Vnútorný balans, mentálny detox a syndróm vyhorenia

Vďaka novým technológiám, či neustále sa zvyšujúcim pracovným nárokom, sme vystavení oveľa väčšiemu tlaku a stresu ako v minulosti. Navyše, posledných 40 rokov sme doslova bombardovaní a zahltení neustálym prísunom informácií, nápadov a predstáv. Naše mysle sú preťažené, naše telá sú preťažené a naša psychika dostáva poriadne zabrať. O slovo sa čoraz častejšie hlási pocit vyhorenia, vnútorný balans len kdesi márne hľadáme a výraz mentálny detox bije na poplach. Našťastie, aj na tieto problémy existujú esenciálne oleje, ktoré nám v pravej chvíli podajú pomocnú ruku.

Zaostrite na spánok

Na to, aby sme sa prebudili odpočinutí a schopní začať ďalší deň, musíme sa kvalitne vyspať. Ak sme však pod tlakom, vystresovaní, prepracovaní a frustrovaní, kvalita spánku sa výrazne znižuje, dostatočne si neoddýchneme, zaspávame neskoro a dokonca sa počas noci niekoľkokrát budíme. Dôležité je teda odbúrať stres, ktorý je hlavným prispievateľom k chorobám a ochoreniam. Dokonca sa odhaduje, že viac ako 90 % všetkých návštev u lekára sa vzťahuje k stresu. „V tomto prípade môžete teda siahnuť po esenciálnych olejoch, ktoré znižujú stres tým, že upokojujú nervový systém. Napríklad zmes esenciálnych olejov Serenity bola špeciálne navrhnutá pre ukľudnenie, navodenie pocitu uvoľnenia a zahnanie zlých myšlienok,“ radí skúsená aromaterapeutka a odbroníčka na esenciálne oleje Martina Valníčková. Zmes obsahuje esenciálne oleje ako Levanduľa, Sladká majoránka, Rímsky harmanček, Ylang ylang, Santalové drevo a Vanilka, ktoré sú známe pre svoje upokojujúce vlastnosti, a preto je to skvelý spôsob, ako pred spaním vytvoriť pocit pohody a relaxácie. Túto esenciálnu zmes vdychujte pred spaním tak, že si nakvapkáte pár kvapiek do difuzéru, alebo natriete na hrudník a vôňa sa vám bude postupne uvoľňovať spod pyžama. „S nekvalitným spánkom sa spájajú aj nočné mory, ktoré nám doslova nedajú spať. Ak sa prejavuje strach v rôznych podobách, znamená to, že máte oslabené obličky. Vtedy siahnite po esenciálnom oleji Jalovec, ktorý odbúrava strachy, zaháňa zlé sny, človek sa menej bojí, reguluje sa potenie a u detí dokonca pomáha s nočným pomočovaním. Veľmi podobné funkcie má aj Cédrové drevo a Cyprištek,“ odporúča Martina Valníčková.

 

Začnite deň s vitalitou a radosťou

Ak ste si dopriali kvalitný spánok, no pred vami je náročný deň, naštartujte sa niekoľkými esenciálnymi olejmi. Skvelý spôsob je naniesť esenciálny olej Balance na chodidlá ešte skôr, ako doslova vyskočíte z postele na nohy. „Táto uzemňujúca zmes vyrovnáva krvný tlak, či už ho máte vysoký alebo nízky, pôsobí na migrény hormonálneho charakteru, je protizápalová, a tak je skvelá aj na bolesti a tiež kožné problémy,“ hovorí aromaterapeutka.

 

Metabolizmus a dobrú náladu zasa naštartujete pár kvapkami citrusových olejov do pohára vody. Skvelé sú Citrón, Pomaranč, Mandarínka či Grapefruit, ktoré nielen úžasne vonia, ale zároveň podporia energiu a povzbudia lymfatický systém. Aby ste vykročili do práce či za povinnosťami s ľahkým krokom a úsmevom na perách, naneste na pulzné body (zápästie, pod kolená, tepny za ušami) Rozmarín s Pomarančom alebo esen­ciálnu zmes Motivate, ktorá v sebe spája citrusy so sviežou vôňou pepermintu, a bola špeciálne navrhnutá tak, aby dodala motiváciu, povzbudenie a zápal do akejkoľvek činnosti.

