Nebojte sa riešiť problém hemoroidov včas

V električke radšej postojíte, dlhé sedenie na poradách alebo neodkladná práca za počítačom vám spôsobuje utrpenie, vyhýbate sa doteraz príjemným kultúrnym zážitkom, posedeniam s priateľmi na káve či obľúbenému športu a celé vaše prežívanie sa sústreďuje len na jeden bod tela? Na ten, o ktorom sa nahlas nehovorí?

Na hemoroidy sa síce neumiera, ale dokážu človeku poriadne znepríjemniť nielen pracovný, ale aj osobný život. „Koronakríza“ u mnohých tento chúlostivý problém len vystupňovala, pretože sme viac sedeli doma a automaticky sme prichádzali o pohyb. A pritom existuje účinné a zdanlivo jednoduché riešenie. A jeho výnimočnosťou je aj to, že rýdzo slovenské. Spoznajte Príbeh unikátneho slovenského produktu.

 

Na hemoroidy sa neumiera, ale...

Hemoroidné ochorenie patrí k najrozšírenejším civilizačným ochoreniam 21. storočia a podľa štatistík postihuje až 75 % ľudí vo veku od 25 rokov. Pre postihnutého predstavuje psychický stres, spojený s bolesťou, obmedzením a celkovým dopadom na kvalitu života, najmä v jeho pokročilejších štádiách. Napriek tomu ho ľudia dlho podceňujú a jeho riešenie stále odkladajú.

 

„K nám väčšinou prídu ľudia, ktorí už majú vážnejšie ťažkosti. Ani nie kvôli tomu, že by sa hanbili, ale skôr preto, že tento problém nepokladajú zo začiatku za závažný. Príznaky ochorenia v každodennom živote podceňujú so zdôvodneniami, že ide o následok dlhého sedenia alebo nedostatočného pitného režimu. Ide skôr o nevedomosť o ochorení a neinformovanosť o tom, kedy treba navštíviť lekára,“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Soňa Ostrovská.

 

Hemoroidy máme všetci, ale...

Aj v konečníku, tak ako v celom našom organizme, sa nachádzajú žilové pletence. Hemoroidy sú teda normálne anatomické štruktúry. Aj tu však v súvislosti s vekom alebo rizikovými faktormi dochádza k degenerácii a ochabovaniu cievnych stien. K žilovému ochoreniu označovanému ako hemoroidy prichádza vtedy, keď sa žily zväčšia a zapália.

 

Príčin vzniku hemoroidného ochorenia je viacero. „Patria k nim genetika, obezita, sedavý spôsob života, zlá životospráva. Objavujú sa u ľudí, ktorí často trpia hnačkami alebo chronickou zápchou. Z profesií sú kvôli dlhému sedeniu ohrození šoféri a ľudia, ktorí zdvíhajú ťažké predmety. Hemoroidy sú aj častým problémom tehotných žien, môžu sa objaviť aj ako dôsledok pôrodu. Nezanedbateľným rizikovým faktorom je aj stres a emočné napätie. A napriek tomu, že športovci sa hýbu, aj tí často s hemoroidmi bojujú, napríklad pri cyklistike, fitness, silových, vodných či jazdeckých športoch,“ konkretizuje príčiny ochorenia MUDr. Soňa Ostrovská.

 

Podľa lokalizácie ochorenia rozlišujeme vonkajšie a vnútorné hemoroidy

• Vonkajšie hemoroidy sú menej časté, nachádzajú sa pod pokožkou, v okolí análneho otvoru, vo forme malých mäkkých modrých uzlov. Často sú bolestivé a sprevádzajú ich opuchy, podráždenie a svrbenie.

• Vnútorné hemoroidy sú skryté vo vnútri konečníka, zväčša nebolia a veľa ľudí ani nevie, že ich má. Pri podráždení môžu krvácať. Vyskytujú sa častejšie a súvisia s nadmernou námahou pri vyprázdňovaní čreva, tvoria sa na stene konečníka približne 3 cm od análneho otvoru. Ojedinele môže dôjsť k ich vystúpeniu z konečníka, pokiaľ sú veľké. Prejavujú sa krvácaním jasnočervenej farby a tvorbou hlienu, bolestivosť sa dostavuje až v pokročilejších štádiách.

 

Čo by nás malo priviesť do ordinácie lekára?

