Zbavte sa nafúknutého brucha

Pocit nafúknutého brucha dokáže znepríjemniť aj ten najlepší pôžitok z dobrého jedla. Nadúvanie je veľmi obťažujúce, dá sa mu však predísť. Často totiž nejde len o nepríjemný pocit, nadúvanie môže sprevádzať aj bolesť. Tvorba črevných plynov je prirodzenou súčasťou procesu trávenia. Za normálnych okolností sa vzniknuté plyny čiastočne vstrebajú a čiastočne odchádzajú spolu so stolicou. V črevách zdravého človeka sa vytvárajú až dva litre črevného plynu denne. Ak vzniká viac plynu, telo ho nedokáže uvoľňovať. Tento stav sa bežne nazýva nadúvanie a ak sa objavuje často, označuje sa pojmom plynatosť.

V zdravom tele zdravý enzým

Za správnu tvorbu plynov je zodpovedný tráviaci enzým – amyláza. Štiepi niektoré sacharidy, najmä škrob, a umožňuje tak ich vstrebávanie. Normálne sa u človeka vyskytuje v slinách a v šťave, ktorú vylučuje pankreas. Jeho nedostatok má za následok nedostatočný rozklad sacharidov v črevách, ktorý sprevádza vznik dráždivých metabolitov a plynov.

 

Príčiny nadúvania

Príčin môže byť hneď niekoľko, ale pri dôkladnom pozorovaní reakcií tela sa dajú rýchlo odhaliť. Asi najčastejším dôvodom sú nafukujúce potraviny, ako sú strukoviny, niektoré druhy zeleniny, u ľudí trpiacich celiakiou aj obilniny. Mlieko zasa spôsobuje nadúvanie u ľudí, ktorí nedokážu stráviť mliečny cukor laktózu. Problémy môžu nastať aj vtedy, keď budete z vášho pohľadu jesť zdravo, ale zároveň rýchlo, hltavo a v strese, ak jedlo dostatočne nerozhryziete, užívate lieky ovplyvňujúce správnu funkciu čriev (napr. antibiotiká) alebo ak nedodržiavate dostatočný pitný režim.

 

Čo môže pomôcť

Občasné problémy s nafúknutým bruchom sa dajú vyriešiť úpravou stravy alebo je možné vyhľadať rýchlo pomoc v lekárni. Dlhodobé problémy však nepodceňujte, pretože môžu znamenať vážnejšie ochorenia.

 

Základom správnej činnosti čriev (peristaltiky) je dostatočný pohyb. Skvelým spôsobom je joga, ktorá jemne, ale účinne využíva rôzne pozície, tzv. skruty. Rozhodne odstráňte z jedálneho lístka nevhodné potraviny a dajte si do poriadku pitný režim. Pomôcť môže aj nahrievanie brucha alebo jemná masáž, na ktorú môžete použiť napr. feniklový olej. Naopak zaraďte do stravy zázvor, ktorý napomáha správnemu tráveniu, či už v podobe čajov alebo na ochutenie niektorých pokrmov. Zázvor pomáha aj pri cestovných nevoľnostiach a priaznivo ovplyvňuje trávenie cukrov.

Patrí do vydania