Zákerná zlodejka kostí

Aj takto sa zvykne označovať osteoporóza. Donedávna bola považovaná za ochorenie, ktoré sa objavuje výlučne u žien, no ohrozuje a postihuje rovnako i mužov, a dokonca aj deti a mladistvých. Dobrou správou je, že existujú účinné spôsoby jej prevencie.

Zlomeniny, ktoré nemusia byť

Osteoporózou trpí asi 8 percent populácie a je považovaná za epidémiu tretieho tisícročia. Ide o chronické ochorenie kostí, pri ktorom je narušený vzťah medzi tvorbou a úbytkom kostí, ako aj ich hustotou a kvalitou. Spôsobuje, že sa kosti lámu na určitých typických miestach, ako sú predlaktie, stavce a krček stehennej kosti, a to často už pri bežnom zaťažení, ktoré by zdravé kosti nemalo poškodiť. Názov ochorenia je odvodený z gréckeho „osteo“ (kosť) a „poros“ (pór), čo v preklade vlastne znamená „porézna, pórovitá kosť“.

 

Rednutie kostí nebolí

Úbytok kostnej hmoty sa vyvíja pomaly, často aj desiatky rokov. Človek si zvyčajne postupnú stratu opory a stability nevšimne, a tak sa ochorenie podceňuje. Môžu naň poukazovať nevysvetliteľné bolesti chrbta pri zaťažení či postupná strata pôvodnej výšky postavy sprevádzaná zaoblením chrbta – zhrbený postoj. Diagnostikuje sa často až v pokročilom štádiu, keď je príliš neskoro na preventívne opatrenia – po prvej zlomenine.

 

Môže postihnúť každého

Pri vzniku osteoporózy hrá hlavnú úlohu vek, pohlavie (ženy sú na ňu v zásade náchylnejšie z dôvodu normálnych fyziologických zmien) a individuálna predispozícia. No k jej zrodu prispieva aj dlhodobý nedostatok pohybu v mladom veku, ale aj nezdravý životný štýl a choroby, ktoré môžu vyvolať alebo zintenzívniť úbytok kostnej hmoty. Vážnymi rizikovými faktormi, ktoré môžu byť impulzom k rozvoju ochorenia, sú sedavý spôsob života, nezdravá strava, podvýživa a nízka hmotnosť, nedostatok estrogénu u žien či zníženie hladiny testosterónu u mužov, alkohol, kofeín, nikotín a niektoré lieky (kortizón). Ak sa zvýši počet rizikových faktorov (napríklad sa spoja genetická predispozícia, vyšší vek, konzumácia alkoholu či drog a sedavý spôsob života), adekvátne vzrastá pravdepodobnosť vzniku ochorenia. Odhaduje sa, že osteoporóza postihuje pätinu našej dospelej populácie, z toho 1/2 žien a 1/3 mužov vo veku nad 45 rokov. Ale iba desatina z postihnutých mužov sa lieči!

 

Ohrozené aj deti

Osteoporóza sa môže vyvinúť aj u detí a dospievajúcich. Príčiny jej vzniku v mladom veku sú veľmi odlišné, jej spúšťačom môžu byť vážne ochorenia ako juvenilná artritída, cystická fibróza, mentálna anorexia a ďalšie, ale aj niektoré lieky a poslednom čase najmä nedostatok pohybu a pobytu na slnku! Korene osteoporózy často siahajú do detstva práve v tejto súvislosti (keďže deti trávia čoraz viac času za počítačom, mnohým chýba dostatok slnečného vitamínu D3 potrebného pre zdravý rast kostí). Spúšťačom ochorenia môže byť tak znížená hladina vitamínu D v krvi, ale rovnako aj absencia zdravej stravy v tomto veku. Rýchle občerstvenie a kolové nápoje sú dnes trvalými spoločníkmi detí a mladých ľudí a s ich zvyšujúcou sa spotrebou sa automaticky znižuje konzumácia mlieka obsahujúceho potrebný vápnik. Ani zelenina či orechy nie sú stálou súčasťou jedálnička tejto vekovej skupiny. A tak si už v detstve mnohí zarábajú na budúce problémy s obmedzením pohyblivosti. Najlepšou ochranou pred osteoporózou je teda zdravý životný štýl, ktorý sa vyhýba aspoň ovplyvniteľným rizikovým faktorom. Preto je najvyšší čas prijať preventívne opatrenia pre aktívny život.

