Príroda versus cholesterol

Namerali vám zvýšenú hladinu cholesterolu? Trpíte ochoreniami srdca a ciev? Do zápasov s týmito zdravotnými neduhmi zapojte prirodzenú silu prírody! Svoju pomoc nám ponúka plným priehrštím.

V poslednom čase vzbudil záujem vedcov v súboji s cholesterolom mimoriadny potenciál prírodných látok – rastlinných výťažkov kurkumy, pestreca mariánskeho či lecitínu, vitamínu B3–niacínu, horčíka, a tiež čistých rybích olejov, ktoré sú zdrojom omega-3 mastných kyselín. Klinické štúdie preukázali jedinečný terapeutický účinok výživových doplnkov s obsahom týchto prírodných látok na zníženie hladiny „zlého” cholesterolu v krvi a tiež ich schopnosť podporiť zvýšenie „dobrého” cholesterolu. Pri ich systematickom používaní sa následne prejavil ich priaznivý vplyv na výrazné zlepšenie celkového kardiovaskulárneho zdravia.

 

RASTLINNÉ VÝŤAŽKY

Kurkuma

Za unikátne liečivé vlastnosti kurkumy, známej tiež ako indický šafran, zodpovedá osobitá účinná látka, kurkumín, najznámejší kurkuminoid, obsiahnutý v  kurkume (kurkuminoidy sú oranžovo-žlté pigmenty, ktoré sa zaraďujú do skupiny polyfenolov a patria medzi najsilnejšie antioxidanty). Táto účinná substancia dostala od prírody do vienka výnimočný dar – nezvyčajnú silu, vďaka ktorej dokáže napomôcť pozastaviť v tele škodlivé chemické procesy. Kurkumín je momentálne jeden z najsľubnejších kandidátov na pomoc pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení. Vedcov z Houstonskej univerzity v Texase po vyhodnotení klinických štúdií sledujúcich vplyv vybraných rastlinných výťažkov na zdravie srdca a ciev, mimoriadne potešilo zistenie, že už pravidelné podávanie nízkych dávok kurkumy znižuje hladinu „zlého” LDL cholesterolu a lipidov. Tento účinok, spolu so schopnosťou kurkumínu znižovať zrážanlivosť krvi a zabraňovať tak tvorbe krvných zrazenín, zaraďujú podľa nich tento oxidant do skupiny látok potláčajúcich vznik srdcovo-cievnych ochorení, mozgovej porážky a hlbokej žilovej trombózy tou najprirodzenejšou cestou. Výskum potvrdil, že účinok kurkumínu môžeme pocítiť už pri každodennom užívaní 2 gramov (približne pol čajovej lyžičky) korenia kurkumy. Pre väčšinu z nás môže byť však problém užiť denne takéto veľké množstvo tejto koreniny, najmä kvôli jej výraznej korenistej chuti a vôni. Vďaka výživovému doplnku Jamieson Curcumin (Turmeric), môžeme dnes účinok kurkumy zakúsiť komfortne, vo forme kapsúl. Rastlinný produkt Jamieson Curcumin (Turmeric) predstavuje 550 mg potencovaného prírodného prípravku z kurkumy a kurkumového extraktu (= množstvo ekvivalentné približne 2,5 g kurkumy) v každej jednej tablete prípravku!

 

