Objavte Východnú Moravu

Východná Morava je turistický región, ktorý pokrýva územie Zlínskeho kraja. Jeho dostupnosť pre návštevníkov zo Slovenska je viac ako vynikajúca, veď spoločná hranica má dĺžku vyše 200 kilometrov. Navyše Východná Morava ponúka množstvo zážitkov a jedinečných lokalít. Nájdete tu ciele tradičné aj tie neobjavené, kde si môžete spraviť výlet mimo davy, zažijete kempovanie, ale aj luxus vo vyhlásených wellnessh hoteloch, pochutnáte si na top modernej gastronómii alebo na klasických pokrmoch Valašska či Slovácka, zažijete romantiku vo dvoch alebo dobrodružný výlet s rodinou. Neváhajte a vyrazte „za humná“, Východná Morava na vás čaká.

Krajské mesto Zlín je celkom iste jedným z TOP cieľov, kde je možné sa vybrať napríklad na predĺžený víkend. Zaujme vás funkcionalistická architektúra celého mesta, môžete „precestovať“ celý svet s renomovanými cestovateľmi Hanzelkom a Zikmundom, naučiť sa animovať vo Filmovom uzle, alebo absolvovať kurz varenia v Obchodnom dome. Čerešničkou na torte bude celkom iste Zoo Zlín, ktorá patrí v Európe k tomu najlepšiemu v oblasti zooparkov. Zoo ponúka možnosť zakúpenia zvýhodnenej elektronickej vstupenky, v celom areáli je možné platiť v eurách, je tu dostatočná kapacita parkovania.

 

Fenomén Baťa
Zlín, to je tiež mesto spojené s legendárnym podnikateľom Tomášom Baťom a firmou Baťa. Čo sa vám vybaví, keď sa povie Baťa? Pohodlné topánky? Jedinečná architektúra mesta Zlín? A čo by ste povedali širšiemu poznaniu baťovského fenoménu a zistili napríklad, že Baťa nie sú len topánky a že k tejto značke patrilo tridsať ďalších odborov? Trebárs výroba strojov, lietadiel, pneumatík, bicyklov, stavebníctvo, výroba potravín, textilu, papiera. Firma Baťa mala vlastnú vnútropodnikovú banku, vlastné nemocnice, vlastné filmové štúdio. A tiež vlastné obchody, školy, sociálnu a zdravotnú starostlivosť. O všetkom, čo s témou Baťa súvisí, sa dozviete priamo v bývalom továrenskom areáli v Múzeu juhovýchodnej Moravy. Je tu vybudovaná excelentná expozícia nazvaná „Princip Baťa – dříve fantazie, nyní skutečnost“. Odkaz tragicky zosnulého Tomáša Baťu zachováva symbolicky Pamätník T. Baťu v Zlíne. Príbeh firmy možno sledovať nielen v Zlíne, ale aj v ďalších miestach – v Otrokoviciach, Napajedlach, v pohorí Chřiby, vo Vsetíne či vo Vizoviciach. Ostatne Vizovice, to je tiež miesto, ktoré stojí za návštevu. Neveľké mesto vzdialené 14 kilometrov od Zlína, sa považuje za „hlavné mesto slivovice“. Táto preslávená „valašská medicína“ je tu tradičným produktom, zaujímavosťou je aj to, že tunajšia likérka bola založená v roku 1894, teda v rovnakom roku, ako firma Baťa. Oba podniky dnes patria medzi svetové špičky vo svojom odbore. Vo Vizoviciach sa ponúka prehliadka Návštevníckeho centra R. Jelínek, ktorá vás prevedie minulosťou i súčasnosťou firmy, pritom nahliadnete pod pokrievku výroby ovocných destilátov a ochutnáte aj miestne sušené slivky.