MUDr. Soňa Ostrovská hovorí, že prvé príznaky ochorenia sú mierne. „Môžu sa prejavovať len diskomfortom v oblasti konečníka alebo pocitom cudzieho telesa. Potom sa pridáva nepríjemné pálenie, svrbenie, jemné krvácanie, ktoré objavíme na toaletnom papieri. Väčšie krvácanie a mokvanie už privádza ľudí k lekárovi.“ Podľa skúseností odborníčky sa ľudia najskôr usilujú zmierniť príznaky samoliečbou prípravkami z lekárne a netušia prečo je dôležité prísť k lekárovi už v počiatočných štádiách ochorenia a prečo sa aj o túto časť tela treba starať.

 

„Ľudia sa skôr obávajú rakoviny konečníka, ale aj následky hemoroidov môžu byť veľmi vážne. Na začiatku je len mierna bolesť, pridáva sa krvácanie, zápal, opuch, mokvanie, silná bolesť, trombóza, otvorené rany, ktoré sa ťažšie hoja, trvalé poruchy vyprázdňovania – až sem môže zájsť zanedbávanie či podceňovanie hemoroidného ochorenia,“ varuje MUDr. Ostrovská.

 

Medzi obvyklé príznaky ochorenia patria:

• krvácanie v stolici (svetlá krv na toaletnom papieri)

• svrbenie, pálenie

• pocit vlhka, mokvanie

• bolesť, na začiatku skôr pocit tupého tlaku

• pri postupujúcom ochorení prolaps (vyčnievanie) hemoroidov

 

Riešenie je tým jednoduchšie, čím skôr s ním začneme...

Aj keď sa pri prežívaní tohto chúlostivého problému celá naša myseľ sústredí len na jeden bod tela, ten o ktorom sa veľmi nahlas nehovorí, pri otvorenej a včasnej komunikácii s lekárom zistíme, že riešenia nie sú také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá.

 

„Hemoroidy sa dajú veľmi účinne liečiť režimovými opatreniami, konzervatívnou alebo chirurgickou liečbou,“ upresňuje všeobecná lekárka Soňa Ostrovská. Chirurgická liečba je aplikovaná pri vyšších štádiách ochorenia, v 3. až 4. štádiu, keď sú hemoroidy už veľké. „Začiatočné štádiá sa dajú dobre zvládnuť konzervatívnou liečbou, ktorá môže byť lokálna alebo celková. Do tejto skupiny patria rôzne lieky a zdravotnícke pomôcky, ktoré obsahujú kombináciu liečiv a účinných látok, ktoré na jednej strane miernia bolesť a na strane druhej majú protizápalové účinky“.

 

Liečba hemoroidov „po slovensky“ – RECTOVENAL® ACUTE originálne slovenské riešenie

K moderným preparátom pri liečbe hemoroidov patrí zdravotnícka pomôcka RECTOVENAL® ACUTE – anorektálny gél na hemoroidy. Ide o kombináciu prírodných flavonoidov – extraktu dubovej kôry, diosmínu a hesperidínu. Okrem toho, že má unikátne prírodné zloženie a dokáže pomáhať nielen pri akútnych problémoch, ale aj v prevencii, jeho prednosťou je aj fakt, že ide o originálny slovenský pôvod. RECTOVENAL® ACUTE vyvinul PharmDr. Ján Tomasch v laboratóriách slovenskej farmaceutickej spoločnosti VULM. Unikátnu zdravotnícku pomôcku distribuuje farmaceutická firma STADA.

 

„Výsledky biomedicínskeho výskumu, ktorý prebiehal v ambulanciách lekárov (chirurg, cievny chirurg, praktický lekár) a vo verejných lekárňach ukázali, že po aplikácii zdravotníckej pomôcky u väčšiny pacientov zníženiu bolestivosti v análnej oblasti do 12 hodín po podaní, pričom sa u väčšiny prípadov po aplikácii vôbec nedostavila alebo bola znížená krvácavosť z análnej oblasti. Subjektívny pocit odznenia bolesti začínal už pod hranicou 15 minút. Najvyššie percento pacientov s pocitom bolestivosti udáva odznenie bolesti už do 15 minút od aplikácie,“ opisuje účinky zdravotníckej pomôcky PharmDr. Ján Tomasch.

 

„Táto pomôcka je veľmi účinná, pretože je kombináciou troch látok, ktoré veľmi účinne vplývajú na ošetrenie a udržiavanie hemoroidov v stave pokoja,“ vyzdvihuje prednosti zdravotníckej pomôckyRECTOVENAL® ACUTE MUDr. Soňa Ostrovská, ktorá oceňuje najmä jej unikátne prírodné zloženie.

 

„A predstavuje aj jeden z účinných prostriedkov, ktorý zabraňuje rozvoju hemoroidné ochorenia do „kritického bodu“. Produkt je dostupný v kamenných aj online lekárňach.

