Prežite celý život bez zubných náhrad

Aj vy patríte k tým, ktorých posledná návšteva zubnej ambulancie doslova zaskočila? Účet v tisíckach eur, na ktoré sa vyšplhali ceny zdravotných výkonov za realizáciu zubných náhrad bol pre vás doslova šok? A práve vďaka tomu ste si uvedomili dôležitosť prevencie?

Štatistiky sú neúprosné. Stav chrupu u detí, ale i u dospelých na Slovensku sa nezlepšuje, naopak kazovosť zubov má vzostupnú tendenciu. Podľa posledných zistení má 12-ročný slovenský školák priemerne 4 až 6 zubných kazov... U dospelých takéto údaje nie sú dostupné, avšak odborníci potvrdzujú, že stav je veľmi neuspokojivý a zásadnú zmenu možno dosiahnuť len lepšou starostlivosťou o chrup už od detstva a pokračujúcou dôslednou zubnou hygienou až do seniorského veku.

 

Ako? Podľa odborníčky na dentálne zdravie, prof. MUDr. Nedy Markovskej, o zuby sa musí starať každý sám! Iba systematická starostlivosť môže zabezpečiť služby chrupu po celý život. Že to nejde? Ale veru ide! Vyžaduje to však pravidelnú dennú hygienu, jedine tá nám pomôže ochrániť naše zuby! Súčasne, ako sa už mnohí z nás presvedčili, je to finančne oveľa menej náročné riešenie, než akékoľvek zubné náhrady – či už ide o mostík alebo „porcelánky”.

 

Prof. Markovská pripomína, že vysoký počet kazov u detí je predpokladom „nezdravého” chrupu po celý život. Iste, ak kaz včas zachytíme, pomôže reparácia zubov plombou. Narušená celistvosť zubnej skloviny však dáva predpoklad pre opakované opravy a často vyúsťuje až do vytrhnutia zuba... Ale každý zub potrebujeme pre zdravé trávenie, náš chrup zabezpečuje dostatočné spracovanie potravy, aby ju žalúdok dokázal dobre stráviť. Inak si „koledujeme” o tráviace problémy. A práve zdravé zuby, ktoré sa starajú o dôkladné rozhryzenie a doslova rozomletie potravy, zároveň pomáhajú zabezpečiť aj kvalitné trávenie. Preto má význam jesť pokojne a každé sústo až 20-krát dôkladne požuť.

 

Základom zlepšenia neutešeného súčasného stavu je podľa prof. Markovskej vypestovať zodpovednosť za zdravie zúbkov detí v prostredí rodiny. Na čo by mali rodičia v rámci prevencie zubného kazu u detí klásť dôraz? Dôsledne by u nich mali vytvárať správne návyky stravovania, dohliadať na dôkladné čistenie zubov a dbať o pravidelné prehliadky u zubného lekára – a v tom všetkom byť deťom vzorom, dieťa prirodzene všetky návyky odpozoruje!

 

Zdravá výživa

Treba si na nej dávať záležať už od útleho veku. Strava dieťaťa má byť vyvážená, základom je obmedziť podávanie sladkých jedál a nápojov. Baktériám zo zubného povlaku, ktoré si z potravy vyberajú práve cukry a v krátkom čase ich premieňajú na kyseliny, stačí totiž iba 200 hodín pôsobenia na to, aby sa postarali o vznik zubného kazu. Aj preto obmedzenie sladkých jedál už v detstve vedie k návykom, ktoré spolu so systematickou starostlivosťou o zuby, hlavne po jedle či pred spaním, dávajú predpoklad k zachovaniu svojho vlastného chrupu po celý život!

 

Zubná hygiena – už od prvého zúbka

Žiaľ, ešte stále u mnohých rodičov pretrváva názor, že o mliečne zuby sa starať netreba, pretože aj tak vypadnú. Len zdravé mliečne zuby sú však dobrým základom trvalých zubov! Vo vývoji chrupu majú nezastupiteľnú úlohu – držia miesto pre trvalé zuby a ovplyvňujú rast čeľuste a sánky. Detská zubná hygiena vyžaduje preto špecifický prístup. Pre zdravie detských zubov je potrebný dostatočný prísun fluoridových iónov – predovšetkým v povrchovej forme, ktorý zabezpečí pravidelné čistenie zubov detskou zubnou pastou. Stimulom pre každého rodiča môže byť skúsenosť Švajčiarov, ktorým sa podarilo systematickou fluoridáciou aminfluoridmi znížiť kazovosť zubov niekoľkonásobne. Deti vo veku 10 až 12 rokov majú v priemere 1 zubný kaz! Práve vďaka viac ako 50-ročnej systematickej fluoridácii dnes väčšina Švajčiarov „vo veku” nemusí siahať po zubných náhradách, slúži im ich vlastný chrup.

