Erika - rakovinou život nekončí

To je len časť odkazu, ktorý sa snaží odovzdať ostatným ženám trpiacim rakovinou prsníka, Erika Mokrý, tohtoročná tvár kampane AVON Pochodu. Viac sa už dočítate v rozhovore s touto mladou a inšpiratívnou ženou, ktorá prináša tak trocha iný pohľad na toto ochorenie.

Váš život sa radikálne zmenil v 28 rokoch, kedy Vám diagnostikovali rakovinu prsníka. Aké boli Vaše prvé pocity?

Hneď po oznámení výsledkov ma lekárka upozornila, aby som si nekládla zbytočné otázky a všetku svoju energiu sústredila na seba a liečbu. A aj vďaka tejto vete som všetky svoje pocity a myšlienky smerovala na jeden jediný cieľ a to vyliečiť sa.

 

Začal sa tak Váš životný boj. Prehodnotili ste Váš dovtedajší životný štýl a spôsob fungovania?

Dokázali ste toto ochorenie prijať? Brali ste ho vôbec ako ochorenie, alebo skôr ako podnet na zmenu? (dovolila som si spojiť otázky). Ja osobne zastávam názor, že každá choroba, ktorá nám do života vstúpi sa nám snaží niečo ukázať, niečo nás naučiť.

Keď mi pred 2 rokmi diagnostikovali rakovinu prsníka, pochopila som, že neprišla len tak. Prišla ma zastaviť a dať mi šancu na život. Dostala som šancu rozhodnúť sa. Buď budem fungovať tak, ako som bola zvyknutá, alebo sa zastavím, pozriem sa do svojho vnútra a začnem žiť.

S rakovinou som nebojovala. Táto choroba nie je o tom. Rakovina je ochorenie, ktoré nás učí. Milovať sa, vážiť si seba samých, našich blízkych a silu okamihu. Skutočne a so všetkým, čo k tomu patrí.

 

Stali ste sa tento rok súčasťou kampane AVON Pochodu za zdravé prsia. Bolo to pre Vás výzvou?

Musím sa priznať, že keď ma pred niekoľkými mesiacmi oslovila PR manažérka AVONu – Janka Pohorelská, váhala som a bála som sa. No po čase som si uvedomila, že nič v našom živote sa nedeje náhodou. A aj vďaka AVON Pochodu môžem poukázať a možno aj dať mnohým ženám nádej a iný pohľad na toto ochorenie.

 

O svojom živote ste sa podelili nielen na blogu Tak trocha inak, ale aj v knihe, ktorá nesie rovnomenný názov. V čom je vlastne táto kniha iná?

Kniha Tak trocha inak je autentický príbeh o mojom živote onkologického pacienta. Mnohí by čakali, že bude smutný, no opak je pravdou. Čitateľ má možnosť nazrieť a pochopiť svet onkologického pacienta, z tak trocha inej strany, na ktorú bol doteraz zvyknutý. A verím, že aj vďaka tejto knihe sa prelomí tabu a strach z tejto choroby. Pretože rakovina sa nemusí vždy rovnať len smrť. Môže to byť nový začiatok života. Takého, aký sme doteraz nepoznali.

Táto kniha však nie je určená len onkologický chorým pacientom. Je určená všetkým, ktorí možno hľadajú odpoveď na svoje otázky a chcú nahliadnuť na život aj tak trocha inak.

 

Bolo pre Vás písanie istou formou terapie? Odporučili by ste aj iným pacientkam, aby svoje pocity dali na papier, pomáhalo Vám to?

Ľudia majú mnohokrát o liečbe onkologických ochorení tú najhoršiu predstavu. Po pravde, mala som ju na začiatku aj ja. No postupne som pochopila, že uhol nášho pohľadu ako aj náš postoj nie len k chorobe ale aj k životu sú nesmierne dôležité. Jednoducho, vždy je všetko tak trocha inak. Je len na nás, ako sa na to pozrieme.

Písať som začala v priebehu liečby na podnet mojej dobrej kamarátky Nikol. Retrospektívne som sa vracala k vyšetreniam, jednotlivým chemoterapiám a návštevám lekárov. Nebolo to pre mňa vôbec jednoduché a veľakrát som s tým chcela prestať. Pretože prežívať minulosť neustále nemôžeme. No keď som videla reakcie ľudí a to že cieľ, pre ktorý som začala písať sa plní, nedokázala som s tým prestať. Bolo a je pre mňa nesmierne dôležité ukázať ľudom, že rakovinou život nekončí.

Výjsť s kožou a ako aj ja zvyknem hovoriť, kozou na trh, nebolo vôbec jednoduché. Dnešný virtuálny svet je predsa len mnohokrát plný hejtov a negatívnych komentárov. Rovnako to bolo a bohužiaľ stále je aj v mojom prípade. Ľudia dokážu priať smrť ale aj uzdravenie. Je preto veľmi dôležité vedieť sa odosobniť a vnímať všetko možno aj tak trocha inak. Pretože aj jedna veta nás môže dostať tam, kam nechceme, či by sme nemali ísť.

 

Vaše slová sú „dôležitý je uhol pohľadu“. Ako by ste však motivovali ženy trpiace rakovinou prsníka, aby dokázali zmenil svoj uhol pohľadu na ochorenie?

Náš život máme vo svojich rukách. My o ňom rozhodujeme, len my sami ho môžeme zmeniť, správne nasmerovať.

Ak sa vám aj niekedy bude zdať, že práve prežívate to najhoršie čo môžte, verte či nie, je to len časť, len jedna etapa vášho života, ktorá nebude trvať večne. Avšak vďaka nej môžete pochopiť samú seba, nájsť odpovede na nezodpovedané otázky a naučiť sa odpúšťať a milovať samú seba.

Prosím, nezabúdajme, že my ženy sme nesmierne výnimočné, úžasné a krásne bytosti, ktoré v sebe skrývajú neuveriteľnú silu. A to platí vždy. Hoc to niekedy cítime opačne.

 

Ako vyzeral 11. ročník?

AVON Pochod bol aj tento rok plný pozitívnej energie, skvelých ľudí a nezabudnuteľných zážitkov. Brány areálu Bratislavského hradu boli pre návštevníkov otvorené od desiatej hodiny, kedy mali o program postarané predovšetkým najmenší. Postupne sa na pódiu vystriedali interpreti a skupiny ako Desmod, S Hudbou Vesmírnou, Puding pani Elvisovej, Dano Heriban a ďalší. Pripravené boli aj inšpiratívne Walk talk show so zaujímavými hosťami či autogramiáda ambasádorov podujatia. Nechýbala ani tradičná prechádzka Starým mestom, ktorá odštartovala popoludní o 14,30 hod. Súčasťou aktu spolupatričnosti bolo špeciálne prevedenie piesne „Nenahraditeľná“ od Simy Martausovej. Celým dňom sprevádzal obľúbený moderátor Michal Sabo.

Patrí do vydania: 
Jún 2019