Protichrípková lekárnička - účinný tromf proti chrípke...

eto strieda jeseň a s ňou typické počasie – nižšia teplota, hmlisté rána, veterné či daždivé dni... A s jeseňou sa ako bumerang každý rok vracia aj obdobie typických jesenných ochorení, najmä chrípky a chrípke podobných ochorení. Tieto zmeny sú veľkou skúškou aj pre náš imunitný systém, ktorý nemusí byť po „letnom prázdninovaní“ na ne bez vonkajšej podpory dostatočne pripravený. Ak však máme po ruke dobre vybavenú homeopatickú „protichrípkovú“ lekárničku, nemusíme sa každoročných jesenných zdravotných komplikácií obávať.

Prečo práve homeopatia?

Homeopatia je prírodná liečba, ktorá stimuluje prirodzené liečebné mechanizmy v tele pacienta, má liečebné aj preventívne účinky. Ak teda priamo nelieči akútne ochorenie, preventívne prispieva k tomu, aby sme v náročnom období zvýšeného šírenia sa infekčných ochorení, neochoreli.

 

„Je všeobecne známe, že homeopatické lieky nemajú vedľajšie účinky a sú vhodné v každom veku, rovnako aj v tehotenstve a u malých detí. Homeopatické lieky sa bez problémov znášajú s chemickými liekmi, ktoré ľudia užívajú a nemusia tak brať ohľad na nejaké neznášanlivosti s inými liečebnými postupmi,“ dopĺňa zoznam predností homeopatických liekov všeobecný lekár MUDr. Pavol Tibenský.

 

„Nie vždy má človek možnosť nechať sa v prípade ťažkostí vyšetriť homeopatom a dostať liek predpísaný na mieru. V takom prípade je možnosť použiť viaczložkové lieky, ktoré obsahujú najbežnejšie homeopatiká na dané ťažkosti, či je to nádcha, kašeľ, bolesti hrdla, problémy s hlasivkami a podobne,“ odporúča odborník na homeopatiu. A tie by nemali chýbať ani v homeopatickej „protichrípkovej“ lekárničke.

 

Aké ochorenia nás trápia na jeseň?

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR sú to:

Chrípka – je jedným z najčastejších infekčných ochorení, ktoré môžu pri niektorých rizikových skupinách viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

Prechladnutie a iné respiračné ochorenia – s poklesom vonkajších teplôt sa vo zvýšenej miere prejavujú okrem chrípky aj iné respiračné ochorenia, ktoré sú najčastejšie spôsobené rinovírusmi, adenovírusmi, respiračným synciciálnym vírusom, prípadne baktériou Mycoplasmapneumoniae. 

Alergie – peľová sezóna zvyčajne trvá do konca októbra.

Depresia – na jeseň začína ubúdať aj zo slnečného svitu, čo ovplyvňuje náladu, vyvoláva únavu či apatiu.

 

Jeseň a zima preverujú našu imunitu

Výkonný imunitný systém je zrkadlom našej starostlivosti o zdravie.

 

„Od útleho veku ho budujeme najmä vyváženou zdravou stravou s dostatkom vitamínov a minerálov, zdravou životosprávou s dostatkom spánku a pohybu na čerstvom vzduchu a primeranou hygienou,“ hovorí detská lekárka MUDr. Ivana Poradová, ktorá jeseň označuje za rizikové obdobie najmä pre deti, ktoré ešte nemajú dostatočne vybudovanú imunitu, ale sú vystavované pobytu v detských kolektívoch, kde sa infekčné ochorenia rýchlejšie šíria. Zároveň dodáva, že imunite môžeme v náročných obdobiach pomôcť čeliť útokom rôznych patogénov bezpečnou prírodnou cestou. „Vyhnúť sa chrípke, nádche, či kašľu pomôže aj homeopatia. Kvôli typickým jesenným ochoreniam je vhodné začať s prevenciou homeopatikami už od septembra a pokračovať až do konca marca.“

 

„Homeopatia nie je len prostriedok na liečbu ochorení súvisiacich s chrípkou a prechladnutím, ale aj účinnou prevenciou pred týmito ochoreniami a v neposlednom rade aj cestou na budovanie vlastnej imunity,“ hovorí prezident Slovenskej lekárskej homeopatickej spoločnosti MUDr. Pavol Tibenský.

 

A čo by nemalo podľa odborníkov vo našej protichrípkovej homeopatickej lekárničke chýbať?

OSCILLOCOCCINUM je homeopatický liek, ktorý je už tradične používaný pri liečbe chrípkových stavov (horúčka, prechladnutie, bolesti). Je to jednozložkový liek, ktorý nešpecificky posilňuje protivírusovú imunitu.

 

Odporúčaná dávka musí byť upravená v závislosti na vývoji ochorenia:

V čase zvýšeného výskytu chrípkových ochorení: 1 dávka 1-krát týždenne.

Pri prvých príznakoch chrípkového stavu: 1 dávka čo najskôr. Následne zopakovať ešte 2-3-krát v šesťhodinovom intervale.