 

Dôkladne preto zvážme výber zubnej pasty i ďalších prípravkov zubnej hygieny! Podľa výskumu uskutočneného vo Švajčiarsku, ich najdôležitejšou súčasťou sú práve organické aminfluoridy! Aminfluoridy fungujú ako nosiče fluoridov a viažu ich ideálnym spôsobom na mieste, kde sú potrebné najviac – na zubnom povrchu. Aminfluoridy pokryjú sklovinu špecifickým kyselinovzdorným plášťom. Ten ju chráni nielen pred kyslými atakmi, brzdí tvorbu bakteriálnych kyselín, ale je súčasne i zásobárňou „liečivých” fluoridových iónov. Klinické štúdie potvrdili, že organická forma fluoridov – aminfluoridy, ktoré sú obsiahnuté v prípravkoch zubnej hygieny elmex® – zubných pastách, ústnych vodách i géle na intenzívnu fluoridáciu, majú vysokú účinnosť proti zubnému kazu. Ich schopnosť remineralizovať zubnú sklovinu, dokonca zastaviť aj tvorbu začínajúceho zubného kazu, dokazuje ich nezastupiteľnú úlohu, zvlášť v prevencii zubného kazu.

 

Na zubnú hygienu detí od objavenia sa prvého zúbka do 6 rokov odporúčajú zubní lekári detskú zubnú pastu elmex®. V čase, keď sa deťom spoza mliečnych zubov pretláčajú prvé trvalé zuby, mali by vymeniť detskú zubnú pastu za pastu elmex® Junior. Táto už má vyššiu hladinu aminfluoridov a je vhodná pre deti od 6 do 12 rokov. Sklovinu v nedostupných miestach, zvlášť pri ortodontických aparátoch, lekári radia posilňovať – zvlášť večer pred spaním, aj bezalkoholovou ústnou vodou elmex®. U detí od 6. roku, teda v čase, kedy začínajú rásť trvalé zuby, je dôležité do starostlivosti o zúbky 1x týždenne zapojiť aj intenzívnu fluoridáciu aminfluoridmi vo forme elmex® gélu. Vďaka vyššej koncentrácii aminfluoridov umožňuje intenzívnejšie hojenie začínajúcich kazov a vytvrdzovanie skloviny. Prečo je to v tomto období také dôležité? Pretože baktérie z kazov mliečnych zúbkov napádajú pri absencii ochrany zároveň aj prerezávajúci sa trvalý chrup, ktorého zubná sklovina je ešte tenká a menej odolná. Samozrejme, zubný kaz sa netýka len detí, rovnako sú ohrození aj dospelí v každom veku. Preto by po celý život nemali zabúdať na dobré návyky z detstva a pravidelne používať prípravky s aminfluoridmi na každodennú i intenzívnu zubnú hygienu. Pri dennej zubnej hygiene je, najmä večer, vhodné dopĺňať zubnú pastu s obsahom aminfluoridov ústnou vodou s aminfluoridmi, posilní sa tak sklovina v nedostupných miestach či v blízkosti zubných náhrad.

 

Pravidelné stomatologické prehliadky

Prvú preventívnu stomatologickú prehliadku by malo dieťa absolvovať do 6 mesiacov od prerezania prvého mliečneho zuba a potom minimálne 1-krát ročne! Pravidelné návštevy zubnej ambulancie už od raného detstva podporujú dlhodobý vzťah lekár – pacient, ktorý pretrváva až do dospelosti.

 

Lekári odporúčajú na dennú starostlivosť pre vyššiu efektivitu používať celé systémy ochrany pred zubným kazom – zubnú pastu, ústnu vodu a zubnú kefku a účinky prípravkov každodennej zubnej hygieny raz týždenne doplniť intenzívnou fluoridáciou elmex® gélom. Na čistenie zubov radia použiť zubnú kefku s kónickými vláknami, ktorá ohľaduplne čistí aj medzizubné priestory. Používanie celého systému výrobkov s obsahom aminfluoridov umožňuje komplexnú účinnú starostlivosť o ústnu dutinu a je základným krokom k prežitiu celého života s vlastnými zubami.

Patrí do vydania