Keď sa prostata hnevá...

Už dlhšie pozorujete, že v noci čoraz častejšie navštevujte toaletu? Najskôr len tak pre istotu kvôli nutkaniu na močenie, neskôr už cielene, pretože tlak močového mechúra rastie...? Dokážete si ešte vôbec spomenúť, kedy ste sa pre tento dôvod počas noci ani raz nezobudili?

Problém s prostatou je u mužov často tabuizovaný a tak nakoniec väčšie starosti robí ich partnerkám a tiež urológom, ktorí sa často dostávajú k slovu za päť minút dvanásť...

 

Funkcia a význam prostaty

Prostata je dôležitou súčasťou močového a pohlavného systému. Je veľká asi ako gaštan a umiestnená pod dnom močového mechúra. Jej stredom prechádza močová trubica, ktorá odvádza moč z močového mechúra a zároveň do nej ústia semenovody a semenné mechúriky. Hlavnou funkciou prostaty je produkcia sekrétu pre spermie, ktorého zložky rôznymi mechanizmami prispievajú k pravdepodobnosti vzniku nového života. Ako súčasť ejakulátu vytvára prostredie pre najlepšiu pohyblivosť spermií a tým tiež pre oplodnenie vajíčka. Tesne pred mužským orgazmom vytlačia panvové svaly sekrét z prostaty do močovej trubice. Tu sa zmieša so sekrétom produkovaným semennými mechúrikmi a spermiami, ktoré sa tvoria vo vajíčkach a počas orgazmu sú rovnako vytláčané do močovej trubice.

 

Kedy a prečo prestáva prostata poslúchať?

Prostatu vytvára hubovité, parenchymatózne tkanivo, ktoré má tendenciu zduriť sa a v neskoršom veku sa aj nadmerne množiť. Prvé príznaky zdurenia môžu muži pocítiť už okolo 40. až 50. roku života a najmenej u polovice mužskej populácie sa problémy prejavia vo veku 60 rokov. V tomto veku sa zvyknú pridružiť aj vážnejšie problémy, neraz môže zdurenie tkaniva vyústiť až do nádorového bujnenia.

 

Aké príznaky poukazujú na problémy s prostatou?

Sú to predovšetkým ťažkosti so štartom i oddialením močenia, predĺženie doby močenia, potreba tlačenia pri močení, pretože slabý alebo prerušovaný prúd moču a jeho odkvapkávanie po skončení močenia nie sú jednoznačné. Pocit neúplného vyprázdňovania močového mechúra, resp. nemožnosť zahájiť močenie, bolesti, pálenie pri močení či krv v moči, to sú už nezvratné príznaky nevyhnutnej potreby navštíviť lekára. Vtedy sa už počas noci v nejedná o mimovoľné zobudenie s návštevou WC „len tak, pre istotu”, ale už aj o pocity súrnej potreby močenia spojené veľa ráz s obavami o udržanie moču a strachom pred jeho únikom. K týmto ťažkostiam sa často pridružujú aj sexuálne problémy a pocity úzkosti zo straty mužnosti. Vážne ochorenie prostaty môžu signalizovať aj bolesti v oblasti chrbta, panvy, bedrových kĺbov a kostí.

 

Každý muž by mal poznať hodnoty svojho PSA!

Údaje a dáta týkajúce sa svojho zdravia by mal poznať každý muž. Mal by mať vedomosť nielen o svojej krvnej skupine, hmotnosti, hodnotách krvného tlaku, hladine cukru, cholesterolu, triglyceridov či alergiách na lieky, ale aj o normálnych hodnotách prostatického špecifického antigénu (PSA). Jeho hodnoty sú totiž dôležité pre vylúčenie možnej prítomnosti nádorových buniek v prostate. Vysoký obsah PSA v krvi je častým sprievodným znakom nádorového bujnenia tkaniva prostaty. O vyšetrení PSA by sa so svojím praktickým lekárom alebo urológom mal poradiť každý muž, ktorý má viac ako 50 rokov, a to aj vtedy, ak nemá žiadne subjektívne ťažkosti.

 

Ako dbať o zdurenú prostatu?

Už pri prvých príznakoch nutkania na močenie počas nočného zobúdzania 1 až 2x za noc možno smelo zahájiť osvedčenú prírodnú liečbu! Vhodné je do každodenného jedálneho lístka zaradiť výživné látky s antioxidačnými vlastnosťami. Napomáhajú zabrániť rastu prostaty a pomôžu aj v prípade, ak sa už prejavili mierne problémy. Stravu je potrebné obohatiť vnútornosťami, hubami, vajíčkami, celozrnným pečivom, horčicou a najmä tekvicovými jadierkami či častou konzumáciou tekvicového oleja. Sú zdrojom zinku, ktorý pôsobí protizápalovo, potláča ťažkosti s močením a celkovo podporuje kondíciu prostaty! Tekvicové jadierka okrem zinku obsahujú navyše aj olej so silným močopudným účinkom, čo uľahčuje vyprázdňovanie močového mechúra. Nachádzajú sa v nich aj látky, ktoré zabraňujú premene dobrého testosterónu na dihydrotestosterón. Práve jeho zvýšené množstvo nesie zodpovednosť za rast prostaty.

