systém riadeného uvoľňovania z tabliet. Uplatňuje sa aj pri Jamieson Vitamíne C s postupným uvoľňovaním –vďaka unikátnej technológii sa tento dôležitý vitamín dostáva do organizmu počas dňa cca 9 hodín. Výhodou tejto jedinečnej formy vitamínu C je, že tableta sa v tráviacom trakte rozpadáva a vstrebáva postupne, čo zvyšuje časový interval jeho pôsobenia. Následne sa bez poklesu jeho hladiny v tele po tomto čase vylučuje nevyužitá časť céčka rovnomerne z organizmu – na rozdiel od iných foriem vitamínu C v tabletách, pri ktorých sa účinná látka po užití vylučuje z organizmu oveľa rýchlejšie, za 3-4 hodiny.

 

Vitamín D3 – koncentrovaná energia slnka

Bez podpory vitamínu D3 je imunitný systém neaktívny a poskytuje len malú alebo žiadnu ochranu pred napadnutím mikroorganizmami. S vitamínom D3 v krvnom riečisku sa T bunky, najdôležitejší článok imunitného systému „ozbroja” a začnú vyhľadávať votrelcov, ktorých zničia a z tela vylúčia. Jeho deficit v našom organizme dokáže vynikajúco doplniť optimálny prírodný vitamín D3 – cholekalciferol, a to v množstve od 1 000 IU do 2 000 IU denne a pri jeho vysokom deficite i niekoľkonásobne viac.

 

Vynikajúcou pomocou na ceste k lepšiemu zdraviu je prírodný Jamieson vitamín D3, ktorý sa vyrába špeciálnou patentovanou technológiou Quali -DTM z čistého „slnečného” lanolínu získaného z vlny oviec chovaných na slnečných pasienkoch Nového Zélandu – výsledkom je čistá prírodná forma vitamínu D3 farmaceutickej kvality.

 

Zinok – minerál s maximálnym obranným efektom

Obzvlášť dôležitý pri obrane organizmu voči votrelcom je zinok. Ak niekto každú zimu trpí nachladnutiami a nádchou, môže sa za tým skrývať práve nedostatok tohto stopového prvku a s tým spojená znížená obranyschopnosť organizmu. Ak je imunitný systém oslabený nedostatkom zinku, nehrozí človeku iba náchylnosť na bolesti hrdla či kašeľ, ale aj na ostatné vírusové ochorenia.

 

Zinok je dôležitý nielen na prevenciu, ale aj vtedy, keď už pôvodca choroby napadol organizmus. Podieľa sa na tvorbe a aktivácii imunitných buniek a aktívne sa zúčastňuje boja s patogénmi podporovaním tvorby protilátok. Ak je ho v tele príliš málo, je imunitná obrana menej aktívna, takže priebeh choroby je tiež ťažší a trvá dlhšie.

 

Lekári odporúčajú príjem zinku tak v tabletách (napr. vo vysoko účinnej forme glukónanu zinočnatého), ako aj v cmúľacích pastililkách, keď dochádza k priamemu pôsobeniu účinnej látky na sliznicu. Takými sú napríklad tablety Jamieson Zinok 10 mg či pastilky Jamieson Zinok s vitamínmi C a D3 s príchuťou citróna.

 

Účinný životabudič koenzým Q10

Koenzým Q10 je známy hlavne ako prostriedok proti starnutiu, vedecké výskumy však ukazujú, že má oveľa viac dobrých vlastností. Patrí mu kľúčová úloha najmä pri produkcii energie a jej regulácii v organizme, pôsobí proti únave a nedostatku vitality – v tomto období sa preto stáva vítaným životabudičom.

 

Koenzým Q10 tiež aktivuje a posilňuje imunitný systém vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam, chráni a posilňuje srdce, cievy a nervy a dokonca zvyšuje spaľovanie tukov (súčasť redukčných kúr).

 

Má aj silné antioxidačné vlastnosti – ako silný antioxidant napomáha chrániť bunečné štruktúry pred škodlivými voľnými radikálmi. Celkovo znižuje oxidačný stres, je preto nevyhnutné udržiavať jeho optimálnu hladinu.

