Chorý žlčník? Dlho o ňom nemusíte vedieť

Pobolievanie brucha, pocit plnosti, nechutenstvo. Niečo také občas zažije každý, obzvlášť keď to predtým trochu prehnal s hodovaním. Prečo hneď chodiť k lekárovi, no nie? Takto nenápadne sa pritom môže prejavovať aj chronický zápal žlčníka. A ten môže byť skutočne nebezpečný.

Až keď spod rebier na pravej strane začne vystreľovať ostrá bolesť do chrbta, ramena alebo smerom k žalúdku, nastane poplach. Žlčníkový záchvat je tu. V akútnom stave sa neodporúča podávať žiadne analgetiká ani uvoľňujúce lieky, ktoré by mohli skresliť obraz ochorenia pri následnom vyšetrení. Postihnutá osoba nesmie nič jesť ani piť (na nič také asi aj tak nemá chuť), a čo najrýchlejšie by sa mala dostať k lekárovi.

 

Pôvodcom zápalu žlčníka (cholecystitídy) môže byť mikroorganizmus, ktorý spôsobí infekciu. Do žlčníka sa spravidla dostane buď z krvi alebo z tenkého čreva. Rozhodujúcu úlohu pri vzniku zápalu ale väčšinou zohrávajú žlčové kamene, o ktorých pacient nemusí vôbec vedieť. Prečo niekto problémy so žlčníkom má a niekoho iného nikdy nestretnú, to vedci dodnes s absolútnou istotu nevedia. Ľudia, ktorí si radi dopriavajú vysoko kalorické jedlo, sladkosti a dlhodobo sa prejedajú, trápi žlčník častejšie, nedá sa ale povedať, že mastné jedlá sú hlavnou príčinou tohto ochorenia. Vie sa, že významnú úlohu zohrávajú hormóny (ohrozenou skupinou sú ženy po štyridsiatke, najmä tie, ktoré majú za sebou tehotenstvo) a rizikovým faktorom je aj obezita alebo diabetes.

 

Pri liečení ochorenia žlčníka je možné postupovať dvoma spôsobmi. Konzervatívna (neoperačná) liečba spočíva v pokoji na lôžku, prísnej diéte, podávaní liečiv, ktoré utlmia sťahy žlčníka a prikladanie ľadových obkladov. Ak sú príčinou zápalu žlčové kamene, prichádza na rad snaha o ich rozpustenie príslušnými látkami, prípadne rozbitie rázovou vlnou. Poslednou, ale pomerne často využívanou možnosťou je chirurgické odstránenie žlčníka, ktoré sa v dnešnej dobe vykonáva najčastejšie laparoskopicky. Vybrať iba samotné kamene totiž nie je možné, vždy je nutné odstrániť celý žlčník. Netreba sa toho obávať, je to ľahká operácia a žlčník je síce dôležitý orgán, ale dá sa bez problémov žiť aj bez neho. Stačí mierne upraviť životosprávu, neprejedať sa a dodržiavať zásady zdravého stravovania.

Patrí do vydania: 
Október 2020