 

4 štádiá hemoroidov:

1. žily sú rozšírené, ale nie sú závažné problémy, občas slabé krvácanie,

2. žily sú väčšie, žilový pletenec sa môže vysúvať do análneho kanála, sám sa spontánne vráti naspäť,

3. hemoroidy vychádzajú von z konečníka, dajú sa zasunúť naspäť, často krvá­cajú,

4. hemoroidy stále vyčnievajú von, nedajú sa zasunúť späť, sú fixované vonku a vždy sprevádzané komplikáciami.

 

Pacienti s ochorením v 1. – 2. štádiu sú indikovaní na konzervatívnu, resp. miniinvazívnu liečbu. Pacienti s 3. – 4. štádiom ochorenia sú indikovaní na chirurgickú liečbu.

 

Tipy ako zmierniť príznaky hemoroidov režimovými opatreniami:

• Pite veľa vody, jedzte potraviny s vysokým obsahom vlákniny na podporu mäkkej stolice.

• Udržujte si primeranú telesnú hmotnosť.

• Dlhé sedenie prerušujte prestávkami s pohybom.

• Vhodný je dostatočný a vhodne zvolený pohyb (napr. plávanie, turistika).

• Navštevujte toaletu vtedy, keď je treba, vyprázdňovanie neodkladajte, aby nevznikla zápcha.

• Udržujte oblasť konečníka čistú.

• Používajte studené obklady, alebo vrecká s ľadom na zmiernenie svrbenia a bolesti.

-LĽ+R-

 

FQA – najčastejšie otázky pacientov

 

Sú hemoroidy dedičné?

Genetika zohráva pri tomto ochorení svoju úlohu. Pokiaľ máte v rodine príbuzného prvého stupňa, ktorý týmto ochorením trpí, máte vyššiu predispozíciu na jeho objavenie sa. V takomto prípade je o to viac dôležité dodržiavanie zásad správnej životosprávy.

 

Môže z hemoroidov vzniknúť rakovina?

Hemoroidné ochorenie samo o sebe neznamená vyššie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, treba si ale uvedomiť, že obidve ochorenia môžu mať spoločné príznaky. Je preto potrebné navštíviť lekára, ktorý diagnostikou zistí pôvod ochorenia.

 

Ako sa zisťuje, že mám hemoroidy?

Diagnostika obvykle zahŕňa vizuálne vyšetrenie konečníka a análneho otvoru aspexiou (vyšetrenie pohľadom) a palpáciou (vyšetrenie pohmatom). V prípade komplikovaných hemoroidov sa používa aj kolonoskopia či rektoskopia.

 

Je bezpečné liečiť hemoroidy v tehotenstve?

Skúsenosť s hemoroidmi má počas tehotenstva, väčšinou v poslednom trimestri, až 80 percent žien. Väčšina lokálnych prostriedkov na zmiernenie ťažkostí sa kvôli svojmu zloženiu pre tehotné ženy neodporúča. Výnimku tvoria pomôcky s obsahom flavonoidov, ktoré sú bezpečné aj v tehotenstve. Patrí k nim aj RECTOVENAL® ACUTE.

 

Môžu hemoroidy zmiznúť samé?

Nie.

 

Pohľad do histórie...

 

• Prvé záznamy o problémoch s hemoroidmi sa objavujú už v Chammurapiho zákonníku z Mezopotámie a starovekého Egypta. Každý faraón mal svojho „strážcu konečníka“. Bol ním odborný lekár, ktorý sa staral o vládcove zdravie. Problémy v oblasti konečníka sa liečili vykurovaním vnútorností vonnými olejmi alebo aplikáciou čapíkov z ovčej vlny, namočených v zvieracej žlči, ktoré mali podporiť vyprázdňovanie.

• Slovo hemoroid je odvodené z gréckeho „haema“ (krv) a „rhoos“ (tečúci) a primárne ho použil Hippokrates na opis toku krvi z análnych vén. Vznik hemoroidov prisudzoval vplyvu jednej z telesných tekutín – žlče na žily v konečníku. Okrem liečby špeciálnymi rozžeraveným železom, odporúčal ošetrovanie obkladmi namáčanými vo víne.

• Jednou z prvých operácií hemoroidov bol zákrok z roku 1686 uskutočnený u Ľudovíta XIV., ktorého operoval lekár Charles F. Fénix. Francúzky kráľ bol vyhlásený gurmán a každý deň sa neúmerne prejedal.

• Problémami s hemoroidmi údajne trpel aj Napoleon Bonaparte, ktorý sa podľa niektorých historikov dokonca kvôli tomuto ochoreniu nemohol úplne sústrediť na priebeh bitky u Waterloo. Že by to bol dôvod toho ako bitka nakoniec skončila?

Patrí do vydania