 

A tak ešte pred jeseňou je vhodné začať s užívaním prírodného prípravku Jamieson Koenzým Q10 60 mg, vo vyššom veku možno siahnuť i po prípravku Jamieson Koenzým Q10 120 mg. Získavajú sa biologickým procesom fermentácie zo 100 % bio-fermentovaných kvasníc z prírodného zdroja, vďaka ktorému sú identické s koenzýmom Q10 prirodzene telu vlastnému a okamžite využiteľnému.

 

Resveratrol – zdravie zo 6 pohárov červeného vína koncentrované v 1 kapsule!

Na naše zdravie a náš imunitný systém i veľmi aktuálnu potrebu znižovania stresu a tým i predlžovanie života rovnako priaznivo vplýva resveratrol, jedinečná rastlinná látka nachádzajúca sa v červenom víne, presnejšie v šupkách a jadierkach červeného hrozna. Extrakt z nich je účinným zdrojom prírodných antioxidantov s mnohými pozitívnymi účinkami na zdravie.

 

Unikátny prípravok Jamieson Resveratrol, prírodný extrakt z hrozna a jeho jadierok, poskytuje organizmu všetky výhody šiestich pohárov červeného vína, avšak bez alkoholu a kalórií. Získava sa z francúzskeho a talianskeho červeného hrozna, ktoré sú bohatým zdrojom antioxidantov – podľa dostupných údajov znižuje hladiny zápalových markerov TNF-alfa a hs-CRP.

 

Resveratrol vďaka silným antioxidačným vlastnostiam zvyšuje obranyschopnosť nášho organizmu, chráni srdcovo-cievny systém, okrem iného tým, že znižuje tvorbu zlého a zvyšuje tvorbu dobrého cholesterolu. Je veľmi efektívny u hypertonikov. Bráni tiež nadmernej zrážanlivosti krvi, je teda i prevenciou trombózy. Aktivizuje schopnosť regenerácie zdravých buniek, bráni predčasnému starnutiu, pomáha pri auto­imunitných ochoreniach a priaznivo pôsobí aj pri Alzheimerovej chorobe.

 

Najnovšie štúdie (napríklad štúdia americkej University of Buffalo z roku 2019) ukazujú, že resveratrol ovplyvňuje tiež neurologické procesy v tele a pomáha dokonca aj pri depresiách a odbúravaní stresu.

 

Probiotiká – podpora zdravej črevnej mikroflóry pre dobre fungujúcu imunitu

Nezabúdajme na fakt, že s imunitou je úzko previazané zdravie čreva! Ak je črevná mikroflóra zdravá, dokáže sa proti choroboplodným zárodkom brániť rôznymi zložitými mechanizmami účinku a nedovolí im tak ľahko sa šíriť. Ak je však nevyvážená, oslabuje sa imunitný systém a na patogény nedokáže reagovať rýchlo a cielene.

 

Zdravú črevnú mikroflóru a tým i správne pracujúci imunitný systém podporuje najmä vláknina. Dôležitá je preto strava, ktorá je na ňu bohatá, ako sú obilniny, strukoviny, ovocie a zelenina. Jej priaznivému zloženiu môžu napomáhať aj rôzne kyslomliečne výrobky, kyslá kapusta a ďalšia fermentovaná zelenina. Nie vždy sa nám však darí zabezpečiť si dostatočný prísun týchto potravín, a tak vynikajúcim prostriedkom na rýchle ozdravenie črevnej mikroflóry sú výživové doplnky s obsahom laktobacilov a bifidobaktérií – probiotiká. Zlepšujú funkciu črevnej slizničnej bariéry a regulujú tak imunitu správnym smerom.

 

Významné poslanie pri udržiavaní a obnovovaní črevnej mikroflóry má prípravok Jamieson Essentials Probiotic 10 miliárd s obsahom 10 miliárd 14 bakteriálnych kmeňov, v ľahko prehĺtateľných vegeta­riánskych kapsulách. Jeho súčasťou je i prebiotická vláknina inulín z koreňa čakanky. Vďaka tvorbe antibakteriálnych látok zvyšuje obranyschopnosť organizmu a jeho odolnosť voči chorobám. Výsledným efektom kontaktu probiotických baktérií s bunkami lymfatického tkaniva čreva je aktivácia viacerých mechanizmov imunity a posilnenie celého imunitného systému.

