Dbajte na prevenciu!

Rakovina prsníka patrí celosvetovo medzi tretie najčastejšie sa vyskytujúce nádorové ochorenie u žien. Aj na Slovensku každoročne pribúda viac ako 2000 pacientov s touto diagnózou. Pre včasné odhalenie je nevyhnutné, aby si ženy pravidelne vyšetrovali prsníky samy a tiež raz ročne by mali absolvovať preventívnu prehliadku u gynekológa.

Ako správne si robiť samovyšetrenie prsníkov, radí MUDr. Vladimír Bella, primár Prsníkového oddelenia v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave, dlhoročný odborný garant projektu AVON proti rakovine prsníka:

 

Vyzlečte sa po pás a postavte sa pred zrkadlo. Obidve ruky voľne pripažte a na intenzívnom svetle skúmajte, či nepozorujete zmeny tvaru prsníkov a ich okolia, či sa nevyskytujú niekde zdureniny alebo pokožka nie je ako pomarančová kôra, prípadne niektorá prsná bradavka nie je vtiahnutá dovnútra. Ak nemáte obidva prsníky rovnako veľké, je to prirodzený jav.

 

Obidve ramená zdvihnite a pokračujte v predchádzajúcom pozorovaní tak, že sa pred zrkadlom pomaly otáčate sprava doľava a zľava doprava.

 

Uchopte prsníky jeden po druhom medzi svoje dlane a najprv vodorovným, potom zvislým kĺzavým pohybom ich prehmatajte. Pozorujte, či neucítite zatvrdnuté miesto alebo hrčku.

 

Ľavé rameno spustite dolu, pravou rukou dookola prehmatajte ľavú prsnú bradavku vo vnútri dvorca, potom ju jemne stlačte, či z nej nepresakuje srvátkový alebo krvavý výtok. Tým istým spôsobom vyšetrite aj pravý prsník.

 

Ľahnite si na chrbát, podložte si pod hlavu malý vankúšik, pod ľavú lopatku si položte poskladaný uterák tak, aby ste mali prsník vo vyvýšenej polohe. Pravou rukou si prehmatajte prsník a jeho okolie. Takisto si vyšetrite aj pravý prsník.

 

Ľavý prsník si prehmatajte jemným hladiacim tlakom vnútornou stranou troch stredných prstov – nie ich končekmi! Začnite zvonka zospodu, krúživými pohybmi dookola, vždy bližšie k strednej bradavke. Toto urobte dvakrát. Raz majte ruku založenú pod hlavou a raz voľne pripaženú. Takistow postupujte pri prehmatávaní pravého prsníka.

 

Ľavú ruku si založte pod hlavu a pravou rukou podobnými pohybmi ako v predchádzajúcom prípade si prehmatajte podpazušie, či v ňom nie je hrčka. Takisto si vyšetrite aj pravé podpazušie.

 

Ľavú ruku voľne pripažte. Pravou rukou si prehmatajte jamku nad kľúčovou kosťou.

 

 

Problematike rakoviny prsníka sa už viac ako 20 rokov venuje spoločnosť AVON prostredníctvom projektu AVON za zdravé prsia. Ten podporujú aj známe osobnosti slovenského spoločenského života ako ambasádori projektu. Jednou z nich je aj moderátorka Kveta Horváthová, ktorú sme v krátkosti vyspovedali.

 

1. Ste tvárou projektu AVON za zdravé prsia už päť rokov. Ako hodnotíte túto skúsenosť?

Veľmi pozitívne. Patrím k tým, ktorí sa aktívne zapájajú do pomoci druhým, stretávajú sa s ľuďmi, diskutujú… Každá žena, ktorá sa aj na základe kampane tohto projektu zamyslí a odhodlá ísť na preventívne vyšetrenie, je pre mňa a pre kolegov obrovským zadosťučinením.

 

2. Projekt sa venuje problematike rakoviny prsníka. Čo je podľa vás najdôležitejšie v rámci tejto osvety?

Neustále pripomínať, nielen ženám, aby nezanedbali preventívne prehliadky. Nie raz som sa stretla s názorom: „Radšej nejdem k lekárovi, lebo ten mi nájde aj to, čo nemám!“ Považujem to za nebezpečné krédo, lebo odborník vám predsa nemôže nájsť to, čo nemáte. Treba si uvedomiť, že čím skôr lekára navštívime, tým väčšiu máme šancu…

 

3. Pre včasnú diagnostiku rakoviny prsníka je dôležitá prevencia. Chodíte pravidelne na prehliadky k ženskému lekárovi?

Áno, snažím sa ich absolvovať raz ročne. Po štyridsiatke mi už pribudla aj mamografia, na ktorú som objednaná v júni.

 

4. Ako by ste povzbudili ženy, ktoré tieto povinnosti odkladajú?

Tých dôvodov je niekoľko, prečo mnohé ženy nechodia na preventívne vyšetrenia, ja by som im rada pripomenula ten najdôležitejší dôvod, prečo by mali ísť – ŽIVOT. Milé slečny, ženy, matky, sestry, staré mamy, buďme tu čo najdlhšie! Pre seba, pre svoju rodinu, blízkych…

 

5. Už v sobotu 16. júna sa koná jubilejný 10. ročník AVON Pochodu. Tešíte sa naň?

Samozrejme! Okrem iného aj na pekné stretnutia s ľuďmi, ktorých ja považujem za celebrity. S tými, ktorí bojujú alebo bojovali s rakovinou, s odborníkmi, lekármi, ktorí zachraňujú ľudské životy, teším sa aj na ľudí, ktorí pomáhajú, poskytujú poradenstvo, organizujú podujatia pre chorých…

 

Sobota 16. júna bude patriť fandeniu, zábave a tiež boju za zdravé prsia. Už v poradí 10. ročník AVON Pochodu sa opäť uskutoční v areáli Bratislavského hradu. Návštevníci sa môžu tešiť na Tublatanku, Pavla Hammela, Katarínu Knechtovú, Bystrík bandu, bohatý detský program a množstvo ďalších aktivít či vystúpení. Vstupenku – Tričko Klára 2018 bude možné zakúpiť si priamo na meste v deň podujatia. Viac informácií nájdete na www.zdraveprsia.sk alebo Facebooku Avon proti rakovine prsníka.

Patrí do vydania