Voda, elastín, antioxidanty - čo znamenajú pre naše telo?

Ľudia často počas koronavírusového ochorenia málo pijú – kvôli opakovanému zvracaniu a hnačkám sú dehydratovaní, ale neraz si to neuvedomujú. Trpia nechutenstvom, letargiou a na pitný režim zabúdajú. Organizmus však pre svoju činnosť vodu potrebuje, je nevyhnutné pravidelne ho ňou zásobovať. Ak nemá dostatok vody zvonka, berie si ju z tkanív i krvi. A krv hustne...

Následok toho je okrem iného aj to, že sa znižuje okysličenie tkanív. Hustá krv totiž na jednej strane pomalšie tečie do pľúc a von z nich, na strane druhej horšie prenáša kyslík. Inak povedané, hemoglobín – molekula prenášajúca kyslík, sa v hustejšej krvi okysličuje ťažšie, než v redšej.

 

V dnešnej dobe narastajúcej hrozby útoku rôznych variantov nového koronavírusu, má pitný režim obzvlášť veľký význam. Odborníci odporúčajú príjem dostatočného množstva vody a popri tom u dospelých aj kyselinu acetylsalicylovú v malých dávkach (30 – 100 mg denne).

 

ELASTÍN

Ďalším problémom, ktorý môže koronavírusu uľahčiť vstup do nášho organizmu, je znižovanie pružnosti tkanív. Zároveň popri iných mechanizmoch má pružnosť – elasticitu tkanív na starosti elastín. Je potvrdené, že u ľudí s chronickými ochoreniami pľúc (astma, cystická fibróza, obštrukčná choroba pľúc) je jeho hladina v tele pod normálom. Súborná klinická štúdia uskutočnená nedávno na viacerých pracoviskách v Holandsku, priniesla zaujímavý poznatok: zvyšovanie hladiny elastínu do normálu možno podporiť zvýšenými dávkami vitamínu K2 a vitamínu C. Optimálna hladina elastínu má následne priaznivý dopad na priebeh akútnych pľúcnych ochorení a zmiernenie respiračných problémov.

 

ANTIOXIDANTY

Odborníci napovedajú, že zásadnú úlohu pri ochrane nášho zdravia pred novým vírusom korony by mohli zohrávať aj mikroživiny s antioxidačným účinkom, keďže ich dostatočné zastúpenie v našom organizme posilňuje obranné mechanizmy nášho tela. Odporúčajú imunitu posilňovať známymi prostriedkami, ako sú vitamíny C, D a E, ďalej zinkom, selénom a prípravkami rastlinného pôvodu, výťažkami echinacey či červeného hrozna (resveratrol), ktorých význam sme doteraz dostatočne nedocenili – ale aj melatonínom či omega-3 kyselinami, kde upozorňujú najmä na účinky krilového oleja. Blahodarné účinky prírodných antioxidantov na imunitu potvrdené klinickými štúdiami

 

Echinacea

Osvedčená echinacea vďaka svojim antibakteriálnym a antivírusovým účinkom je dlhodobo a spoľahlivo využívaná na podporu zdravia a budovanie imunitného systému. Stimuláciou telesnej imunity pôsobí preventívne proti infekčným ochoreniam, najmä horných dýchacích ciest. Pomáha zmierniť príznaky nádchy a chrípky a skrátiť priebeh infekcií očí, uší a bolesti zapáleného hrdla. Jej včasné užívanie v chrípkovom období môže zabrániť prepuknutiu choroby – jej virucídne účinky1 boli preukázané v in vitro štúdiách.

 

Resveratrol

Účinným zdrojom prírodných antioxidantov na podporu imunity je aj extrakt z červeného hrozna v prípravku Resveratrol. Tento jedinečný prípravok poskytuje organizmu všetky výhody šiestich pohárov červeného vína, avšak bez alkoholu a kalórií. Získava sa z francúzskeho a talianskeho červeného hrozna, ktoré sú bohatým zdrojom antioxidantov – podľa dostupných údajov znižuje hladiny zápalových markerov TNF-alfa a hs-CRP2.

 

Melatonín

Okrem známeho blahodarného pôsobenia tohto hormónu na spánok bol klinickými štúdiami potvrdený jeho priaznivý anti­oxidačný účinok. Ukázalo sa, že melatonín je silnejším antioxidantom ako vitamín E3 a výskum naznačil, že môže ovplyvňovať funkciu bielych krviniek. A to najmä uvoľňovaním cytokínov a iných proteínov, ktoré pomáhajú organizmu bojovať proti infekciám. Ukazuje sa, že v interakcii s imunitným systémom má pravdepodobne antimikrobiálne účinky.

 

Omega-3

Veľmi dôležitým faktorom zvyšujúcim funkčnosť imunity, je príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín z rybieho oleja. Čoraz väčšia pozornosť odborníkov patrí čistému oleju získavanému zo studeno morských planktónových kôrovcov (krilový olej). A to vďaka maximálne dostupnej fosfolipidovej forme omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktorá zabezpečuje dopravu kyselín EPA (eikozapentaénová) a DHA (dokozahexaénová) priamo do buniek!

 

Čistý olej z kôrovcov je tiež zdrojom silného antioxidantu astaxantín. Ten je v porovnaní s antioxidantmi v klasickom rybom oleji (napríklad z lososa, sardiniek, tresky) 50-krát účinnejší! Táto ojedinelá kombinácia vysoko aktívnych látok účinne posilňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha telu zbaviť sa zápalov.

 

1. Singer J., Jonsdottir H.R., Albrich W.C., et.al.: In vitro virucidal activity of Echinaforce, an Echinacea purpurea preparation, against corronaviruses, including common cold coronavirus 229E and SARS-CoV-2. Virology Journal (2020) 17.136 2. Koushki M., Dashattan Nasrin.Amiri, Meshkani R.: Effect of Resveratrol Suplementation on Inflammatory Markers: A Systematic Review and Meta-analysis of randomized Controlled Trials. Clinical Therapeutics (July 2018) 40 (7): 1180-1192 3. Pieri C., Marra M., Moroni F., et al.: Melatonin: a peroxyl radical scavenger more effective than vitamin E. Life Sciences (1994) 55 (15)

Patrí do vydania