 

Ako znížiť riziko osteoporózy

Kostra a kosti by nám mali byť oporou počas celého života, preto by sme sa k nim mali správať s náležitou starostlivosťou a ohľaduplnosťou. Strata kostnej hmoty by sa mala rozpoznať a liečiť čo najskôr, a ešte lepšie by bolo jej predísť. Existuje celý rad možností cielenej prevencie, vďaka ktorým človek môže zabrániť jej vzniku, zmierniť postup choroby alebo jej nástup oddialiť. Pri správnej liečbe a potrebnej osobnej zodpovednosti môžu milióny potenciálne postihnutých ľudí hľadieť do budúcnosti bez obáv. K základným preventívnym kameňom patrí pravidelný pohyb a vyvážená zdravá strava obsahujúca potrebné živiny. Medzi najpotrebnejšie živiny na podporu zdravých kostí patria vápnik a vitamíny D3 a K2.

 

Kosti potrebujú vápnik, vitamíny D3 a K2 a pohyb!

Naša kostra sa mení a opotrebováva a je preto nevyhnutné, aby dochádzalo k jej neustálemu obnovovaniu. Na to je v prvom rade potrebný vápnik. Normálne by sme mali telu dodať asi 1 000 mg vápnika denne a po menopauze ešte viac. Tento minerál sa nachádza v mnohých potravinách, hlavne v mliečnych výrobkoch, jeho bohatým zdrojom sú však aj sójové výrobky, tmavozelená listová zelenina, mak, lieskovce, vlašské orechy alebo minerálne vody s jeho obsahom. Pozor však na potraviny obsahujúce fosfáty, ktoré hladinu vápnika v tele znižujú! Nachádzajú sa najmä v údeninách, napr. salámach, kolových nápojoch alebo v konzervačných látkach hotových jedál.

 

No vápnik sám na pevné kosti nestačí. Aby sa z čriev mohol vstrebávať do krvi a zabudovať do kostí, potrebuje telo vitamíny D3 a K2. Vitamín D3 podporuje absorpciu vápnika v organizme. Nezabezpečuje však jeho ďalšiu distribúciu a smerovanie naspäť do kostí – na to je potrebný práve vitamín K2. Ten zásadne ovplyvňuje metabolizmus vápnika – zabraňuje jeho usadzovaniu v krvi a mäkkých tkanivách a prispieva k jeho zabudovávaniu do kostí. Vitamín D zároveň hrá dôležitú úlohu v prevencii pádov, pretože jeho nedostatok zvyšuje náchylnosť k nestabilite a padaniu. Telo si ho vytvára čiastočne prostredníctvom pokožky, keď je vystavené slnečnému žiareniu. V našich zemepisných šírkach však tento zdroj nie je dostatočný, najmä v zime a na jar, a preto sa odporúča v tomto čase ho dopĺňať formou kvalitných výživových doplnkov. Svoju úlohu pri využívaní vápnika zohráva aj horčík. Ak ho telo prijíma v dostatočnom množstve, dokáže vápnik zužitkovávať oveľa lepšie. Tieto dva minerály totiž od seba priamo závisia. Horčík pomáha formovať kosť a je nepriamo prepojený s hormónmi, ktoré regulujú kostný metabolizmus. Bolo preukázané, že doplnenie horčíka pozitívne ovplyvňuje hustotu kostí pri postmenopauzálnej osteoporóze.

 

Na optimálne ukladanie vápnika v kostiach je však v neposlednom rade potrebný dostatočný pohyb v každom veku. Fyzická aktivita podporuje metabolizmus kostí, vďaka čomu sa vápnik môže do kostí zabudovať. Mali by sme sa však ubezpečiť, že si vyberáme športy, ktoré vyvíjajú tlak na kosti, ako sú rôzne cvičenia v domácom prostredí,ľahká gymnastika, nordic walking, beh – aj beh na lyžiach či jazda na bicykli, pretože bunky, ktoré vytvárajú kosti, sa aktivujú iba pri záťaži. Keďže obľúbené plávanie kosti nezaťažuje, je ako profylaxia a podpora pri liečbe osteoporózy menej účinné; blahodarné je však pri problémoch s kĺbmi, ktoré pri plávaní nezaťažujeme.

 

Rizikom dokonca i kašeľ

Pri pokročilej osteoporóze sú kosti už také pórovité, že hrozivé následky môže mať i najmenšia záťaž. Aj obyčajné zdvihnutie tašky, prevrátenie sa v posteli, mierne zakopnutie alebo dokonca kašeľ či kýchnutie môžu viesť k zlomenine stavcov alebo kostí.

 

Čo nám najúčinnejšie pomôže?