 

Ďalej potom nesmiete vynechať návštevu skvostného vizovického zámku s neuveriteľne zachovaným pôvodným interiérom, posedenie v miestnej čokoládovni, prehliadku Hasičského múzea, alebo sa vybrať na prechádzku k Janovmu hradu. Ak by ste mali čas navyše, stojí za to prejsť do vedľajšej dediny Jasenná a navštíviť tunajšie „fojtství“. Alebo kúsok ďalej vyšliapnuť na rozhľadňu Vartovna, ktorá je prezývaná „valašskou Eiffelovkou“.

 

Romantika vo dvoch
Ak máte radi romantiku, relax, krásne hotely, ale aj aktívne vyžitie, objavte pre seba a svoje zdravie Luhačovice. Najväčšie moravské kúpele, ktoré sú po stáročia vyhlásené vysokou účinnosťou liečebných pobytov a procedúr. Hovoriť by o tom mohol hudobný skladateľ Leoš Janáček, ktorý tu čerpal energiu a zdravie po 25 sezón. Dnešné Luhačovice nie sú zďaleka len miestom kúpeľných pobytov. Mestečko je ako stvorené pre romantický víkend, ozdravný pobyt, ale aj pre dovolenku s rodinou. Poskytuje útulné hotely, hotelíky, penzióny, kaviarne a romantické zákutia. K tomu všetkému môžete pridať krásnu prírodu podhoria tajomných Bielych Karpát s neopakovateľnou atmosférou doplnenou tajomným príbehom žítkovských bohýň.

 

Na Východnej Morave silné zážitky sľubujú tiež prehliadky zaujímavých hradov a zámkov. Mnohé z nich sa stali predmetom záujmu filmárov. Viete napríklad, kde sa nakrúcal oscarový veľkofilm Amadeus alebo film Mária Terézia? Predsa v Kroměříži, v Arcibiskupskom zámku, mieste, ktoré je zapísané na zozname UNESCO. Rozprávkový zážitok si odnesiete aj z romantického zámku a parku v Buchloviciach, ktorý patrí k barokovým skvostom. Neďaleký, nikdy nedobytý stredoveký hrad Buchlov zasa patrí medzi najstaršie verejné múzeá v českých krajinách, expozície tu boli sprístupnené už v roku 1848.

 

Dobrodružný výlet

Ak ste fanúšikom prírody, turistiky, najmä tej cyklo, objavíte na Východnej Morave cyklistický raj. Je jedno, či radšej jazdíte po cyklotrasách alebo lesom. S bicyklom vás to tu bude baviť. Beskydy a Javorníky vedia stavať pred svojich návštevníkov zábavné výzvy. Vezmite si napríklad horský bicykel a vyrazte zo Vsetína na 45 km dlhý hrebeň Vsetínskych Beskýd. Potom k tomu pridajte 55 km dlhú hrebeňovku Javorníkov, vedúcu prevažne po česko-slovenskej hranici. Základňu môžete mať priamo na hrebeni, napríklad na Kohútke. To sú trasy pre dobre trénovaných bikerov. Pre pohodových cyklistov sa ponúkajú zábavné okruhy v údolí Vsetínskej Bečvy v okolí Velkých Karlovíc či Vsetína, ale aj na Rožnovsku. Pre adrenalínové zážitky sa vyberte do niektorej bikearény s atraktívnymi singletrailami. Pohodovú jazdu zažijete na cykloceste okolo Baťovho kanála. 80 km dlhá, rovinatá cyklotrasa spája historické mestá – moravský Kroměříž a slovenskú Skalicu. Navyše umožňuje ojedinelú kombináciu zážitkov – môžete si požičať hausbót a časť úsekov sa plaviť na lodi, časť potom šliapať na bicykli. Okolie Baťovho kanála ponúka aj ďalšie vyžitie. Vybrať sa môžete za históriou, dobrým jedlom, vínom či zábavou a ochutnať naše Slovácko.

 

Viac inšpirácií nájdete na: www.kudyznudy.cz

Patrí do vydania: 
Júl - August 2020