Lekárne budú pomáhať pri strážení správneho dýchania dojčiat

Lekárne Dr.Max budú v rámci charitatívneho projektu Mamička, dýcham pomáhať rodičom detí ohrozených syndrómom náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Spolupráca Dr.Max s Nadáciou Križovatka v aktuálne 17 vybraných lekárňach naprieč Slovenskom spočíva v možnosti vypožičať si monitor dychu. Ide o zdravotnícku pomôcku, ktorá má strážiť zastavenie dychu, ale tiež apnoe pauzy či akékoľvek nepravidelnosti dychu dieťatka. Keď k nim dôjde, okamžite spustí alarm, aby privolal pomoc rodiča, ktorý môže v prípade potreby včas poskytnúť dieťaťu prvú pomoc.

Dr.Max minulý rok podporil Nadáciu Križovatka finančným darom, vďaka ktorému smerovalo spolu 100 mimoriadne dôležitých a účinných pomôcok pri prevencii SIDS (monitor dychu) do desiatky slovenských nemocníc. Dnes lekárne partnerstvo s mimovládnou organizáciou rozširujú o ďalšiu aktívnu podporu. „Profesionálna starostlivosť o zdravie pacientov je základným pilierom každodennej práce a služby, ktorú v lekárňach poskytujeme. Myšlienka, poslanie a aktivity Nadácie Križovatka sú nám v tomto smere veľmi blízke. Je nám preto cťou, že môžeme opäť o čosi viac prispieť k službe verejnosti a rozšíriť ju o pomoc pre rodičov v ich opatere o to najcennejšie, čo majú, o ich deti,“ uviedol Andrej Križan, komerčný riaditeľ lekární Dr.Max.

 

Spolu 17nových miest, ktoré pribudli v rámci projektu Mamička, dýcham v lekárňach Dr.Max, prispeje k širšej dostupnosti pri vypožičiavaní monitoru dychu na domáce používanie. Aktuálne tak majú záujemcovia k dispozícii až 60 výpožičných miest po celom Slovensku. Zvyšných 43 lokalít s možnosťou vypožičať si túto zdravotnícku pomôcku sa nachádza vo vybraných nemocniciach.

 

„Podporu lekární Dr.Max a ich nezištný vstup do projektu si úprimne vážime. Rozšírenie a prevádzku výpožičných miest pre monitory dychu vnímame ako výraznú podporu pri napĺňaní svojho poslania. Spojenie neziskovej organizácie s najsilnejšou spoločnosťou poskytujúcou lekárenskú starostlivosť na Slovensku zároveň vnímame ako prirodzenú a vychádzajúcu z rovnakého cieľa, ktorým je starostlivosť o ľudské zdravie. V našom prípade je to ochrana a bezpečnosť tých najzraniteľnejších osôb – detí a takisto pomoc ich rodičom,“ povedala Táňa Tomasch, riaditeľka Nadácie Križovatka.

 

Podmienkou na vypožičanie monitoru dychu v nemocniciach aj v lekárňach Dr.Max je uzavretie zmluvy o výpožičke zdravotníckej pomôcky na obdobie minimálne 6 mesiacov a príspevok, ktorý je stanovený vo výške 6 eur mesačne. „Minimálna dĺžka vypožičania monitoru dychu na pol roka vychádza z odporúčaní odborníkov pri prevencii SIDS. Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat totiž najviac ohrozuje deti až do veku 1 roka života. Uhradenie príspevku za vypožičanie je potom definované ako dar nadácii a slúži výhradne na nákup nových zariadení. Tie sú následne zaradené do opätovného cyklu v projekte výpožičiek monitorov dychu alebo sú darované na novorodenecké oddelenia do nemocníc po celom Slovensku,“ spresnila riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch.

 

Monitor dychu BabySense, ktorý je k dispozícii na vypožičanie v lekárňach, spĺňa tie najnáročnejšie klinické skúšky. Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv je registrovaný ako zdravotnícka pomôcka.

 

Nadácia Križovatka je mimovládna nezisková organizácia, ktorá od roku 2008 šíri ako jediná v SR povedomie o syndróme náhleho úmrtia dojčiat (SIDS = Sudden Infant Death Syndrom) a o možnostiach ochrany ohrozených detí do veku 1 roka.

 

Čo znamená a kedy je určená diagnóza SIDS?

SIDS označuje náhle úmrtia dojčiat do 1 roku života, ktoré nie je možné predvídať na základe zdravotného stavu a ktoré zostáva aj po vykonaní pitvy, dôkladnej ohliadky miesta úmrtia aj dôkladnom preskúmaní lekárskej dokumentácie dieťaťa nevysvetlené. Väčšinou dochádza k náhlemu úmrtiu u novorodencov, ktorí sa zdajú úplne zdraví, po uložení na spánok, pričom nie je možné vypátrať žiadne vonkajšie zavinenia alebo spôsobenie smrti. Po tom, čo sú vylúčené všetky možné iné príčiny úmrtia, je zvyčajne stanovená diagnóza SIDS. Dôvody, ktoré k SIDS vedú, zostávajú zatiaľ neznáme. Je však isté, že SIDS nie je spôsobená udusením, poruchou imunity, dávením alebo iným ochorením, ako je nádcha alebo iné infekcie. SIDS patrí medzi jednu z hlavných príčin úmrtí detí vo vyspelých krajinách a spolu s inými nevysvetliteľnými úmrtiami sa vyskytuje u 1 z 3 000 detí.

 

Patrí do vydania