Sila vitamínu D odhalená

Prestížny časopis dTest podrobil testu kvality doplnky výživy s vitamínom D. Medzi najlepšími sa umiestnili Jamieson Vitamíny D3 pre dospelých i pre deti.

Slnko a vitamín D3 sú dôležitou súčasťou nášho vývoja, pretože náš život bol vždy spätý s prírodou. Výskum tohto super vitamínu, ktorý je pomocou ultrafialového žiarenia syntetizovaný v pokožke, neprestajne prináša nové poznatky. Početné štúdie dokazujú, že vitamín D3 môže pomôcť významne znížiť riziko bežných, ako aj chronických ochorení! Je dôležitý pri udržiavaní i v prevencii nášho zdravia.

 

Daň za deficit déčka – civilizačné ochorenia, oslabená imunita

Viaceré nové pozorovania upozorňujú na súvis medzi nedostatkom slnečného vitamínu D3 a celým radom civilizačných ochorení, vrátane kardiovaskulárnych, osteoporózy, cukrovky, ochorení horných a dolných dýchacích ciest či rizikom vzniku mnohých autoimunitných chorôb (reumatoidná artritída, zápalové choroby čreva, skleróza multiplex, psoriáza) či onkologických ochorení.

 

Do popredia čoraz viac vystupujú účinky vitamínu D3 v súvislosti s jeho úlohou v boji proti vírusom, vrátane nového koronavírusu, ktorého agresívny útok je postrachom celej zemegule, najmä u ľudí so zníženou imunitou, ktorí sú najohrozenejšou skupinou jeho vyčíňania.

 

Zistenie, že vitamín D3 poskytuje imunitnému systému „zbrane“ na boj s baktériami a vírusmi bolo publikované v Nature Immunology. Výskum potvrdil, že imunitný systém sa aktivizuje a poskytuje organizmu ochranu pred napadnutím mikroorganizmami len v prítomnosti slnečného vitamínu D3. S vitamínom D3 v krvnom riečisku sa T bunky, najdôležitejší článok imunitného systému, „ozbroja” a začnú vyhľadávať votrelcov, ktorých zničia a z tela vylúčia.

 

Vitamín D3 teda účinkuje tak trochu ako kľúč k „zapaľovaniu” nášho auta, ktoré nepôjde, pokým neotočíme kľúčom a nenaštartujeme motor. Podobne ani náš imunitný systém nebude pracovať, kým nebude aktivovaný vitamínom D3, ktorý, samozrejme, musí byť v organizme prítomný. Ak je ho nedostatok, je treba ho doplniť, najlepšie v dobrej kvalite.

 

Deficit vitamínu D vďaka zmene životného štýlu

Zásluhou zníženej expozície slnečného žiarenia na našu pokožku – tiež pre vyhýbanie sa slnečným lúčom vplyvom nie najšťastnejšej osvety, došlo v uplynulých 20 rokoch k epidémii, ba až pandémii nedostatku vitamínu D3. Jeho deficit sa vyskytuje celosvetovo, patrí k mimoriadne frekventovaným poruchám zdravia.

 

Lekári čoraz častejšie upozorňujú na rapídny pokles vitamínu D3 v organizme detí i dospelých. Je to daň za zmenu životného štýlu, každodenný dlhodobý pobyt v interiéri. Všeobecne akosi zabúdame, že človeku je vlastný prirodzený pohyb vonku, na vzduchu, na slnku, nie posedávanie doma pri televízii či počítači. Odhaduje sa, že nedostatok slnečného vitamínu D3 sa vyskytuje celosvetovo najmenej u 1 miliardy ľudí…

Vitamín D je potrebné dopĺňať už od narodenia

Odborníci upozorňujú na potrebu vyšetrovať koncentráciu tohto vitamínu v krvi a zdôrazňujú nevyhnutnosť dbať počas celého roka o jeho primerané dopĺňanie v každom veku! Deficit vitamínu D dokáže vynikajúco doplniť optimálny prírodný vitamín D3 – cholekalciferol vo forme doplnkov výživy. Účinný spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D3 v krvi je podľa odborníkov okrem intenzívneho, avšak postupného, pobytu na slnku, aj jeho príjem v množstve od 1 000 IU do 2 000 IU denne a pri jeho vysokom deficite – znížená imunita, osteoporóza, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia i niekoľkonásobne viac. Keďže jeho nedostatočná hladina sa zaznamenala aj v materskom mlieku, je podľa pediatrov nevyhnutná jeho suplementácia už od narodenia. U novorodencov od 1. mesiaca a väčších detí odporúčajú lekári príjem 400 IU vitamínu D3 denne, najlepšie formou kvapiek; u väčších detí (od 2 rokov) aj v cmúľacích tabletách, i v dvojnásobnej dávke.