Pestrec mariánsky

Viacročné klinické štúdie houstonských vedcov preukázali, že terapeutický účinok na zníženie hladiny „zlého” LDL cholesterolu v krvi majú rovnako výťažky zo semien pestreca mariánskeho (Sylibum marianum), a to vďaka obsahu hlavnej účinnej látky, sylimarínu. Zároveň podporujú zvýšenie hladiny „dobrého” HDL cholesterolu a pôsobia tak preventívne proti ochoreniam srdca a ciev. Podľa odborníkov najväčšmi sa osvedčili prípravky so štandardizovaným čistým extraktom pestreca, ktorý pomáha zúročiť jeho liečivú silu, napríklad prírodný doplnok výživy v tabletách Jamieson Silybum marianum – Pestrec mariánsky (150 mg plodov pestreca štandardizovaných na 53 % silymarínu). Obsah účinných zložiek je garantovaný v každej dávke. V porovnaní s rovnakým množstvom nespracovanej suroviny (sušenej rastliny v prášku) zaručuje stály, opakovane dosiahnuteľný účinok pri najvyššom stupni bezpečnosti. Garanciou, že pri prípravkoch s rastlinnými výťažkami získajú pacienti prípravky takého zloženia, aké sa uvádza na etikete, je certifikácia TRU-ID udelená výživovým doplnkom s obsahom rastlinných extraktov Jamieson kanadským nezávislým programom certifikácie TRU-ID. Najnovšia technológia DNA sleduje súčasne špecifický botanický pôvod aktívnych zložiek, čím potvrdzuje ich pravosť.

 

LECITÍN

Lecitín je živina, ktorej podstatnú časť tvoria vitamíny radu B – cholín s inozitolom a aminokyselina metionín. Vytvára sa v pečeni a obsahujú ho takmer všetky telesné bunky. Táto pozoruhodná zlúčenina má tzv. emulgačnú schopnosť, t.j. zmenšuje tukové častice v krvi a disperguje – rozprašuje ich, napomáha znížiť hladinu cholesterolu a preventívne tak chrániť organizmus pred vznikom aterosklerózy. Kvalitným a osvedčeným zdrojom lecitínu je prírodný výživový doplnok Jamieson Lecitín s vysokou vstrebateľnosťou vyrobený zo 100 % čistého sójového oleja. Jeho pravidelná suplementácia účinne podporuje dosiahnutie stabilnej hladiny cholesterolu.

 

NIACÍN

Ako vyplynulo z posledných štúdií kanadských vedcov z univerzity vo Vancouveri, niacín pôsobí na cholesterol podobne ako statíny, avšak bez zaťaženia organizmu možnými vedľajšími účinkami statínov, najmä vyčerpaním zásob koenzýmu Q10, ktorý je zásobárňou energie pre bunky srdcovej svaloviny. Celkové zníženie hladiny koenzýmu Q10 pri používaní statínov môže totiž negatívne ovplyvniť výkonnosť buniek srdcovej svaloviny, a tým zároveň oslabiť činnosť srdca. Pri mierne zvýšenom cholesterole môže preto oveľa vyšší benefit priniesť podávanie niacínu – vitamínu B3, napríklad vo forme tabliet. Použitie čistého niacínu vo vyšších dávkach môže však sprevádzať dočasné začervenanie a svrbenie kože. A predsa vďaka kombinácii niacínu s inozitolom (ďalší z radu vitamínov B, ktorý má rovnako pozitívny vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu) v prípravku Jamieson Niacín s inozitolom pôsobí na znižovanie cholesterolu bez tejto nepríjemnej reakcie! Prípravok vo forme inozitol nikotinátu sa skladá zo šiestich molekúl niacínu ako kyseliny nikotínovej chemicky viazanej na molekulu inozitolu (inozitol hexacianát). Po požití sa v tele hydrolyzuje – dochádza k uvoľneniu niacínu a inozitolu, čo umožňuje obom látkam pôsobiť na znižovanie hladiny cholesterolu v organizme.