V rozvinutom štádiu chrípkového stavu: 1 dávka ráno a večer počas 1-3 dní.

 

Použitie: Obsah 1 dávky (predstavuje 1 celá tubička piluliek) sa nechá voľne rozpustiť pod jazykom. U dojčiat možno dávku rozpustiť v malom množstve vody a podať v dojčenskej fľaši. Oscillococcinum sa podáva najlepšie nalačno s odstupom medzi jedlami alebo s určitým časovým odstupom od hlavných jedál (1/4 hodiny pred jedlom, alebo 1 hodinu po jedle). Oscillococcinum je tým účinnejšie a nástup jeho účinku je tým rýchlejší, čím skôr je podané. Dávkovanie je rovnaké pre všetky vekové kategórie, vrátane tehotných žien a detí. Homeopatické lieky sa neužívajú presne na minútu či hodinu ako antibiotiká, ak liek zabudnete užiť, neužívajte dvojnásobnú dávku – účinok sa tým nezvýši.

 

HOMEOGENE 9 je homeopatický liek, ktorý sa tradične používa pri liečbe bolestí hrdla, zachrípnutia a zápaloch hrtana. Je to viaczložkový liek, ktorý obsahuje minerálne i rastlinné zložky.

 

Odporúčané dávkovanie:

Dospelí a deti: 1 tabletu nechať voľne rozpustiť v ústach každú hodinu medzi jedlami. Predlžovať intervaly podávania v závislosti od zlepšenia stavu. Deti do 1 roka (dojčatá): Liek možno podať rozpustený v troške vody.

 

HOMEOVOX je homeopatický liek, tradične používaný pri chrapote, únave hlasiviek, zápaloch hrtana, strate hlasu. Homeovox je vhodnejší pre pacientov, ktorým sa k miestnym príznakom dýchacích ciest pridružujú príznaky celkové, najmä teplota a hlieny, ktoré sa pri ochorení tvoria a sú hustejšie a väzkejšie.

 

Odporúčaná dávka:

Liečebne: 2 obalené tablety každú hodinu.

Preventívne: 2 obalené tablety 5-krát denne. Nechať voľne rozpustiť v ústach alebo v malom množstve vody medzi jedlami. U detí predškolského veku užívať iba na odporúčanie lekára.

 

PARAGRIPPE je homeopatický liek, ktorý sa tradične používa pri podpornej liečbe začínajúcich a rozvinutých foriem chrípkového ochorenia a na liečbu jeho symptómov ako sú bolesti hlavy, horúčka a podobne.

 

Odporúčaná dávka:

Dospelí a deti: 2 tablety pri prvých príznakoch nechať voľne rozpustiť v ústach. Opakovať každú 1 až 2 hodiny. Predlžovať intervaly podávania v závislosti od zlepšenia stavu.

Deti do 1 roka (dojčatá): Tento liek je možné podať rozpustený v troške vody.

STODAL je účinný komplexný homeopatický liek vhodný tak pri vlhkom ako aj pri suchom kašli. Je možné ho kombinovať s antibiotikami a je vhodný pre celú rodinu. Nie je návykový a nevyvoláva ospalosť. Stodal je jediný prírodný liek vo forme sirupu, ktorý účinkuje tak na vlhký ako aj suchý kašeľ.

 

CORYZALIA je homeopatický liek používaný na symptomatickú liečbu nádchy a ochorení nosohltana.

 

Odporúčaná dávka:

Dospelí a deti: Obvykle sa užíva v dávke 1 obalená tableta každú hodinu od okamihu prvých prejavov choroby. Intervaly podávania predlžujeme v závislosti od zlepšenia stavu. Ak sa príznaky ochorenia nezlepšia do 3 dní, alebo ak sa zhoršia, je potrebné obrátiť sa na lekára. Tablety sa nechajú voľne rozpustiť v ústach. Deti do 1 roka (dojčatá): liek je možné podať rozdrvený a  rozpustený v troške vody. „Uvedené lieky môžu mnohým jedincom pomôcť v prípade bežných ochorení a ich účinok by sa mal dostaviť do troch dní. To je obvykle čas, kedy samoliečba bez účinku je dôvodom na návštevu lekára,“ konštatuje MUDr. Pavol Tibenský.

 

A odborník na záver dodáva, že podľa hesla – v zdravom tele – zdravý duch, závisí kvalita fyzického zdravia aj od psychiky a naopak. „Jedinci, ktorých imunita je oslabená viac psychickou záťažou ako faktormi infekčnými či meteorologickými, by mali uvažovať pri výbere zo spomínaných liekov nad tými, ktoré obsahujú lieky s účinkom na veľké množstvo orgánov a orgánových systémov, psychiku nevynímajúc a v tomto prípade je ideálnou voľbou SÉDATIF PC.“

 

Sédatif PC je homeopatický liek, ktorý pomáha pri nervozite a poruchách spánku.

• Pomáha odstraňovať psychosomatické ochorenia a stavy.

• Eliminuje nepríjemné pocity búšenia srdca na hrudi.