Najjednoduchší a najkontrolovanejší spôsob príjmu vápnika a vitamínov D3 a K2 je pomocou takzvaných kombinovaných doplnkov výživy. Pre zdravie svojich kostí môžete siahnuť napríklad po týchto prírodných produktoch Jamieson:

 

Jamieson Vápnik 500 mg s vitamínom D3 1 000 IU; 90 tbl.

Táto dvojkombinácia okrem posilnenia kostí prispieva rovnako k správnej zrážanlivosti krvi a optimálnej látkovej premene, ktorá je dôležitá na tvorbu energie. Podporuje zdravú regeneráciu i činnosť svalov a súčasne priaznivo ovplyvňuje prenos nervových vzruchov. Vďaka obsahu vitamínu D3 má prípravok významnú úlohu aj pri zvyšovaní imunity.

 

Jamieson Vitamíny K2 120 µg a D3 1 000 IU; 30 cps.

Výživový doplnok, ktorý využíva synergické účinky oboch vitamínov, je účinnou podporou zdravia kostí, prispieva tiež k zdravému rastu a udržaniu zdravých zubov a svalov i správnej zrážanlivosti krvi. Vitamín D3 vďaka svojim silným antioxidačným účinkom zmierňuje pôsobenie voľných kyslíkových radikálov a aktivizuje imunitný systém. Prítomnosť vitamínu K2 je neoceniteľná zvlášť pre spätné ukladanie vápnika do kostí v pokročilejšom veku, predovšetkým u žien po menopauze.

 

Jamieson Vápnik 333 mg, horčík 167 mg s vitamínom D3  200 IU; 120 alebo 200 tbl.

Super trojkombinácia, ktorá účinne napomáha v boji proti rednutiu kostí, má strategický význam aj pre zdravý rast a udržanie zdravých zubov, správnu činnosť svalov i posilňovanie imunity. Horčík v nej obsiahnutý pomáha odstraňovať únavu a vyčerpanie, priaznivo pôsobí na psychickú rovnováhu, ako aj na optimálnu činnosť nervového systému a primerané svalové napätie. Vyvážený obsah účinných látok nevyvoláva žiadne nežiaduce účinky, ani ťažkosti pri trávení.

 

Jamieson Vitamíny C 500 mg a D3 500 IU na cmúľanie s príchuťou čerešne; 75 tbl.

Vitamín C podporuje tvorbu špecifického kostného kolagénu, ktorý tvorí organickú mriežku – matricu pre vápnik, ktorý sa zabudováva do kostí. Kolagén je teda neoddeliteľnou súčasťou štruktúry kostí, posilňuje ich pevnosť a celistvosť. Jeho nedostatok v dôsledku prirodzeného úbytku so zvyšujúcim sa vekom vedie k zhoršeniu stavu kostí. Rovnako dohliada i na kondíciu kĺbov, ale aj väzov, šliach i chrupaviek. Vitamín D3 napomáha udržaniu optimálnej hladiny vápnika i jeho správnemu využitiu kostným systémom.

 

Zárukou vysokej čistoty vitamínu D3 v prírodných prípravkoch Jamieson je ochranná značka Quali-D TM. Vitamín D3 sa vyrába z najčistejšieho lanolínu na svete, vyextrahovaného z ovčej vlny. Lanolín získaný zo slnkom zaliatej vlny oviec, žijúcich na vysočinách Austrálie a Nového Zélandu sa pod ochrannou značkou Quali-DTM spracúva dômyselným patentovaným postupom, ktorého výsledkom je čistý vitamín D3 farmaceutickej kvality. „Déčko” Quali-DTM pripravené v takej istej forme, akú telo prirodzene produkuje, keď je vystavené slnečnému žiareniu, sa vďaka maximálnej biologickej dostupnosti účinne a ľahko vstrebáva v tráviacom trakte a predstavuje tak najjednoduchší spôsob, ako organizmu dodať chýbajúci vitamín D3 bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov.

 

Čo je osteopénia

Osteopénia je ochorenie kostí, ktoré je označované ako predstupeň osteoporózy. Ide o úbytok kostnej hmoty, ktorý je hlavným signálom vyššieho rizika budúcej osteoporózy. Ale, a to je veľmi dôležité, nie každý človek s diagnostikovanou osteopéniou sa musí báť, že choroba bude postupovať alebo sa z nej vyvinie osteoporóza. Správnymi krokmi, podobne ako pri prevencii, možno dosiahnuť veľa, vývin postupne zastaviť a predísť ťažším štádiám choroby.

Patrí do vydania