 

Probiotickými psychotikami k pozitívnej nálade

Skutočnosť, že dobré baktérie v črevách zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení a správne fungujúcom imunitnom systéme, je známa už dlhší čas. No najnovšie publikované výsledky výskumov ukazujú, že dobré baktérie majú tiež veľký vplyv na činnosť nášho mozgu a celého nervového systému, pôsobia na naše správanie i náladu. Až 95 % serotonínu, známeho ako hormón šťastia, sa totiž produkuje v črevách.

 

Poškodiť črevnú mikroflóru a znížiť počet a rozmanitosť črevných baktérií môže stres alebo stresový hormón kortizol. Na zníženie jeho hladiny a na syntézu serotonínu sú potrebné zdravé črevné baktérie v dostatočnom množstve.

 

V časoch, keď je telo vystavené mimoriadne vysokej úrovni stresu (v tomto období podovolenkového pracovného stresu, alebo stresu z možného ochorenia na Covid-19 či hroziaceho ďalšieho lockdownu), mu dokážu takisto pomôcť probiotiká, označované tiež ako psychobiotiká. Ide o zdraviu prospešné vybrané mikroorganizmy, ktoré pri užívaní v potrebnom množstve majú priaznivý vplyv na duševné zdravie. Zahrňujú hlavne mikoorganizmy z rodu Lactobacillus a Bifidobacteria, ale aj prebiotiká potrebné na rast a prežitie probiotík. Napomáhajú nielen k lepšej, pozitívnej nálade, ale takisto zvyšujú koncentráciu a významne podporujú pamäť i kognitívne funkcie. Takými sú napríklad aj Jamieson probiotiká s obsahom týchto, ako aj ďalších bakteriálnych kultúr v množstve 10, 30 či 60 miliárd probiotických baktérií/kps.

 

Aj oči potrebujú dávku výživy

Po lete, keď sme si v snahe získať krásny bronz na tvári, nie vždy oči dôsledne chránili slnečnými okuliarmi s UV filtrom, mohlo dôjsť k oslabeniu či poškodeniu zraku. Je teda namieste začať s jeho podporou a očiam dodať potrebnú výživu, najmä karotenoidy luteín a zeaxantín. Tieto mikroživiny majú antioxidačné vlastnosti a chránia náš zrak pred voľnými radikálmi. Nedávne rozsiahle štúdie dokazujú, že dokonca predstihli betakarotén ako najdôležitejšie živiny pre zdravie očí. Keďže si ich ľudské telo nevie vyrobiť samo, musíme ich prijímať prostredníctvom potravy. Bohužiaľ potrebné množstvá nie je možné v každodennom živote touto cestou vždy dosiahnuť. Vhodnou a účinnou alternatívou sú preto doplnky výživy. Umožňujú pravidelný prísun potrebných mikroživín.

 

Najlepšie sú takzvané „zelené“ výživové doplnky, teda tie, ktoré obsahujú štandardizované bylinné extrakty, t. j. výťažky štandardizované na obsah určitej aktívnej látky. Takými sú napríklad Jamieson Luteín-ZTM – prípravok obsahuje 10 mg luteínu a 0,5 mg zeaxantínu z kvetu aksamietnice vzpriamenej (Tagetes erecta) v jednej kapsule či Jamieson Luteín so zeaxantínom a s čučoriedkami. Extra silný prípravok obsahuje 40 mg luteínu, 1,6 mg zeaxantínu z kvetu aksamietnice vzpriamenej a 50 mg čučoriedkového extraktu v jednej kapsule, ktoré sa osvedčili ako účinná pomoc zvlášť pri degenerácii makuly, ako aj pri postupnom zhoršovaní zraku v súvislosti so zvyšujúcim sa vekom, približne od 45. roku života.

Patrí do vydania