Pán minerál – horčík, zábezpeka vnútornej rovnováhy

Stres – slovo, ktoré skloňujeme niekoľkokrát denne. Stal sa súčasťou nášho života takmer rovnako ako vzduch a dýchanie. Vyhnúť sa mu nedá, skúsme ho teda eliminovať. Na pomoc si prizvime horčík. Zmierni úzkosť, podráždenie, poststresové napätie, bolesti hlavy, búšenie srdca, podporí naše sústredenie.

Stres totiž oberá naše telo o zásoby horčíka, jeho okamžitú spotrebu zvyšuje až dvadsaťnásobne! Pritom máloktorý minerál je taký podstatný pre výkon a činnosť organizmu ako práve horčík. Zdravý človek má v tele 22 až 30 g horčíka, z toho asi 60 % je viazaných v kostiach a zuboch, takmer 29 % vo svalových bunkách, 10 % v ostatných telesných bunkách a len 1 % koluje v krvnej plazme.

 

Upokojuje, odbúrava vypätie

Horčík zvyšuje našu odolnosť proti stresu tak, ako nedokáže už žiadna iná životne dôležitá látka, a pôsobí rýchlejšie ako ktorékoľvek uvoľňovacie cvičenie. Má schopnosť rýchlo upokojiť náš nervový systém aj v čase, keď pracuje na plné obrátky. Vďaka nemu sú naše podráždené nervy opäť schopné znášať záťaž.

 

Horčík je doslova nenahraditeľný minerál – pomáha v metabolizme tukov, sacharidov a bielkovín, je nevyhnutný na tvorbu energie v bunkách. Zúčastňuje sa na viac ako 300 enzymatických reakciách, ktoré vedú k jej následnému uvoľneniu. Keď je oslabená armáda enzýmov, ktoré sú závislé od horčíka, začínajú sa u nás prejavovať nasledujúce symptómy: bolesti hlavy, migréna, nespavosť, svalové napätie, vysoký krvný tlak, poruchy srdcového rytmu, zrýchlený pulz, vnútorný nepokoj, depresia, hučanie v ušiach, syndróm chronickej únavy, problémy s nadváhou.

 

Pri dnešnom spôsobe života, ktorý je plný stresu, si náš organizmus pýta väčšie množstvo horčíka na riadenie činnosti životne dôležitých enzýmov, teda viac horčíka pre „vnútorný pokoj“. Čím máme v krvi vyššiu hladinu tohto minerálu, tým lepšie pracujú naše vnútorné „elektrárne“, mitochondrie. Telo je pokojné a zároveň plné energie. Horčík reguluje dráždivosť bunečných membrán, čo zohráva dôležitú úlohu pri dráždivosti svalov a nervových buniek. Pri jeho dostatočnej zásobe v organizme sa únava a vyčerpanie vytratia – uvoľnia sa svaly, rozšíria sa cievy, zníži sa krvný tlak, srdce bije rytmickejšie. Jeho zásluhou sa nám tiež ľahšie zaspáva.

 

V potrave však prijímame horčíka čoraz menej:

• Obsahujú ho celozrnné produkty, strukoviny, sójové bôby a listová zelenina – tieto potraviny však v našej strave často chýbajú.

• Konzumujeme tiež priveľa soli a tuku – soľ podporuje vylučovanie horčíka a prítomnosť tukov je zasa zodpovedná za jeho znížené vstrebávanie v čreve. Lekári bijú na poplach – pre vysoký príjem tukov v našej strave považujú tuky za nepriateľa horčíka č. 1.

• Horčík sa horšie vstrebáva aj s pribúdajúcim vekom a pri slabšej (ale aj nadmernej) produkcii žalúdočných kyselín zapríčinenej nepravidelným a často chaotickým užívaním najrozličnejších liečiv.

• A aký vplyv má na horčík v našom tele pohárik alkoholu, ktorý si doprajeme večer? Zvýši jeho vylučovanie obličkami.

• Nápoje s obsahom fosfátov a kola značne znižujú vstrebávanie horčíka. Práve preto sú mnohí, najmä mladí ľudia po ich konzumácii nervózni a podráždení: dôvodom je nedostatok horčíka spôsobený zvýšenou hladinou horčíka v týchto nápojoch.

• Nezanedbateľným faktorom je takisto pôda chudobná na horčík, a tým aj nízky obsah horčíka v ovocí a zelenine. Chemizáciou a geneticky urýchľovaným rastom síce získame väčší objem a pekný „vzhľad“ plodín, ale ich výživová hodnota klesá.

 

Aká je optimálna denná potreba horčíka?

Keďže aj pri konzumácii potravín s jeho maximálnym obsahom – fíg, orechov, banánov, mandlí a tmavej listovej zeleniny, napr. špenátu, telo dokáže prijať z potravy len 20 – 50 % tohto minerálu, najschodnejšia cesta je dopĺňať si jeho zásoby aj prostredníctvom minerálnych vôd a kvalitných prírodných výživových doplnkov. Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelých je 4,5 mg/kg telesnej hmotnosti (u dospelého človeka je to približne 300 až 420 mg/deň). Ak športujeme, fyzicky pracujeme, dlho vysedávame v kancelárii alebo v aute, dennú dávku horčíka pokojne zvýšme o 30 %.

 

Maximálna vstrebateľnosť a biodostupnosť

Vyberme si jedinečnú 100 % čistú formu horčíka s maximálnou vstrebateľnosťou, pripraveného z prírodných surovín, napríklad v komplexe oxidu, citranu, fumaranu, jablčnanu a jantaranu či oxidu, glukónanu a mliečnanu, alebo oxidu, glycinátu, glycerofosforečnanu, jablčnanu a aspartátu, alebo aj v podobe diglycinátu horečnatého. V tomto jedinečnom zložení v kombinácii s organickými látkami s vysokou biologickou dostupnosťou vyrába doplnky výživy s obsahom horčíka kanadská firma Jamieson Laboratories Ltd. Prípravky sú farmaceuticky testované na zaručenie účinnosti a absolútnej klinickej čistoty – vďaka programu 360 Pure, ktorým spoločnosť Jamieson zaviedla do výrobnej praxe najnáročnejšie štandardy, podlieha totiž každý výživový doplnok z jej produkcie až 360 patentovaným krokom kvality. Výrobné postupy a kontrolné testy zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje prirodzených vlastností.

Patrí do vydania: 
Apríl 2019