Fajčiari si uvedomujú smrteľné riziká - závislosti sa zbaviť nedokážu

Vo svete fajčí 1,1 miliardy ľudí a do roku 2025 sa očakáva zvýšenie až na 1,6 miliardy. Táto celosvetová epidémia, žiaľ, neobchádza ani našu krajinu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku fajčí denne až 23 % dospelých Slovákov. Počet fajčiarov pritom neustále rastie, čím kopírujeme celosvetový trend. Zbaviť sa závislosti od nikotínu nie je pritom jednoduché ani napriek faktu, že si fajčiari uvedomujú vážne riziká tohto zlozvyku. Potvrdil to aj prieskum lekární Dr.Max, podľa ktorého si až 90 % fajčiarov uvedomuje negatívne vplyvy na zdravie vrátane rakoviny pľúc a iných pľúcnych ochorení, napriek tomu ich to od fajčenia neodrádza.

Celoslovenský prieskum bol realizovaný prostredníctvom dotazníka vo viac ako 300 lekárňach Dr.Max na vzorke 9 560 zákazníkov, ktorí sa zúčastnili na odborno-preventívnej kampani Dni zdravého dýchacieho systému. Okrem neschopnosti vyrovnať sa so závislosťou od nikotínu priniesol prieskum aj ďalšie zásadné zistenia. Viac ako 70 % opýtaných fajčiarov nepovažuje preventívne prehliadky za dôležité pre zdravie svojich pľúc.

 

Výsledky prieskumu ďalej prezradili, že takmer štvrtina respondentov (23 %) by chcela prestať s fajčením. Na druhej strane až 15 % opýtaných nehodlá so svojou závislosťou nič robiť a s fajčením jednoducho nechce prestať. No a zo všetkých dopytovaných fajčiarov sa takmer 40 % respondentov pokúšalo prestať fajčiť, ale nepodarilo sa im to.

 

„Každý rok si praje skončiť až 70 % fajčiarov, ale podarí sa to iba 3 – 5 % závislých osôb. Lekárnik dokáže zvýšiť mieru odvykania o 5 % a to krátkou radou, impulzom, podaním informačného letáčika alebo brožúrky. Pod vedením zdravotníckeho pracovníka sa miera odvykania zvyšuje na 8 – 10 % a pri farmakoterapeutickej intervencii dokonca až o 35 % a viac,“ vysvetlila Jana Varsová, špecialistka na odborné kampane z lekární Dr.Max.

 

Lekárnik – kľúčová osoba v boji so závislosťou od nikotínu

Práve fakt, že lekárnik môže byť jedným z rozhodujúcich faktorov či kľúčovou osobou v boji so závislosťou od nikotínu priniesli lekárne Dr.Max v rámci odborno-preventívnych kampaní novú tému zameranú na problematiku fajčenia. Počas týždeň trvajúcej kampane Dni zdravého dýchacieho systému sa vyškolení odborníci zameriavali na celý komplex prevencie spojenej s dýchacím systémom pacientov, avšak s dôrazom na poradenstvo a pomoc pri odvykaní od fajčenia.

 

Na riziká fajčenia, ako je napr. rakovina pľúc, srdcovo-cievne ochorenia, chronická obštrukčná choroba pľúc či mŕtvica, zomrie každoročne asi 8 miliónov ľudí, z toho približne 1,2 milióna sú iba pasívni fajčiari. Množstvo fajčiarov sa dlhodobo lieči na rôzne choroby, ktoré priamo alebo nepriamo súvisia s ich závislosťou.

 

Podľa prieskumu lekární Dr.Max fajčiari sa oproti nefajčiarom liečia výrazne viac na astmu, vysoký tlak a diabetes. V priemernom počte chorôb na respondenta je to pri fajčiaroch až dvakrát viac chorôb súčasne.

 

Ako ďalej ukázal prieskum, až 40 % respondentov, ktorí vyfajčia denne viac ako 20 cigariet, sa lieči na vysoký tlak. Vysoký tlak je pritom ochorenie, na ktoré sa fajčiari, ktorí sa zapojili do prieskumu, liečia najčastejšie. Ďalej sú to ochorenia v nasledujúcom poradí: chronický zápal pľúc a priedušiek, ochorenia srdca, astma, diabetes.

 

„Respondenti v pokročilom veku, ktorí sa zapojili do nášho prieskumu najčastejšie uvádzajú, že sa liečia na ochorenia ako chronický zápal pľúc a vysoký krvný tlak. Z prieskumu vyplýva, že až 70 % fajčiarov sa zadýcha pri vyšliapaní po schodoch na 3. poschodie. Sťažené dýchanie spomína ako najčastejší príznak fajčenia, ktoré ich obmedzuje v pohybe. Život limitujúce je podľa návštevníkov lekární zapojených do prieskumu aj búšenie srdca a bolesti kĺbov,“ uzatvára výsledky prieskumu Jana Varsová.

 

Čo robiť, keď dostanete chuť na cigaretu?

Zo života je známych množstvo prípadov, kedy ľudia prestali fajčiť doslova z večera do rána. Áno je to samozrejme možné, avšak je to veľmi zložité a vyžaduje si to naozaj pevnú vôľu a odhodlanie jednotlivca. Dôvodom je aj fakt, že nikotinizmus, teda závislosť na nikotíne, je drogovou závislosťou s významnou psychosociálnou zložkou.

 

Pre tých čo plánujú prestať fajčiť alebo sú práve na ceste odvykania od závislosti na nikotíne majú odborníci z lekární Dr.Max niekoľko praktických rád. Čo robiť, keď človek dostanete chuť na cigaretu?

 

1. Potreba držať niečo v ruke/vkladať do úst:

– Paipo – umelohmotná napodobeniny cigarety, obsahuje éterické oleje.

– Akupresúrne loptičky, stláčacie loptičky, spinnery.

– Žuvanie žuvačiek, lúpanie orieškov, mandariniek.

 

2. Fajčenie pri káve:

– Zmeniť miesto pitia kávy, vymeniť kávu za čaj alebo upraviť jej chuť medom, mliekom.

 

3. Fajčenie a čakanie

– Zabaviť sa mobilom, sudoku, krížovkami, kreslením.

 

4. Fajčenie a jedlo

– Miesto cigarety si po jedle dať pohár vody, žuvačku, vyčistiť zuby.

– Chuť na cigaretu nezaháňať vysoko kalorickými potravinami (sladkosti, vyprážané pokrmy), naopak zaradiť viac ovocia, zeleniny a celozrnných produktov.

 

5. Fajčenie a stres

– Zhlboka dýchať, napiť sa vody a držať ju v ústach, stláčať loptičku, plastelínu, papier.

 

6. Fajčenie a alkohol

– Vyvarovať sa alkoholu – znižuje sebakontrolu.

– Na začiatku sa vyhýbať barom, diskotékam, oslavám (kde sa nachádzajú fajčiari).

 

7. Informácie a kontrola

– Stretnutie so špecialistami z Centra pre odvykanie od fajčenia

– Linka pomoci na odvykanie od fajčenia, ktorú má v kompetencii Úrad verejného zdravotníctva SR (tel. číslo 0908 222 722).

Patrí do vydania