 

Záruka vysokej čistoty vitamínu D – Quali-D™

Vynikajúcou pomocou na ceste k lepšiemu zdraviu nielen pre dospelých, ale aj pre deti, je prírodný vitamín D3 v kanadských prípravkoch Jamieson, ktorý sa vyrába z najčistejšieho lanolínu na svete, vyextrahovaného z ovčej vlny. Lanolín získaný z vlny oviec, pasúcich sa na slnkom zaliatých lúkach a vysočinách Austrálie a Nového Zélandu, sa pod ochrannou značkou Quali-D™ spracúva dômyselným patentovaným postupom. Výsledkom je čistá prírodná forma vitamínu D farmaceutickej kvality. „Déčko” Quali-D™ pripravené v takej istej forme, akú telo prirodzene produkuje, keď je vystavené slnečnému žiareniu, sa vďaka maximálnej biologickej dostupnosti účinne a ľahko vstrebáva v tráviacom trakte. Predstavuje tak najefektívnejší spôsob, ako organizmu dodať chýbajúci vitamín D3 bez ďalších vedľajších nežiaducich účinkov.

 

O kvalite prípravkov s vitamínom D3, ktoré spoločnosť Jamieson vyrába pod ochrannou značkou Quali-D™ svedčí aj ich nedávne ocenenie renomovaným Občianskym združením spotrebiteľov TEST* zverejnené prostredníctvom nezávislého časopisu dTest. Pri nezávislom testovaní v odborných laboratóriách a skúšobniach svoju kvalitu potvrdili prípravky s obsahom vitamínu D3 pre dospelých, ako aj pre deti; umiestili sa medzi najlepšími.

 

*Občianske združenie spotrebiteľov TEST založené v roku 1992 v Českej republike nakupuje všetky testované produkty tak ako bežní spotrebitelia – v maloobchodnej sieti. Ich výber prebieha teda nezávisle od výrobcov a dovozcov, výhradne na základe prieskumu trhu a priania spotrebiteľov. Testovanie výrobkov uskutočňuje v odborných laboratóriách a skúšobniach a s výsledkami testov oboznamuje spotrebiteľov prostredníctvom nezávislého časopisu dTest (od roku 2009 poskytuje svoje služby a informácie aj spotrebiteľom na Slovensku). Občianske združenie TEST je jediná organizácia v Českej republike a na Slovensku spĺňajúca najnáročnejšie kritériá pre zapojenie sa do medzinárodných testov. Objektívne testy publikované v časopise dTest uznáva tiež Európska komisia.

 

Keď chýba vitamín D3

Signály organizmu, ktoré môžu upozorňovať na nedostatok „déčka“:

Vysoký krvný tlak. Málokto z nás si uvedomuje, že vysoký krvný tlak môže byť i dôsledkom nedostatku živín a dôležitých vitamínov v našom tele. Patrí medzi ne i vitamín D.

Únavové zlomeniny. Vitamín D je veľmi dôležitý pre vstrebávanie vápnika a fosforu, a rovnako i pre udržanie dobrej kondície kostí. Ak nám chýba, znamená to oslabenie pre kosti a tým 2-krát vyššie riziko únavových zlomenín.

Svalová slabosť. Keď telu chýba vitamín D, môžeme pozorovať, že naše svaly sú oslabené a celkovo sme unavenejší. Nielen bežná športová činnosť, ale aj obyčajná chôdza po schodoch, nám môžu pripadať ako zdolávanie Lomnického štítu.

Znížená vytrvalosť. Zbystrime pozornosť, ak sa naša kondícia z nejasných dôvodov zhoršuje a nestačíme vykonávať činnosti, ktoré nám predtým nerobili ani najmenšie problémy. Vitamín D pôsobí i na fyzickú vytrvalosť.

Precitlivenosť kože. Telo volá po vitamíne D rôznymi spôsobmi. Jedným z prejavov môže byť bolestivé vnímanie i čo najmenšieho tlaku na povrch kože. Koža môže precitliveno reagovať aj na bežný dotyk.

Mrzutosť. Čoraz častejšie prejavy zlej nálady bez zjavného dôvodu môžu byť odrazom nižšej hladiny serotonínu v mozgu, čo môže súvisieť s absenciou vitamínu D v organizme.

Smútok. Nízka hladina vitamínu D v tele môže vyústiť tiež do melanchólie.

Nespavosť. Nespavosť často pripisujeme stresu a nadmernému množstvu povinností, môže však za ňou stáť i deficit vitamínu D v tele.

 

Viac na www.jamieson.sk

 

Patrí do vydania