 

Pomôžu aj prírodné doplnky stravy

V posledných desaťročiach zaznamenávame, pravdepodobne aj vplyvom kyslých dažďov, znížený obsah niektorých výživných látok, najmä minerálov, v pôde. V našej dennej strave sa tak nenachádza vždy ich dostatok v prirodzenej forme. Normálnu funkciu prostaty je preto vhodné podporiť aj prírodnými výživovými doplnkami s obsahom potrebných nutrientov, napríklad od kanadskej firmy Jamieson s takmer storočnou tradíciou ich výroby. Pripravujú sa unikátnou technológiou, ktorá uplatňuje 360 rôznych postupov, kontrol a testov na uchovanie kvality účinných látok. Neobsahujú chemické konzervačné látky, farbivá, ani cukry. Vhodné sú aj pre diabetikov. Optimálnemu zdraviu prostaty napomáhajú esenciálne vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín A, vitamíny radu B – predovšetkým kyselina listová a inozitol, vitamín C, vitamín D3, vitamín E, zinok, selén, ako aj rastlinné výťažky, napríklad výťažok z paradajok Lykopén či bylinný extrakt zo Serenoy plazivej alebo Sibírskeho ženšena. Antioxidačné vlastnosti týchto nutrientov znásobuje ich cielená kombinácia a rovnako tiež obohacovanie účinnými rastlinnými výťažkami, napríklad v prípravku Selén s betakaroténom a vitamínmi C a E či v multivitamínoch Multi COMPLETE pre mužov a Multi COMPLETE pre mužov 50+.

 

Ak sa pri podpornej prírodnej terapii preukáže mierne zlepšenie stavu, je potrebné v nej vytrvať. Pri podcenení počiatočných ťažkostí a rýchlom zhoršovaní sa stavu, však netreba otáľať s okamžitou návštevou lekára. Ten zaháji cielenú medikamentóznu liečbu, ktorá situáciu zlepší. Avšak lieky je už potrebné užívať dlhodobo. Dôležité je preto snažiť sa predísť progresii ochorenia a venovať mu pozornosť už v počiatkoch jeho vzniku.

 

Akú odpoveď by ste tipovali pri otázke, kto najčastejšie posielali pacientov s ťažkosťami s prostatou k odbornému lekárovi? Áno, ženy! Práve manželky a partnerky sú zväčša tým hnacím motorom, vďaka ktorým namieri muž do ordinácie špecialistov. A urológovia im vzdávajú svoj hold. Pretože prísť včas sa oplatí. Včasná diagnostika a liečba začatá vďaka aktívnemu záujmu žien o zdravie svojich partnerov už zvrátili možný neblahý osud nejedného muža.

 

Lykopén optimalizuje hladinu PSA

Podľa posledných štúdií výskumníkov Harvardskej univerzity, hladinu PSA pozitívne ovplyvňuje vysoká úroveň lykopénu v krvi. Vedci zároveň poukazujú na priaznivý vplyv lykopénu na reprodukčnú funkciu u mužov. Organizmus ním zásobí pravidelná konzumácia paradajok. Zaujímavé je, že obsah lykopénu sa zvyšuje – až niekoľkonásobne – pri ich tepelnej úprave za prítomnosti tukov. Výnimočne naň bohaté sú paradajkové polievky, kečup a paradajková šťava. Rovnako účinný je prírodný výťažok z paradajok Lykopén (obsah jednej kapsuly lykopénu sa rovná jeho koncentrácii v dvoch zrelých paradajkách).

 

Znamenité Saw Palmetto PROSTEASE

Jedinečný bylinný extrakt zo Serenoy plazivej spolu s extraktom a olejom z tekvicových jadierok podporuje zdravú činnosť prostaty a močových ciest u mužov. Zmierňuje urologické ťažkosti, ako je napríklad neúplné vyprázdňovanie mechúra alebo časté denné a nočné močenie. Pomáha pri nezhubnom zväčšení prostaty a zápaloch močového mechúra. Jeho užívanie odporúčajú lekári zahájiť už pri prvých problémoch s prostatou a radia pokračovať s dlhodobým užívaním aj po zlepšení stavu. Pri zanedbaní zdravia prostaty musí lekár už často zvoliť medikamentóznu liečbu a v tomto prípade je potrebné zmieriť sa následne s niektorými jej nežiaducimi účinkami.

 

Akčné ženšenové saponíny

Prírodný extrakt ženšena vďaka obsahu saponínov pomáha nielen v prevencii zväčšovania prostaty (benígnej hyperplázie prostaty), ale aj pri zmierňovaní už existujúcich problémov s neúplným vyprázdňovaním močového mechúra či bolestiach pri močení. Potešujúce je tiež zistenie, ktoré vyplynulo z vedeckých štúdií, ktoré skúmali antiproliferatívny účinok ženšenových saponínov na bunkovú líniu ľudského karcinómu prostaty – potvrdilo ich priaznivé pôsobenie proti tvorbe rakovinových buniek v prostate a podnietilo nástup klinického výskumu.

Patrí do vydania