 

Zbavte sa pocitu preťaženia, naštartujte sebadôveru a sebahodnotu

Nenechávajte na svojich pleciach starosti, ktoré vás len zbytočne zaťažujú a spôsobujú tak mnohé zdravotné problémy. Difuzovaním alebo natieraním esen­ciálneho oleja Ylang Ylang sa pomocou kvetinovej vône zbavíte prílišného stresu, smútku a pocítite emocionálne naplnenie, radosť a slobodu. Tráviaca zmes ZenGest vám zase pomôže stráviť nielen potravu, ale aj emócie pri riešení rôznych problémov alebo konfliktov, ktoré sa vám usádzajú ako bolesť v žalúdku, a tým zaťažujú nielen váš organizmus, ale aj vašu myseľ. Ak je človek preťažený, zároveň sa stáva oslabeným a veľmi ľahkou korisťou pre všetky možné vírusy a baktérie. Preto použite ochrannú zmes OnGuard, ktorá obsahuje esenciálne oleje ako pomaranč, klinček a škoricu. Keďže sa napätie zvykne kumulovať na šiji a tá je potom stuhnutá a boľavá, natrite zmes PastTense a premasírujte. Uľavíte tiež silným bolestiam, seknutým krížom, či migrénam (vtedy naneste aj na spánky a čelo). S esenciálnym olejom Copaiba znásobíte efekt všetkých olejov. Získava sa zo živice stromu a keďže vplýva na endokanabinoidný systém, pôsobí priaznivo na všetky bolesti a neurologické problémy, napríklad aj Parkinsonovu chorobu. „Ak na vás doľahlo niečo, čo nezvládate, siahnite po Bazalke. Olej intenzívny svojou vôňou vás dokáže vytiahnuť až úplne zo samého dna a preťaženia a pôsobiť ako olej regenerácie a obnovy“, odporúča Martina Valníčková a dopĺňa, „Máte pocit, že ďalej nevládzete, no neviete povedať dosť? Vyskúšajte Bergamot, ktorý pracuje s vnútornou sebahodnotou a sebaláskou. Vdychujte ho alebo natierajte, ale pozor, je to najviac fotosenzitívny olej zo všetkých citrusov, a preto sa po jeho natretí nevystavujte priamemu slnku až 72 hodín.“ Preťaženie môže súvisieť aj s hormónmi a ich výkyvmi. V tom prípade použite mesačnú zmes pre ženy ClaryCalm, ktorá nádherne vonia, navodzuje pocit upokojenia a relaxácie, má utišujúce účinky, pomáha pri bolestiach počas menštruácie, vyvažuje emócie a vyrovnáva náladu počas celého mesiaca.

 

Esenciálnymi olejmi proti depresii

Príliš veľké pracovné nasadenie, veľké očakávania a strach zo sklamania, obklopovanie sa nesprávnymi ľuďmi a mnohé ďalšie negatívne faktory na nás vplývajú nepriaznivo. „Úzkostné stavy a pocit vyhorenia prichádzajú vtedy, keď náš život nie je v poriadku, keď nechávame ľudí na sebe parazitovať alebo riešime množstvo problémov. Telo sa nám podvedome snaží niečo naznačiť,“ vysvetľuje M. Valníčková. Množstvo týchto vplyvov môže vyústiť až do depresie. Ide o chorobu, ktorá v sebe spája pocity smútku, beznádeje, celkovej únavy, znížené sebahodnotenie, pokles sebavedomia, poruchy spánku a rôzne bolesti. Medzi esenciálnymi olejmi sa osvedčila zmes Adaptiv, ktorá aj ľudí užívajúcich lieky na túto chorobu dostane do pohody. Zmes olejov vyrovnáva výkyvy nálad, navodzuje pocit upokojenia a utišuje počas stresujúcich momentov v živote.

 

Ktoré oleje vás prevedú rokom 2020 s čistou hlavou? 

Esenciálne oleje, ktoré naštartujú a vzbudia vašu myseľ

Serenity – upokojujúca zmes.

Jalovec – odbúrava strachy.

Adaptiv – na depresie.

Ylang ylang – prudko znižuje tlak.

Rímsky harmanček – olej vnútorného cieľa.

Santalové drevo – pomáha verbalizovať si cieľ.

Bergamot – olej sebaprijatia, pri pocite obhajoby.

Balance – olej uzemnenia a vyrovnania.

Terrashield – olej ochrany.

Bazalka – olej regenerácie a obnovy.

Patrí do vydania