 

HORČÍK

Podľa Dr. Lundella, kardiochirurga z nemocnice Banner Hearth v Arizone, možno považovať nízke hladiny horčíka v krvnom sére za dôvod komplikácií u pacientov s aterosklerózou (ochorenie tepien, pri ktorom sa v cievach ukladá tuk, najmä cholesterol, čo znižuje prietok krvi). Keďže skutočnou príčinou ochorení srdca je zápal arteriálnej steny a zápaly v cievach sa vytvárajú v dôsledku nedostatku horčíka, práve jeho dopĺňanie na optimálnu hladinu by sa mohlo stať základom prevencie usadzovania cholesterolu a liečby kardio­vaskulárnych chorôb – aterosklerózy, arytmií, hypertenzie, infarktu myokardu, anginy pectoris, kongestívnej srdcovej slabosti, ale aj cukrovky či obezity, ktoré sa prejavujú vysokým krvným tlakom. Dr. Lundell upozorňuje na vynikajúci liečivý efekt horčíka pre srdce. Možno ho použiť okamžite, je bezpečný, jednoducho sa aplikuje. Považuje ho za ideálny prípravok pre kardiológov, ktorý by mohol v mnohých prípadoch nahradiť lieky na znižovanie hladiny cholesterolu. Ako to možno jednoducho dosiahnuť? Odporúča zvyšovať si hladinu horčíka vo svojom tele na ideálny stav – cca 0,9 mmol/l krvi. Postačí dopĺňať si počas niekoľkých mesiacov denne stravu 300 až 400 mg horčíka a dbať pritom predovšetkým na kvalitu výživového doplnku s jeho obsahom. Vhodné je vybrať si jedinečnú 100 % čistú formu horčíka s maximálnou vstrebateľnosťou, v kombinácii s organickými látkami s vysokou biologickou dostupnosťou, napríklad vo forme diglycinátu horečnatého. Takým je napríklad Jamieson Horčík v práškovej forme s prírodnou citrónovo-limetkovou príchuťou, z ktorého možno pripraviť chutný nápoj.

 

Omega-3 mastné kyseliny

Zaujímavé výsledky priniesla aj štúdia svetovo uznávaného tímu odborníkov na výskum infarktu myokardu – Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravivenza nell‘ Infarto Miocardico z Talianska, ktorá prezentovala výsledky klinických výskumov sledujúcich kardioprotektívnu hodnotu omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v koncentrovanom rybom oleji zo studenovodných rýb. Podľa zistení výskumu zvýšenie ich príjmu má zdraviu prospešné účinky – preukázalo sa, že podporujú zvýšenie hladiny „dobrého” HDL cholesterolu a zníženie hladiny „zlého” LDL cholesterolu. Pomáhajú eliminovať jeho nános na stenách ciev, ktorý môže spôsobiť srdcový infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu. Pravidelné používanie prémiových výživových doplnkov s obsahom omega-3 mastných kyselín považujú výskumníci za dar pre lepší zdravotný stav nášho srdca. Podľa štúdie optimálnu hladinu cholesterolu najúčinnejšie ovplyvňuje krilový olej – olej získaný z morských antarktických planktónových kôrovcov (napr. v prípravku Jamieson Omega COMPLETE PURE Krill). Jeho výskum stále pokračuje a sami výskumníci žasnú nad tým, ako 6-milimetrové kôrovce žijúce v najvzdialenejšej časti sveta môžu mať taký potenciál na zlepšenie kvality ľudského života.

 

Prírodné výživové doplnky v spomínaných vzácnych formách vyrába kanadská firma Jamieson Laboratories Ltd. – sú jedinečne navrhnuté, pripravené a kontrolované internými výskumnými pracovníkmi vo farmaceutických laborató­riách, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou spoločnosti. Možno ich označiť doslova za triumf vlastného firemného výskumu a vývoja. Sú farmaceuticky testované na zaručenie účinnosti a absolútnej klinickej čistoty – vďaka programu 360 Pure, ktorým spoločnosť Jamieson zaviedla do výrobnej praxe najnáročnejšie štandardy, podlieha totiž každý výživový doplnok z jej produkcie až 360 patentovaným krokom kvality. Výrobné postupy a kontrolné testy zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje prirodzených vlastností.

 

Prípravky sú dostupné výhradne v lekárňach. Viac na www.jamieson.sk

Patrí do vydania