• Zmierňuje stresové stavy, citové napätie a napomáha lepšej nálade.

• Zlepšuje celkovú kvalitu spánku narušeného zvýšeným nepokojom či stresovými stavmi.

•  Nevyvoláva ospalosť, neovplyvňuje pozornosť, nie je návykový a môže sa užívať v kombinácii s inými liekmi.

 

Odporúčané dávkovanie:

Odporúčané denné užívanie je trikrát denne 2 tablety pred jedlom: ráno, na obed a večer. Liečba nesmie presiahnuť 2 týždne. Ak po 7 dňoch symptómy pretrvávajú alebo sa zhoršujú, pacient by sa mal obrátiť na svojho lekára.

 

Čo by ste mali vedieť o chrípke?

Chrípková sezóna na severnej pologuli trvá od októbra do konca apríla nasledujúceho roku (od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka).

 

Chrípka nie je banálne ochorenie

Chrípka je vysoko nákazlivé a rýchlo sa šíriace infekčné ochorenie dýchacích ciest. Patrí medzi najčastejšie ľudské infekčné ochorenia. Nákaza sa prenáša kvapôčkovou infekciou. V niektorých prípadoch môže mať chrípka vážny priebeh s komplikáciami. Vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích  ciest, čo uľahčuje jej bakteriálnu  infekciu,  takže  súčasne s vírusovou  infekciou, alebo v nadväznosti na ňu, vznikajú aj bakteriálne zápaly ucha, prínosových a čelových dutín, nosa, priedušiek a zápal pľúc.

 

Ako sa šíri chrípka?

Prameňom pôvodcu chrípky je chorý človek v akútnom štádiu ochorenia. Chrípka sa rýchlo šíri vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašli a kýchaní. Zriedkavo dochádza k prenosu aj nepriamo – predmetmi a rukami kontaminovanými výlučkami horných dýchacích ciest alebo spojovky. Vstupnou bránou sú horné dýchacie cesty a spojovky.

 

Obdobie nákazlivosti, teda obdobie, kedy sa od chorého na chrípku môžu nakaziť ľudia v jeho okolí, je 3–5 dní od vzniku príznakov u dospelých a do 7 dní u malých detí. Najvyššia nákazlivosť je na začiatku ochorenia.

 

Vírus chrípky je premenlivý

Pôvodcom ochorenia na chrípku je vírus chrípky. Rozlišujú sa tri typy vírusov  chrípky označované A, B, C. Kým vírusy chrípky  typu B a C vyvolávajú  infekcie len u človeka, vírusy chrípky A boli izolované aj z rôznych zvierat, najmä vtákov, prasiat a koní.

 

Medzi chrípkou a prechladnutím je rozdiel

Je náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií a mnoho ľudí si ju mýli  so silným prechladnutím.

 

Chrípka má náhly nástup príznakov z plného zdravia, je sprevádzaná vysokou teplotou (38°C). Typickým úvodným príznakom je bolesť kĺbov, silná bolesť hlavy – často za očami, bolesť svalov. Prejavuje sa suchým a dráždivým kašľom, často sa objaví zimnica a triaška, po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3-5 dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.

Prechladnutie. Príznaky prechladnutia sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo. Toto ochorenie je obmedzené na horné dýchacie cesty, nevzniká náhle z plného zdravia triaškou. Prechladnutie nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov. Príznaky bežného prechladnutia trvajú kratšie

a komplikácie ako zápal pľúc sa vyskytujú zriedka.

 

Chrípku treba vyležať, príznaky prechladnutia ustúpia za pár dní

Liečba chrípky je v kompetencii klinických lekárov. Ochorenie by sa v žiadnom prípade nemalo prechodiť, je potrebné ho vyležať. Liečba chrípky je symptomatická. Spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest. Ide o vírusové ochorenie, preto sa nelieči antibiotikami. Antibiotiká sa pri nekomplikovanom priebehu bežne nepoužívajú, pretože na vírus chrípky neúčinkujú. Používajú sa iba ak je chrípka komplikovaná sekundárne bakteriálnou infekciou.

 

Za dôležitý sa považuje zvýšený príjem tekutín, vitamínov a pokoj na lôžku. Únavu a malátnosť však možno pociťovať ešte niekoľko dní, či týždňov po ústupe chrípky.

 

Vírus chrípky prežije na niektorých povrchoch aj dva dni

Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8-12 hodín. Na hladkých (neporéznych) povrchoch je to dokonca 24-48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty je umývanie rúk jednou zo základných foriem prevencie chrípky. INPES (Francúzsky národný inštitút prevencie a zdravotníckej výchovy) dokázal, že až 80 % vírusov sa šíri dotykom rúk, preto je hygiena rúk v tomto období mimoriadne dôležitá. Naučili sme sa ju dodržiavať aj počas pandémie nového koronavírusu, tak v našich dobrých novovytvorených hygienických stereotypoch vytrvajme aj naďalej!Chrípkou sa môžeme nakaziť viackrát za sezónu.

 

Zdroj www.ruvzpo.sk/chripka.htm

Patrí do vydania